POZOR! Nebaľte potraviny do alobalu
Uskladnite potraviny počas veľkonočných sviatkov správne. Vedeli ste, že veľkonočná šunka ddo alobalu nepatrí?
Ak si chcete vychutnať veľkonočné dobroty, dbajte na výber kvalitných potravín, ale aj na správne balenie a skladovanie jedál. Poznáte základné zásady?
K najtradičnejším veľkonočným pochúťkam patrí šunka, klobásy, údené mäso, vajíčka i rôzne zákusky a koláče. Nie všetky dobroty sa zjedia naraz, je dobré vedieť, ako môžete správne zabaliť a uskladniť zvyšky.
Plastové nádoby sú pri správnom zaobchádzaní bezpečné
Jedným z najpopulárnejších obalov v domácnosti sú plastové nádoby. Môžete do nich zabaliť rôzne typy potravín za rôznych podmienok, výrobca garantuje účel použitia. ,,Všetky plastové materiály a predmety sa pred použitím testujú na konkrétne podmienky podľa štandardných postupov, takže sú zdravotne bezpečné. Pri testovaní sa pritom zohľadňujú najhoršie podmienky, ktoré môžu v bežnej praxi nastať, konkrétne použitie testovaného materiálu a predmetu aj to, či sa bude používať jednorazovo alebo opakovane. “ radí Ing. Milada Syčová, vedúca Národného referenčného centra pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Poprade.
Šunka do alobalu nepatrí
Alobal je určený len na krátkodobý priamy kontakt s potravinami, najviac štyri hodiny, pričom hlavne kyslé a veľmi osolené jedlá by ste doňho nemali vôbec baliť. Typické veľkonočné jedlá - majonézový šalát, salámy, klobásy, ani údené mäso doňho rozhodne nepatria,“ odporúča odborníčka. Radí tiež nepoužívať opakovane kelímky a nádoby, v ktorých už boli balené potraviny.
Pozor na čas a teplotu pri skladovaní veľkonočných dobrôt
Okrem balenia je pre uchovanie výživových hodnôt jedál dôležitý aj čas a teplota.
- Zvyšky pečeného, vareného, duseného, či vysmážaného mäsa vcelku môžete pri teplote 0°C až 4°C uchovávať najviac 24 hodín.
- Mäsové či syrové nárezy a obložené misy vydržia pri rovnakej teplote 24 hodín, ak ich necháte pri 5°C až 8°C zjedzte ich najneskôr do dvanástich hodín.
- Menej času máte na skonzumovanie šalátov, či už zeleninových, ovocných, strukovinových alebo rybacích. Pri teplote 0°C až 4°C vydržia dvanásť hodín, pri 5°C až 8°C iba šesť hodín.
- Čas a teplota sú dôležité i pri sladkých dobrotách, krémové zákusky a šľahačka vydržia pri teplote do 4°C 24 hodín, pri 5°C až 8°C len dvanásť hodín.
Vajíčka, najtypickejší symbol Veľkej noci, majú trvanlivosť 28 dní od znesenia. Pred použitím ich neumývajte, ušpinené iba utrite čistou handričkou. Pokrmy s vajíčkami dôkladne tepelne spracujte.
Zdroj: www.uvzsr.sk