Osýpky sú v Nitrianskom kraji: Potvrdené u tehotnej ženy

UVZ SR | 17. december 2018
Osýpky sú v Nitrianskom kraji: Potvrdené u tehotnej ženy

V Nitrianskom kraji evidujeme ďalších chorých na osýpky.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Nitre bol dňa 14. 12. 2018 informovaný o suspektnom prípade osýpok u tehotnej ženy z okresu Šaľa, ktorá pricestovala z Vietnamu. Epidemiológovia z RÚVZ Nitra okamžite zabezpečili v ohniskách nákazy všetky potrebné protiepidemické opatrenia na zabránenie šírenia osýpok. Osoba je už hospitalizovaná na Infekčnej klinike v Nitre.

Osýpky v nitrianskom kraji potvrdené

„V sobotu 15. 12. 2018 sme v Národnom referenčnom centre pre morbilli, rubeolu a parotitídu pri Úrade verejného zdravotníctva SR vykonali laboratórne vyšetrenia odobratého biologického materiálu, ktoré potvrdili ochorenie na osýpky.

Aktuálne sú prijímané príslušné protiepidemické opatrenia, zisťujú sa všetky kontakty, odoberá sa biologický materiál osobám podozrivým z nákazy a nariaďuje sa domáca izolácia osobám, ktoré prišli do kontaktu s chorou na osýpky," informuje hlavný hygienik SR Ján Mikas

Protiepidemické opatrenia v ohnisku nákazy sú prijímané neodkladne v spolupráci s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti a nariadené dodržiavanie domácej karantény bude preverované v spolupráci s mestom.

Importované prípady osýpok

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Nitre hlásil tento týždeň aj dva nové laboratórne potvrdené prípady osýpok z okresu Topoľčany a z okresu Šaľa. Ide o importované prípady z Rumunska u zamestnancov firmy so sídlom v Nitre. Protiepidemické opatrenia v ohnisku nákazy boli zabezpečené a v epidemiologickom vyšetrovaní sa aktívne pokračuje.

V Nitrianskom kraji evidujeme k 15. 12. 2018 celkovo 10 prípadov osýpok v okresoch Nitra, Šaľa, Nové Zámky a Topoľčany.

Zdroj: uvzsr.sk

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: