Násilie zo strany partnera nie je súkromná vec

Aliancia žien - Cesta späť | 25. september 2020
Svedectvá
foto: Aliancia žien - Cesta späť

„Na tomto svete sme samé za seba. Nesmieme dovoliť, aby nás niekto zošrotoval,“ vraví vo svojom príbehu televízna moderátorka a herečka Patrícia Garajová-Jarjabková.

Upozorňuje na to pouličná inštalácia Svedectvá, na ktorej sa stanete svedkami partnerského násilia.

Násilie zo strany intímneho partnera býva väčšinou neviditeľné, pretože sa odohráva za zatvorenými dverami. Neznamená to, že neexistuje. „Podľa štatistík ho aspoň raz za život zažije každá tretia žena,“ vraví Katarína Farkašová, riaditeľka Aliancie žien. 

ZA DVERAMI

Na existenciu partnerského násilia upozorňuje netypická inštalácia na pešej zóne v Bratislave. Na Zelenej ulici v oknách prevádzky FACH je od štvrtka 24. septembra (od 11.00) nainštalovaných niekoľko dverí, za ktorými sa odohrávajú scény násilia v intímnych vzťahoch. Stačí priložiť ucho a započúvať sa.

Dialógy pre projekt Svedectvá nahovorila známa herecká dvojica Henrieta Mičkovicová a Alexander Bárta. 

Príjemné počúvanie to rozhodne nie je. Okoloidúci budú svedkami žiarlivých výstupov, hrubej manipulácie, zastrašovania, vydierania, psychických aj fyzických útokov. Popri počúvaní si budú môcť premyslieť, ako by asi reagovali, keby niečo podobné počuli „live”, napríklad spoza dverí susedov. Správny postup, ako v takýchto situáciách reagovať, sa návštevníci dozvedia z infopanela umiestneného pri dverách. 

svedectvá

Je potrebné sa"miešať" do násilia

„Násilie v intímnom zväzku nie je súkromná záležitosť, do ktorej sa netreba miešať. Je to problém nás všetkých,“ upozorňuje Katarína Farkašová z Aliancie žien. „Ak sa chce žena vymaniť z toxického zväzku, je dôležité, aby sa so svojim problémom niekomu zverila. Pomôcť ale môžeme aj my, ostatní. Začať môžeme tým, že nebudeme zatvárať oči pred možnými prejavmi násilia v našom okolí,“ dodáva.

Výstava je súčasťou projektu Svedectvá (www.svedectva.sk), ktorý šíri povedomie o rodovo podmienenom násilí. Hlavným cieľom je ale inšpirovať a povzbudiť ženy, ktoré na vlastnej koži prežívajú niečo podobné. Na to slúži živá on-line zbierka skutočných príbehov, končiacich happy-endom.

Odkaz ženám prežívajúcim násilie je jednoduchý. Cesta do normálneho života bez strachu existuje, no dôležité je nemlčať. Zdôveriť sa dá niekomu blízkemu, prípadne zavolať na krízovú non-stop linku 0903 519 550.

„Na tomto svete sme samé za seba. Nesmieme dovoliť, aby nás niekto zošrotoval,“ vraví vo svojom príbehu na www.svedectva.sk televízna moderátorka a herečka Patrícia Garajová-Jarjabková, ktorá zažila domáce násilie. 

Inštalácia na Zelenej ulici v Bratislave v oknách prevádzky FACH potrvá do 1. októbra 2020. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: