SVEDECTVÁ - príbehy žien, ktoré sa rozhodli

Aliancia žien - Cesta späť | 3. júl 2020
Svedectvá
foto: Aliancia žien - Cesta späť

Aj príbehy násilia od intímneho partnera môžu končiť happy-endom.

Dokazuje to projekt Svedectvá, ktorý zastrešuje Aliancia žien - Cesta späť. 

Cieľom projektu nie je len upozorniť na existenciu nebezpečného javu. Hlavným poslaním je inšpirovať ženy, zažívajúce násilie, a ukázať im, že aj ony by mohli žiť normálnym životom bez strachu a utrpenia. 

Zdá sa, že diskriminácia a násilie zo strany mužov sú v našej kultúre zakorenené naozaj hlboko. Tolerovanie obťažovania žien vedie k tolerovaniu násilia na ženách a deťoch, a zároveň legitimuje aj násilie ako také.

Každá štvrtá žena

Násilie od intímneho partnera sa väčšinou odohráva za zatvorenými dverami, pričom nezriedka pretrváva dlhé roky. Štatistiky ukazujú, že nejde o ojedinelý jav. Aspoň raz za život ho zažila každá štvrtá žena.  

  • “Pamätám si, že ma držal za chumáč vlasov na temene a vláčil ma po zemi.” (Martinka)
  • “Rozhovory o našej ťažkej finančnej situácii sa väčšinou končili jeho krikom a ponižovaním, v stave opitosti aj fackou. “ (Karin)

To sú len krátke úryvky z autentických skúseností žien, ktoré prináša projekt Svedectvá. Karin, Martinku a ďalšie hlavné hrdinky nespája len to, že na vlastnej koži zažili násilie zo strany partnera, ale najmä fakt, že sa im podarilo uniknúť.

„Utiecť pred násilím pritom nie je nikdy ľahké,“ upozorňuje Katarína Farkašová z Aliancie žien Slovenska. „Ženy sa častokrát za svoju situáciu hanbia a za správanie partnera vinia samy seba. Ďalším dôvodom je fakt, že sa nechcú vracať k traumatizujúcim zážitkom. Opodstatnené sú aj ich obavy z partnera, ktorý sa môže pomstiť nielen im samotným, ale aj deťom. Z celospoločenského meradla je však najväčšou prekážkou fakt, že ľudia ženám neveria, pretože to, čo zažívajú, je naozaj ťažko predstaviteľné,“ dodáva Katarína Farkašová.

Násilie môže mať podobu faciek, kopancov či sexuálnych útokov, ale časté sú aj ďalšie taktiky, ku ktorým patrí psychické týranie, manipulácia, vydieranie, zastrašovanie a izolácia ženy od rodiny, známych a okolia.

Zriedkavé nie je ani zľahčovanie svojho konania, za ktoré je žena dokonca obviňovaná. Aby sa žena vymanila z kruhu násilia, mala by sa pokúsiť prelomiť  mlčanie. Môže sa obrátiť na blízku osobu, na poradenské a krízové centrá, na políciu. 

Projekt Svedectvá má slúžiť ženám ako prvá pomoc a inšpirácia

„Nie je to len on-line zbierka pozitívnych príbehov.

Cieľom je ukázať ženám, že v tom nie sú samy, a že môže existovať cesta späť – k normálnemu životu,“ vraví Katarína Farkašová. Svedectvá sú živým projektom. Znamená to, že každá žena môže prispieť so svojím príbehom, stačí vyplniť formulár na webe. Ženy, zažívajúce násilie, nájdu na stránkach nielen inšpiráciu, ale aj kontakty na pomoc - či už formou telefonických kontaktov na krízové linky, alebo cez on-line formulár. 

Stránka www.svedectva.sk je zároveň určená aj širokej verejnosti. „Autentické príbehy majú často väčšiu silu než suché štatistiky. Veríme, že ľudia vďaka nim pochopia, že násilie zo strany partnera je naozaj reálne a vôbec nie zriedkavé. Ohrozená môže byť ktorákoľvek žena, či už je to niečia dcéra, susedka, kolegyňa, zákazníčka alebo náhodná okoloidúca,“ dodáva Katarína Farkašová. 

Projekt je realizovaný s finančnou podporou Ministerstva spravodlivosti SR v rámci dotačného programu na presadzovanie, podporu a ochranu ľudských práv a slobôd a na predchádzanie všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatným prejavom intolerancie. Za obsah tohto dokumentu výlučne zodpovedá Aliancia žien - Cesta späť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: