Materská je všetko, len nie dovolenka. Ako sa z toho nezblázniť?

PR článok | 26. september 2024
Materská je všetko, len nie dovolenka. Ako sa z toho nezblázniť?

Milé mamičky, je toho na vás už niekedy priveľa? Možno nie ste len unavené, ale vyhorené. Napriek tomu, že syndróm vyhorenia sa najčastejšie spája s klasickou prácou, nastať môže aj počas rodičovstva. Aj to sa spája s prekonávaním mnohých výziev a s podávaním maximálnych výkonov. Ak sa cítite bezradné a vyčerpané, nezúfajte. Existuje východisko.

Vyhorenie matiek

„Pojem vyhorenie si väčšinou spájame s prácou, kde je už celkom popularizovaný a známy. V práci ho poznáme ako situáciu, kedy dlhodobo investujeme vlastnú energiu, snažíme sa plniť nejaké pracovné výzvy, ciele až to ide na úkor našich zdrojov, ktoré nestačia. Vedie to k obrovskej nerovnováhe a tá sa prejaví v tom, že sa začneme cítiť zle psychicky aj fyzicky a veľmi podobný proces sa môže udiať aj v roli rodiča. Podobné je, že ide tiež o nejakú snahu naplniť očakávania a výkonnostné štandardy, byť super mamou a všetko zvládať,“ vysvetľuje psychologička a vedkyňa Eva Vavráková.

Syndróm vyhorenia je zo začiatku nenápadný. Strácame radosť z toho, čo nás predtým bavilo, postupne sa vytráca energia do celkom bežných vecí. Zažívame pocity vyčerpania, odcudzenia a mnohé činnosti vykonávame už akosi automaticky. Mnoho rodičov pociťuje výčitky, že nie sú dosť dobrí. Ako však skutočné vyhorenie odlíšiť od bežnej únavy?

Všímajte si, ak:

  • Už dlhšie pociťujete chronickú únavu, beznádej a emocionálnu vyčerpanosť.
  • Máte pocity odcudzenia voči iným ľuďom či frustrácie, izolujete sa a čas trávite radšej doma.
  • Cítite hnev, nervozitu a podráždenosť.
  • Zle sa vám spí, nemáte chuť do jedla, bolí vás hlava.
  • Strácate záujem o veci a činnosti, ktoré vám predtým robili radosť.
  • Máte pocit, že k dieťaťu nemáte už také silné city, vyhýbate sa interakcii či hrám.
„Hranica únavy a vyhorenia môže byť niekedy ťažšie rozpoznateľná. Keď je to však krátkodobá únava často pomôže na nabratie energie aj to, že sa vyspím a pomôže mi jeden večer, kedy sa odbremením. V prípade vyhorenia to zvyčajne nestačí,“ dodáva psychologička.

Nebojte sa požiadať o pomoc

V roli rodičov niekedy pri všetkom zhone okolo detí zabúdame na to, že aj my sme tí dôležití. Mamičky chcú mnohokrát urobiť všetko čo najlepšie pre zdravie a spokojnosť svojho dieťatka a celej rodiny, často však zabúdajú na to, že musia naplniť aj svoje potreby. V prípade núdze sa netreba báť požiadať o pomoc. Existuje totiž východisko.

Psychológ+

Pomocnú ruku v oblasti duševného zdravia podáva Všeobecná zdravotná poisťovňa. Od augusta rozšírila svoj vernostný program Vernosť+ o nový benefit Psychológ+. Vďaka tomuto benefitu sa môžete poradiť s odborníkom – psychológom kedykoľvek budete potrebovať.
„Vyhľadať dostupnú psychologickú pomoc nebýva jednoduché. Našou snahou je sprístupniť túto pomoc aj mamičkám, ktoré sú často mimoriadne zaneprázdnené. Uvedomujeme si, že starostlivosť o dieťatko nie je jednoduchá a vyžaduje si maximálne úsilie. Chceme však všetkým mamičkám odkázať, že na to nie sú samé a že v prípade potreby sa majú na koho obrátiť,“ uviedla manažérka komunikácie VšZP Marianna Bublavá.

Poradenstvo sa realizuje telefonicky alebo formou video komunikácie a stačí, ak je poistenec registrovaný do vernostného programu Vernosť+ prostredníctvom mobilnej aplikácie VšZP alebo ePobočky. „Poistenec sa môže na konzultáciu objednať kedykoľvek s tým, že termín získa podľa dostupnosti v krátkom čase. Termíny sú zároveň dostupné v pracovných dňoch, po dohode aj počas víkendov,“ spresňuje Bublavá.

Ku psychológovi sa tak môžete dostať oveľa skôr ako zvyčajne, čo znamená aj úspešnejšie riešenie problému v jeho začiatkoch. Poradenstvo sa zároveň deje v bezpečí domova a v termíne, ktorý vám vyhovuje.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: