Hnačky: Pozor na rotavírusovú gastroenteritídu!

Redakcia | 2. február 2019
Hnačky: Pozor na rotavírusovú gastroenteritídu!

Rotavírusy sú sezónne vírusy, ktoré v ideálnych podmienkach majú vynikajúcu schopnosť veľmi rýchlo sa množiť.

Prenášajú sa fekálno – orálnou cestou, čiže vstupujú do tela alimentárnou cestou, napríklad kontaminovanou potravou, alebo vodou, náhodným dotykom, prostredníctvom špinavých rúk, rýchlo sa usídli v tráviacom trakte a z tela vychádza von stolicou.

Rotavírusy rýchlo infikujú črevnú výstelku a spôsobujú zápal žalúdka a tenkého čreva. Po napadnutí organizmu črevo nie je schopné absorbovať vodu a minerálne látky a tak veľmi rýchlo prichádza k dehydratácii, čiže odvodneniu organizmu a následne rozvratu vnútorného prostredia. Štatistiky varujú – na Slovensku až 1300 detí ročne je hospitalizovaných s touto diagnózou.

Pozor na hračky a prebaľovacie pulty na verejných miestach, tam dokáže prežiť aj niekoľko dní!

Príznaky rotavírusovej infekcie

Nie sú to obyčajné zažívacie ťažkosti, ale skutočne nebezpečná hnačka. Rotavírus dokáže premeniť vaše dieťa na bezvládny uzlíček, ktorý v priebehu niekoľkých hodín s vysokými teplotami, zapáchajúcou hnačkou a vracaním putuje do nemocnice.

Infekcia sa prejavuje od vracania a krátkotrvajúcej miernej vodnatej hnačky až po závažný zápal tenkého čreva, ktorý je sprevádzaný život ohrozujúcou stratou tekutín.

Okrem toho sa často vyskytujú bolesti brucha a horúčka. Vracanie a horúčka ustupujú v priebehu 2-3 dní, kým hnačka pretrváva 5-8 dní. Prvá infekcia rotavírusom je obyčajne najzávažnejšia, pričom nasledujúce infekcie vyvolávajú čoraz miernejšie príznaky.

Organizmus malého dieťaťa sa bráni a odmieta prijímať akékoľvek látky. V takomto prípade hrozí dehydratácia organizmu a telíčko môže stratiť pre život dôležité množstvo tekutín. 
Je nevyhnutné vyhľadať lekára, ktorý môže stav posúdiť ako vážny a nariadiť hospitalizáciu.

Ak prudko stúpne horúčka, dieťa má triašku, alebo je veľmi malátne, urýchlene vyhľadajte lekársku pomoc!

Aká je liečba?

Spočíva v dostatočnom dopĺňaní vody do hnačkou odvodneného organizmu. Radšej častejšie a menšie množstvá, najlepšie lyžičkou alebo tým menším aj striekačkou. Podávame prevarenú vodu, vlažný čaj, prípadne v lekárňach sú dostupné tzv. rehydratačné roztoky, ktoré obsahujú primerané množstvo soli.

Choroba zvyčajne do 5 – 8 dní odznie, u ťažších prípadov, kde  je potrebná  hospitalizácia sa podávajú infúzie. Lieky sa podľa odborníkov nepodávajú, pretože problém neriešia, len sa vyburcuje činnosť obličiek a pečene, čím sa škodlivé látky začnú vylučovať v moči z tela von.

Silné hnačky v spojitosti s horúčkou spôsobujú už zmienené odvodnenie, ktoré môže spôsobiť poškodenie nervovej sústavy, dokonca obrnu, a následne oneskorený vývoj.

Hospitalizácia trvá približne 3 - 4 dni, samozrejme od závislosti celkového stavu pacienta, ale musíte počítať aj s rekonvalescenciou, ktorá môže trvať týždeň či dva.

Najrizikovejšou skupinou sú batoľatá do jedného roku, ktoré už nie sú chránené protilátkami v materskom mlieku, alebo sú to deti s poruchami imunitného systému, deti predčasne narodené alebo s nízkou pôrodnou hmotnosťou. Až 90℅ postihnutých týmto vírusom tvoria deti do troch rokov.

Rotavírusy pod drobnohľadom
Prečítajte si tiež:

Rotavírusy pod drobnohľadom

Múdrejšie je problému predchádzať

Účinnou zbraňou v prevencii je včasné očkovanie, a malé dieťa tak nevystavovať infekcii a zbytočne netraumatizovať dieťa takýmito zážitkami.

Očkovacia látka sa dieťaťu nepichá, ale podáva perorálne (cez ústa) malou striekačkou. Pred podaním vakcíny alebo po nej môže dojča dostať ľubovoľnú potravu alebo nápoj vrátane materského mlieka. Očkovanie sa môže začať už v 6. týždni veku dieťaťa.

Ideálne je však podať očkovanie proti rotavírusovým hnačkám spolu s I. a II. dávkou povinného očkovania proti záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu, žltačke typu B, detskej obrne a infekciám spôsobeným  baktériou Haemophilus influenzae typu B. Interval medzi dvoma dávkami by mal byť 4 týždne a celé očkovanie by sa malo ukončiť do 24. týždňa života dieťaťa, keď sa začína rizikové obdobie. O možnosti očkovania sa informujte u detského lekára.

Ochorenie prekoná takmer každé dieťa do 5. rokov, nemusí mať pritom vždy tak výrazné ťažkosti. Po prekonaní si organizmus dokáže vytvoriť protilátky a tak zvyčajne ďalší priebeh môže prebiehať menej dramaticky, v dospelosti dokonca môže mať bezpríznakový priebeh.

Po prekonaní rotavírusovej infekcie je možné po istú dobu pozorovať intoleranciu laktózy, čo znamená, že dieťa môže horšie prijímať mlieko.

Na záver zhrnutie:

Choroba:    Rotavírusová gastroenteritída
Pôvodca:     Rotavírus, veľmi odolný a vysoko infekčný vírus
Ohrozená skupina:    Najmenšie deti
Prenos:    Fekálno-orálny
Príznaky:  Vodnatá zapáchajúca hnačka, vysoké horúčky, vracanie, nechutenstvo, malátnosť
Liečba:     Zavodňovanie organizmu, miernenie príznakov horúčky
Prevencia: očkovanie od 6. týždňa

Upozornenie: Rotavírus je najčastejšou príčinou nemocničných nákaz!


Rotavírusová infekcia
Prečítajte si tiež:

Rotavírusová infekcia

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: