Neoceniteľná úloha kyseliny listovej

Redakcia | 23. február 2024
Kľúč k ženskému zdraviu: Neoceniteľná úloha kyseliny listovej

Kyselina listová - dôležitý vitamín pre vaše telo.

Kyselina listová, tiež známa ako vitamín B9, je nevyhnutným nutričným prvkom, ktorý hrá kľúčovú úlohu v mnohých aspektoch ženského života, najmä počas období, ako sú príprava na tehotenstvo, samotné tehotenstvo, dojčenie a dokonca aj menopauza.

Kyselina listová a príprava na tehotenstvo

Kyselina listová pomáha predchádzať vrodeným chybám neurálnej trubice, príjem dostatočného množstva kyseliny listovej pred počatím a počas prvých týždňov tehotenstva môže výrazne znížiť riziko týchto vrodených chýb. Odporúča sa, aby ženy v plodnom veku užívali denne 400 až 800 mikrogramov kyseliny listovej.

Kyselina listová a jej užívanie počas tehotenstva

V tehotenstve kyselina listová podporuje zdravý rast plodu a vývoj placenty. Okrem prevencie vrodených chýb neurálnej trubice prispieva k správnej syntéze DNA, čo je nevyhnutné pre rýchlo sa deliace bunky v rastúcom embryu. Zvyšuje tiež tvorbu červených krviniek, čo pomáha predchádzať anémii, stavu bežne spojenému s tehotenstvom.

Kyselina listová je zásadnou súčasťou ženského zdravia v každej fáze života.

Kyselina listová a jej užívanie počas dojčenia

Aj počas dojčenia je kyselina listová dôležitá. Podporuje zdravý vývoj dieťaťa a je nevyhnutná pre produkciu kvalitného materského mlieka. Navyše, pokračujúci príjem kyseliny listovej počas dojčenia pomáha zabezpečiť, že matka si udržiava svoje zásoby tohto vitamínu, čo je dôležité pre jej vlastné zdravie a regeneráciu po pôrode.

Kyselina listová a menopauza 

Hoci priama spojitosť kyseliny listovej s menopauzou nie je tak výrazná ako v prípade tehotenstva a dojčenia, tento vitamín si zachováva svoju dôležitosť aj počas tohto obdobia života ženy. Kyselina listová môže pomôcť znižovať riziko určitých chronických ochorení, ktoré sa stávajú častejšími s vekom, ako sú choroby srdca a mozgové príhody, vďaka svojej úlohe v metabolizme homocysteínu, aminokyseliny, ktorej vysoké hladiny sú spojené s vyšším rizikom týchto stavov.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov

Kde nájdeme kyselinu listovú?

Kyselina listová, známa aj ako folát (jej prirodzená forma) alebo vitamín B9, sa prirodzene vyskytuje v širokej škále potravín: 

  • Listová zelenina - špenát, rukola, šalát, kel, a brokolica.
  • Strukoviny - fazuľa, šošovica, cícer, a hrach.
  • Ovocie - citrusové plody ako pomaranče, limetky, a grapefruity, ako aj avokádo a banány, sú bohaté na folát.
  • Obilniny a celozrnné výrobky.
  • Orechy a semená - slnečnicové semená, vlašské orechy, a mandle.
  • Vajcia. 
  • Melasa. 

Kľúč k ženskému zdraviu: Neoceniteľná úloha kyseliny listovej

Viete, že… 

bežná denná dávka kyseliny listovej je 200 mikrogramov denne? V období tehotenstva a dojčenia je možné príjem zvýšiť na 400 až 800 mikrogramov. Dodržiavanie odporúčanej dennej dávky kyseliny listovej môže pomôcť zabezpečiť optimálne zdravie a prevenciu chorôb. 

TIP:

Svoj jedálniček môžete doplniť o prenatálne doplnky, ktoré ako doplnok k vyváženej strave pre Vás zabezpečia zvýšenú potrebuj niektorých látok. Ako napríklad kyseliny listovej (vitamín skupiny B), ktorý zohráva dôležitú úlohu počas tehotenstva, pretože prispieva k rastu zárodočných tkanív počas tehotenstva.

Vyberte si svoj výživový doplnok TU.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: