HOMEOPATIA: Placebo alebo zázrak?

redakcia | 18. september 2017
HOMEOPATIA: Placebo alebo zázrak?

Hviezdou medzi alternatívnymi metódami liečby je homeopatia. Jej zástancovia aj odporcovia sa vášnivo dohadujú, prečo (ne)môže fungovať.

Podobné sa lieči  podobným...

Zakladateľom homeopatie je nemecký lekár Samuel Hahnemann, žijúci na prelome 18. a 19. storočia. Hahnemann dospel mnohými pokusmi k záveru, že látka, ktorá vyvolá určité príznaky u zdravého človeka, môže vyliečiť chorého človeka s podobnými príznakmi.

Čítajte aj: Alergia či vyrážka. Pomôže homeopatikum?

„Ak sa človek popáli, všeobecne sa odporúča dať postihnutú končatinu pod prúd studenej vody, alebo priložiť ľad. Keď ale končatinu odtiahneme, popálenina bolí stále rovnako. Ak sa dá pod prúd čo najteplejšej vody (podobnej tej, ktorá úraz spôsobila), popálenina sa hojí oveľa rýchlejšie a po odtiahnutí spod kohútika nebolí tak ako na začiatku,“ na takomto príklade ukazuje praktický lekár a homeopat MUDr. Pavol Tibenský hlavný princíp homeopatickej teórie.

Ani jedna molekula  účinnej látky

Druhý pilier, na ktorom homeopatia stojí, je riedenie. Účinná látka sa mnohonásobne riedi, a tak sa má paradoxne zvyšovať jej sila.

„ Pri vysokom riedení homeopatika v ňom však už nie je obsiahnutá ani jedna molekula pôvodnej látky. Predstava homeopatov, že stratou formy sa uplatní liečivá duchovná sila, takzvaná dynamis, ktorá má byť v prípravku obsiahnutá, je mylná, pretože fyzika pozná iba štyri prírodné sily a nič nenasvedčuje tomu, že by existovala ďalšia.  A predstava, že by duchovná sila mohla ovplyvňovať hmotu, teda telo, je rovnako absurdná,“ uvádza uznávaný český lekár a vedec, profesor MUDr. Jiří Heřt, DrSc., profesor anatómie, člen predsedníctva Českého klubu skeptikov Sizyfos a autor niekoľkých kníh o alternatívnych liečiteľských postupoch, ktorým sa venuje už veľa rokov.



Podľa homeopatov sú ale paradoxne najúčinnejšie práve tie preparáty, ktoré vďaka opakovanému riedeniu a pretrepaniu už neobsahujú ani molekulu pôvodnej látky.

homeopatia

Je to len Placebo efekt?

Homeopatické prípravky sa dnes najviac používajú pri liečbe bežných detských chorôb (problémy s dýchacími cestami, alergie, kožné vyrážky), pri problémoch s imunitou, v tehotenstve na zmiernenie niektorých nepríjemností (napríklad nevoľnosti), na podporu dojčenia, na problémy spojené s prechodom a tiež na zmiernenie stresu a psychických starostí.

Skeptici upozorňujú na fakt, že skoro všetky vymenované zdravotné komplikácie majú výraznú psychosomatickú zložku. A psychika sa dá ovplyvniť vhodne vedenou terapiou.„Homeopatia nie je nič iné, len dokonalý placebo efekt,“ zhodujú sa tí, čo jej nedôverujú.


"Ak sa homeopat svojmu pacientovi naozaj podrobne venuje, hodinu sa s ním rozpráva a predpíše mu zázračné guľôčky s uistením, že mu určite pomôžu, uplatní sa takzvaný placebový efekt, v podstate
autosugescia, pevná viera v schopnosti homeopatie a jej „liekov
. upozorňuje Jiří Heřt.

Homeopatiu používajú  aj lekári...

Vo Francúzsku 17 % lekárov používa homeopatické lieky pravidelne a viac ako 50 % niekedy. V Taliansku 7 500 lekárov predpisuje homeopatickú liečbu. V Belgicku je asi 2 000 lekárov, ktorí predpisujú homeopatické lieky. V Španielsku sa kurzy homeopatie uskutočňujú v spolupráci s najprestížnejšími univerzitami alebo s Asociáciou lekárov. Počet lekárov predpisujúcich homeopatiká je tam okolo 4 000.

Zaujme vás: Antibiotiká nie sú cukríky! Ako často ich užívajú vaše deti?

Vo východnej a strednej Európe bolo v posledných rokoch vyškolených v homeopatii mnoho lekárov (viac ako 8 000 v Poľsku, Českej Republike a na Slovensku). Títo lekári poskytujú homeopatickú liečbu pacientom, ktorí boli o ňu dlhý čas ukrátení.

homeopatia

Homeopatiká nemusia  dokazovať, že fungujú

Homeopatické lieky na rozdiel od prípravkov bežnej medicíny nemusia (podobne ako potravinové doplnky) dokazovať svoju účinnosť, stačí preukázať len to, že neškodia.

Homeopatiká nie sú na lekársky predpis, ale každý si ich môže voľne kúpiť v lekárni – i bez predchádzajúcej konzultácie s homeopatom. Priaznivci homeopatie hovoria, že je to kvôli ich absolútnej bezpečnosti, jemnosti a absencii vedľajších účinkov.

Vzrušené debaty vyvoláva i skutočnosť, že nie je presne určené, na čo sa ktorý homeopatický prípravok má používať. Dokonca to podľa legislatívnych pravidiel ani nemôže byť uvedené v príbalovom letáku. Inak by homeopatiká nesmeli na trh.

ČOMU  UVERÍTE VY?

PREČO NIE homeopatii

  • Ide o  o metódu, ktorá nemá vedecké opodstatnenie a je postavená doslova na vode. Aj samotní homeopati často priznávajú, že nevedia, ako to vlastne funguje.  Homeopatia je podľa jej kritikov založená na placebo efekte, to jediné na nej  dokonale funguje.

  • Homeopatia je síce metóda šetrná a bez vedľajších účinkov, ale to na druhej strane znamená, že aj bez liečebného efektu. Jednoducho povedané, neuškodí, ale ani nepomôže.

  • Homeopatické lieky sa často používajú spolu s prípravkami klasickej medicíny, a tak sa dá len ťažko určiť, čo pacientovi vlastne pomohlo a či sa dokonca náhodou nevyliečil sám, len s použitím vlastných obranných síl.

Prečítajte si aj: Voda – dar prírody, ktorý lieči. Je to naozaj tak?

PREČO ÁNO homeopatii

  • Skúsenosti mnohých ľudí potvrdzujú, že homeopatia im pomohla prekonať niektoré akútne, ale aj chronické zdravotné problémy, na ktoré klasická medicína nestačila. Ak by táto metóda nefungovala, nemohla by sa predsa tak masovo rozšíriť a nemohli by ju propagovať často aj samotní lekári.

  • Ak zlyháva bežná medicína (a to sa stáva pomerne často), je prirodzené, že človek skúša všetko možné. V tomto „všetkom možnom“ má homeopatia svoje pevné a právoplatné miesto podobne ako iné alternatívne prístupy.
  • Európska aj naša legislatíva ju navyše zaradila medzi liečivé prípravky, čo je potvrdením, že skutočne môže fungovať.

  • Efekt placeba, ktorý často spomínajú odporcovia homeopatie, sa dá ľahko vyvrátiť tvrdením, že ak mala byť celá homeopatia postavená len na placebe, ako je potom možné, že funguje predovšetkým v prípade najmenších detí? Tie si predsa ešte nedokážu vsugerovať, že po užití nejakého lieku sa im uľaví a ich zdravotné problémy zmiznú.

  • Homeopatia si všíma celého človeka, nezaujímajú ju iba fyzické problémy, ale aj psychické pozadie vzniku chorôb. Na základe takéhoto celostného poznania môže potom homeopat poradiť so zmenou životného štýlu, prípadne odporučiť taký prípravok, ktorý zlepší psychiku, čo potom vedie aj k zlepšeniu zdravotného stavu.

Ktoré potraviny telu neprospievajú a urýchľujú proces starnutia?
Kozmetika z prírody

Alchemilka – ženský plášť: zázrak na ženské ťažkosti

lipa homeopatia

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: