Trojročný chlapček dostal Tetanus. Média hovoria o nezodpovednej matke

Marika Koscelníková | 30. september 2019
Trojročný chlapček dostal Tetanus. Média hovoria o nezodpovednej matke

Prípad chlapčeka z Českej republiky opäť rozprúdil diskusiu o (NE)očkovaní detí. Matka podpísala nesúhlas s očkovaním kvôli obávam zo sklerózy multiplex. Dostal Tetanus.

Trojročný chlapček sa zrejme nakazil pri banálnom zranení nosa. V ORL ambulancii mu vytiahli z nošteka cudzí predmet, ktorý si doň strčil a nasadili antibiotiká. Protitetanovku chlapcovi nepodali, očkovanie proti tetanu je v Českej republike povinné. 

Povinné očkovanie
Prečítajte si tiež:

Povinné očkovanie

Nezodpovedná matka ignorovala liečbu antibiotikami

Podľa dostupných informácií, matka liečbu antibiotikami ignorovala a liečila ho "alternatívne". Šokujúco, ako uvádzajú české médiá,  hľadala pomoc v internetových diskusiách, kde padali rady tipu: "Stačí vytrieť noštek gázou namočenou v moči."

O pár dní na to, ako absolvoval "domácu liečbu",  skončil v nemocnici. Chlapček trpel nechutenstvom, nedokázal prehĺtať, dusil sa, mal veľké kŕče. Lekári potvrdili tetanus a nasadili okamžitú liečbu vrátane podania očkovacej látky. Museli vykonať tracheostómiu, aby mu umožnili dýchanie. Dnes je jeho stav stabilizovaný.

Očkovanie proti Tetanu  

 Ochorenie vyvoláva jed, ktorý produkuje baktéria Clostridium tetani. Do organizmu sa dostáva po poranení kože.Tetanus sa prejavuje kŕčmi a stratou koordinácie svalových pohybov.  Bez lekárskej pomoci (antibiotiká, sérum) končí spravidla smrťou v dôsledku zastavenia srdca alebo kolapsu dýchacieho systému (kŕč medzirebrových a ďalších svalov znemožní dýchanie). 

Na Slovensku sa proti tetanu očkuje v troch dávkach trivalentnou vakcínou (kombinácia vakcín proti tetanu, záškrtu a čiernemu kašľu). Preočkovanie sa vykonáva v 6. a v 13./14. roku života. Ďalej sa odporúča preočkovať každých 10 rokov, ale vtedy sa podáva už len monovalentná vakcína (len proti tetanu) Zdroj: sprievodcaockovanim.sk.

Štatistiky uvádzajú až 75% úmrtnosť na tetanus. 

Otázka (NE)očkovania je stále horúcou témou v spoločnosti

Mnohí rodičia v obave z nežiadúcich účinkov vakcíny dieťa očkovať nedajú. S dôsledkami v mnohých prípadoch nie sú oboznámení v plnej miere tak, ako s nežiadúcimi účinkami. Zodpovednosť je na ramenách rodičov. Zdravý imunitný systém sa s očkovacou látkou vyrovná. Na neočkovanie musia byť objektívne zdravotné dôvody potvrdené lekárom. V opačnom prípade môže byť rozhodnutie neočkovať  obrovským hazardom. 

Do škôlky len ZAOČKOVANÉ deti?
Prečítajte si tiež:

Do škôlky len ZAOČKOVANÉ deti?  

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: