Vedci odporúčajú: Lyžička medu pred spaním utíši kašeľ

Redakcia | 31. júl 2018
Vedci odporúčajú: Lyžička medu pred spaním utíši kašeľ

Lyžička medu pred spaním utíši kašeľ dieťaťa a pomôže mu k lepšiemu spánku. Ľudový liek pôsobí zrejme lepšie, ako predávané prípravky na kašeľ. Tvrdí to nová štúdia amerických vedcov.

Štúdia sa opiera o výpovede rodičov popisujúcich príznaky u detí. Med podľa odborníkov obalí hrdlo a upokojí podráždenú sliznicu.

Med je liekom na kašeľ

 „Mnoho rodín toto zistenie uvíta a povie, že babička mala pravdu,“ vyhlásil vedúci štúdie Ian Paul z Lekárskej fakulty Pensylvánskej štátnej univerzity. Výsledky štúdie sa objavili v časopise Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine.

Niektorí pediatri, ktorí čítali štúdiu, podľa serveru BBC povedali, že  budú radiť rodičom, hľadajúcim alternatívnu liečbu, aby skúsili med. Pripomenuli ale, že med sa nemá podávať deťom mladším, ako jeden rok, pretože u nich vzniká riziko botulizmu, aj keď len malé. Botulizmus je otrava, ktorú vyvoláva jed botulotoxín, pôsobiace na nervový systém.

Do výskumu vedci zapojili 105 detí s infekciou horných dýchacích ciest z kliniky v Pensylvánii.  Rodičia mali sledovať, ako sa u detí prejavuje kašeľ a aký majú spánok, a to pred začatím večernej liečby a po nej. Deťom, ktorým rodičia podali lyžicu medu, boli na tom lepšie a kašel sa im zmiernil.

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: