Trend vegánstva medzi mladými: Dôležité je zamerať sa na to, čo vaše deti jedia

Michaela Klamová | 11. marec 2024
Trend vegánstva medzi mladými: Dôležité je zamerať sa na to, čo vaše deti jedia

Nie je tak dávno, čo bol pojem vegán čosi neznáme až exotické. No dnes sa s ním stretávame takmer denne v médiách, obchodoch či bežných rozhovoroch. A to nielen medzi dospelými.

Počet vegánov stále stúpa aj medzi tínedžermi. Niet sa čomu čudovať, veď vegánstvo využíva jednu z najlepších propagačných možností – sociálne siete. Na rozdiel od vegetariánstva, kedy sa zo stravy vylučuje mäso, vegánstvo odmieta akékoľvek používanie živočíšnych produktov, teda aj mlieka, vajec, medu, kože...

Vegánstvo je trend medzi mladými

Živočíšne produkty sú všade okolo nás – v liekoch, kozmetike, oblečení, ale aj v lákavo farebných gumových cukríkoch. Odpoveďou na otázku, prečo sa čoraz viac mladých ľudí inšpiruje touto filozofiou stravovania, je význam internetu a sociálnych sietí v ich každodennom živote. Blogeri, instagramové fotografie, ale aj celebrity prezentujú vegánstvo v lákavom svetle.

Mnoho rodičov sa takéhoto experimentovania u svojich detí obáva, najmä z dôvodu, že dospievajúci organizmus má svoje špecifické nároky a vylučovanie veľkých skupín potravín zo stravy môže mať kritické následky. Podľa  prieskumu (ext. zdroj prieskum) približne 13 % vegetariánov a až 28 % vegánov trpí nedostatkom jednej alebo viacerých živín. Najčastejšie ide o nedostatok vitamínu B12, omega-3 mastných kyselín, jódu, vápnika, selénu, železa a zinku. Všetky tieto živiny sú nesmierne dôležité pre fungovanie nášho organizmu a ich nedostatok môže viesť k vážnym poruchám a zdravotným komplikáciám. 

Čo jesť pri vegánskej strave

Vegetariánstvo aj vegánstvo by ale nemalo riešiť iba otázku, čo nejesť, ale aj čo jesť, aby nároky na výživu boli dostatočne pokryté.  Pretože to, že niekto nekonzumuje určité potraviny, ešte stále neznamená, že sa stravuje zdravo. Jedálniček vegánov by mal obsahovať ovocie a zeleninu, obilniny (cestoviny, ryžu, ovos, bulgur, pšeno, kuskus, quinou a všeličo iné), strukoviny (cícer, fazuľa, šošovica a iné, ktoré sú fantastickým zdrojom bielkovín), oriešky a semienka (sú zdrojom živín, ľanové semienka alebo chia semienka obsahujú Omega 3 ), rastlinné alternatívny živočíšnych produktov (tempeh, seitan a ďalšie).

Rozprávajte sa s dieťaťom o jeho motivácii stať sa vegánom

Ak aj vás vaše dieťa prekvapí svojím rozhodnutím stravovať sa inak ako zvyšok rodiny, vyhnite sa presviedčaniu, zbytočnému nátlaku či zosmiešňovaniu. Zaujímajte sa o dôvody, ktoré ho k tomu viedli, či už obava o zdravie, náboženstvo alebo environmentálne a etické dôvody. Vyjadrite svoj prípadný súhlas alebo nesúhlas, preberte výhody, nevýhody i možné riziká, no ak váš malý dospelák dosiahol vek samostatného rozhodovania, pokúste sa jeho rozhodnutie podporiť a dohliadať na kvalitné stravovanie aj za týchto podmienok.

Koniec koncov, čo je lepšia verzia – dieťa pasívne vyrastajúce na sladených nápojoch a fast foode či dieťa zaujímajúce sa o svoje stravovanie?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: