TIPY, ako upravovať strukoviny deťom
foto: istockphoto.com
Strukoviny je odporúčané jesť v každom jedle! Je to jedno z odporúčaní Amerického inštitútu pre výskum rakoviny – ako vynikajúca prevencia spolu s celozrnnými výrobkami.
Naše deti pravdepodobne nebudú milovať strakatú fazuľovú polievku. Alebo teda mnohé z nich. Čo teda urobiť a ako im strukoviny podávať v menej nápadnej forme:
Prečítajte si tiež:
Aké strukoviny ponúknuť deťom + RECEPTY zo strukovín
Strukoviny pre deti
- Používajte namiesto celých strukovín len múku – napríklad cícerovú. Pripravte napríklad cícerové koláčiky, v kombinácii s ďalšou zeleninou, vajíčkom a kypriacim práškom.
- Pripravte chutné nátierky, napríklad z červenej šošovice, paradajkového pretlaku a datľového sirupu, alebo z cíceru, avokáda a olivového oleja. Dajú sa robiť aj z fazule, hrachu či hrášku.
- Skúste veselé strukovinové cestoviny, napríklad farebné vrtuľky zo šošovice. Majú odlišnú chuť ako bežné cestoviny, ale ich farebnosť to vyváži.
- Pripravujte omáčky na cestoviny zo strukovín, prípadne do každej omáčky prihoďte aj hrsť strukovín.
- Strukoviny viete perfektne skryť aj do polievok. Ak robíte hokkaido polievku, pridajte k nej červenú šošovicu, alebo do zemiakovej polievky pridajte cícer. Pokojne aj z konzervy. Polievky môžete rozmixovať, takže ani malí pátrači nezistia prítomnosť podozrivých guľôčok.
- Vykúzlite pyré z bielej fazule – to je fakt jednoduché. Ak bielu maslovú fazuľu skombinujete s trochou masla, alebo olivovým olejom a zľahka dochutíte, môžete sa hrať na zemiakovú kašu. Alebo urobíte mix – zemiaky a biela fazuľa, či batáty a červená šošovica.
- Super tip – rôzne karbonátky, guľôčky a fašírky, v ktorých základom nie je mäso, ale strukovina. Ak máte teplovzdušnú fritézu, tak ju viete využiť, ale postačí aj bežná rúra.
- Ako sa stratiť v zapekaných jedlách – a tu máme posledný tip (ale veríme, že vymyslíte aj ďalšie, lebo fantázii v kuchyni sa naozaj medze nekladú). Do zapekaných jedál môžete pridať vždy aj strukovinu, buď priamo, alebo tiež rozmixovanú do hladkej omáčky formy bešamelu. V kombinácii s rozšľahaným vajíčkom dôležitým pre správne zapekanie, to bude neskutočná mňamka.
Prečítajte si tiež:
Dojčenské recepty: Čo variť zo strukovín?
Čo hovoria výskumy na prospešnosť strukovín?
- Strukoviny je odporúčané jesť v každom jedle! Je to jedno z odporúčaní Amerického inštitútu pre výskum rakoviny (ext. zdroj www.cancer.gov) – ako vynikajúca prevencia spolu s celozrnnými výrobkami.
- Prispievajú k znižovaniu krvného tlaku, regulácii krvného cukru ako aj cholesterolu.
- Znižujú riziko infarktov, depresií, ale aj rakoviny hrubého čreva.
- Sú typickým jedlom všetkých národov dožívajúcich sa vysokého veku – nárast konzumácie strukovín len o 20 g (2 PL) denne znižuje riziko predčasného úmrtia až o 8 %.