Prečo vzniká štikútka a čo pri nej pomôže?

Redakcia | 18. október 2023
Prečo vzniká štikútka a čo pri nej pomôže?

Štikútka (lat. singultus), inak tiež čkanie, je bežným javom, ktorý môže postihnúť ľudí všetkých vekových kategórií, vrátane bábätiek a malých detí. Je charakterizovaný náhlymi a spontánnymi sťahmi bránice, ktoré sú vyvolané dráždením bránicových nervov alebo niektorých mozgových centier.

Prečo vzniká štikútka?

Pri štikútke sa do pľúc prudko nasáva vzduch, pri jeho prechode do pľúc hrtanom nastáva rýchle uzatvorenie hrtanovej príklopky (epiglotitis), čo vytvára typický zvuk.

Príčiny čkania u detí

  • Dráždenie bránicových nervov: Táto príčina je najbežnejšia a môže byť spôsobená rôznymi faktormi, ako je napríklad prejedanie sa, pitie veľkého množstva tekutín, alebo aj príjem vzduchu pri jedle.
  • Zmeny teploty: Prudké zmeny teploty môžu tiež spôsobiť čkanie. Takže, ak je dieťaťu zima, je možné, že bude štikútať.
  • Emočná reakcia: Emócie, ako sú stres, nadšenie alebo nervozita, môžu tiež vyvolať čkanie.

Prečo štikúta bábätko?

Štíkútka u bábätka je úplne bežná a často sa vyskytuje už od narodenia. Toto je niekoľko bežných dôvodov, prečo bábätká štíkutajú:
  • Nezrelý tráviaci systém: Tráviaci systém bábätka je ešte stále vo vývoji, a preto môže byť citlivý na rôzne podnety. Napríklad, mlieko alebo vzduch, ktorý bábätko prehltne počas kŕmenia, môže dráždiť bránicu. 
  • Reflex:  V maternici ide o reflex, ktorý zabraňuje tomu, aby embryo vdýchlo plodovú vodu. Po pôrode tento istý reflex zabraňuje tomu, aby sa dostalo materské alebo umelé mlieko do pľúc namiesto do žalúdka. 
  • Prejedanie sa: Bábätká nemajú ešte úplne vyvinutú schopnosť cítiť, kedy sú plné, a preto sa môžu ľahko prejesť, čo môže spôsobiť štíkutanie.
  • Prijímanie vzduchu: Keď bábätko pije z fľaše alebo sa dojčí, môže prehltnúť vzduch, čo môže dráždiť bránicu.
  • Zmeny teploty: Prudké zmeny teploty môžu tiež spôsobiť štíkutanie u bábätka.
Je dôležité si uvedomiť, že štíkutanie je normálnou súčasťou vývoja bábätka a zvyčajne nie je dôvodom na obavy. Ak však máte obavy o zdravie svojho bábätka alebo ak štíkutanie sprevádzajú iné príznaky, ako je zvracanie, dýchavičnosť alebo nechutenstvo, mali by ste sa poradiť s lekárom.

Prečo niektoré deti štikútajú častejšie ako iné?

  • Citlivosť bránice: Bránica je sval, ktorý kontroluje dýchanie, a niektoré deti môžu mať citlivejšiu bránicu, ktorá reaguje silnejšie na podnety, ako sú nadmerné jedlo, pitie alebo vzduch v žalúdku.
  • Vystavenie podnetom: Deti, ktoré sú častejšie vystavené faktorom, ktoré môžu vyvolať štíkutanie, ako sú prudké zmeny teploty, alebo vysoká úroveň stresu či iných emócií, môžu mať tendenciu čkať častejšie.
  • Stravovacie príčiny: Deti, ktoré majú tendenciu prejedať sa, rýchlo jesť alebo piť veľké množstvá tekutín naraz, môžu byť náchylnejšie na štíkutanie.
  • Emočná citlivosť: Deti, ktoré sú emocionálne citlivé a majú tendenciu reagovať silnejšie na stres alebo nadšenie, môžu mať tendenciu štíkútať častejšie ako spôsob, ako sa vyrovnať s týmito emóciami.

Je dôležité si uvedomiť, že občasné štíkutanie je úplne normálne a väčšinou nie je dôvodom na obavy. Ak však vaše dieťa štíkutá veľmi často alebo ak máte iné obavy týkajúce sa jeho zdravia, je vždy dobré konzultovať to s lekárom.

Ako odstrániť čkanie?

  • Pomalé pitie tekutiny a dvihnutie ľavej ruky: Táto metóda je veľmi účinná pri odstraňovaní spazmu bránice. Pri pití tekutiny je odporúčané zdvihnúť ľavú ruku približne do polovice tela.
  • Zadržanie dychu: Zadržanie dychu na chvíľu môže tiež pomôcť uvoľniť spazmus bránice a zastaviť čkanie.
Čkanie je bežným a zvyčajne neškodným javom, ktorý môže postihnúť deti rôznych vekových skupín. Hoci môže byť niekedy nepríjemné alebo otravné, zvyčajne nie je dôvodom na obavy. Je však dôležité vedieť, čo môže čkanie spôsobiť a ako ho odstrániť. Ak čkanie trvá nezvyčajne dlho, alebo ak máte iné obavy týkajúce sa zdravia vášho dieťaťa, neváhajte konzultovať s odborníkom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: