Pásový opar – nepríjemný a bolestivý

PaedDr. Dagmar Baluchová | 19. apríl 2022
Herpes zoster

Rodičia môžu ochorieť pásovým oparom v čase, keď ich deti prekonávajú ovčie kiahne.

O tejto diagnóze sa hovorí, že ňou trpia najmä starší ľudia. Prekvapiť však môže i v produktívnom veku. Najmä ľudí žijúcich rýchlym tempom, v ktorom stres a nedostatok oddychu majú priestoru viac, ako by sa žiadalo. 

HERPES. Kedy je nebezpečný?
Prečítajte si tiež:

HERPES. Kedy je nebezpečný?

Pásový opar (lat. herpes zoster) je veľmi bolestivé a nákazlivé infekčné ochorenie

Jeho pôvodcom je herpetický vírus varicella zoster, ktorý v detstve poznáme v podobe ovčích kiahní.  Po prekonaní kiahní sa vírus presúva do nervových buniek, najmä pozdĺž chrbtice, kde dlhodobo prežíva.

Neskôr, napríklad pri zníženej obranyschopnosti organizmu, pri prekonaní nejakého ochorenia, sa vírus môže reaktivovať a prejaviť sa v podobe drobných pľuzgierikov, najmä v oblastiach, kadiaľ nerv pod kožou prechádza. Prečo sa vírus reaktivuje, známe nie je, môže to mať niekoľko príčin.

Pri podozrení na pásový opar je nutné urýchlene navštíviť lekára a začať s liečebným režimom.

Príznaky pri pásovom opare

Pásový opar sa skutočne nedá prehliadnuť. Osobe, u ktorej sa objaví, doslova znemožní bežné fungovanie. Vo vážnejších stavoch je nutná aj hospitalizácia.

Medzi typické príznaky pásového oparu patria:

  • sčervenaná pokožka, ktorá môže páliť – predovšetkým v oblasti pásu, hrudníka, krku či tváre (oblasť oka, tvárového nervu)
  • drobné pľuzgieriky, ktoré sa objavujú postupne a môžu obsahovať vodnatú tekutinu alebo krv
  • zvýšená citlivosť
  • veľká bolestivosť, ktorá môže pretrvávať až 4 – 5 týždňov po ochorení, výnimočne aj dlhšie
  • únava
  • niekedy sa môže objaviť horúčka

Infekcia pásovým oparom trvá 2 až 4 týždne, následne pľuzgieriky zasychajú a na ich povrchu sa vytvárajú chrasty (podobne ako pri kiahňach), ktoré po sebe často zanechávajú drobné jazvy. Pľuzgieriky vo fáze chrást už nie sú infekčné.

Bolestivosť postihnutých miest však môže pretrvávať aj naďalej. Je to vtedy, ak vírus napadne centrálny nervový systém a ide o tzv. herpetickú neuralgiu (ext. zdroj herpetická neuralgia), ktorá sa následne lieči, často mesiace, ba až roky.

Prenos pásového oparu

Výskyt tohto ochorenia má, žiaľ, stúpajúci trend. K prenosu dochádza priamym kontaktom s infikovaným ložiskom alebo telesnými tekutinami, ako sú sliny, ejakulát či pohlavný sekrét.

Vysoké riziko nákazy vírusom je aj od pacientov s ovčími kiahňami, t. j. rodičia môžu ochorieť pásovým oparom v čase, keď ich deti prekonávajú ovčie kiahne. Vznik choroby môže ovplyvniť tiež prekonané ochorenie imunitného systému, alebo užívanie imunosupresív (napr. pri autoimunitných ochoreniach, po transplantácii ap.). 

! Vyhýbať sa kontaktu s osobami, ktoré majú pásový opar, by mali tehotné ženy, pretože vírus môže prejsť z matky na plod a ohroziť jeho vývoj. 

Komplikácie pri pásovom opare

Tak ako pri všetkých závažných ochoreniach, aj pri pásovom opare sa môžu objaviť komplikácie. Tie najzávažnejšie vznikajú vtedy, ak sa pľuzgieriky objavia v oblasti očí, uší, tváre. Veľmi ojedinelou, ale vážnou komplikáciou pásového oparu je paréza (ochrnutie) lícneho (tvárového) nervu. Najhoršou a veľmi zriedkavou komplikáciou je napadnutie mozgu či miechy vírusom.

Herpes zoster v tehotenstve
Prečítajte si tiež:

Herpes zoster v tehotenstve

Ako sa diagnostikuje a lieči pásový opar?

Je isté, že pri pásovom opare treba na samoliečbu zabudnúť a neotáľať s návštevou lekára. Ten v rámci anamnézy zisťuje prekonané detské choroby.

Zaujíma ho aj momentálny životný štýl, životospráva pacienta atď. Nutný je odber krvi  na sérologické vyšetrenie a preukázanie prítomnosti vírusu. Aj výsev typický pre pásový opar lekárovi napovie, že ide o túto diagnózu. Keďže spúšťačom ochorenia je vírus, liečba spočíva v podávaní protivírusových liekov, tzv. antivirotík. Táto liečba napomáha hojeniu vriedkov, zmierňuje bolesti a tlmí aj  ďalšie nepríjemné komplikácie.

Okrem antivirotík sa pacientom podávajú tiež protizápalové masti a lieky proti bolesti, ktorá je pri tejto diagnóze značná. Nevyhnutnou súčasťou liečebného režimu je pokoj na lôžku, vyhýbanie sa stresu a ťažkej fyzickej námahe, a to až niekoľko týždňov po odznení ochorenia. Dôležitý je aj pravidelný pitný režim a plnohodnotná, spočiatku diétnejšia strava, ktorá príliš nezaťažuje organizmus. Vhodné je posilniť organizmus aj vitamínmi a enzýmami.

Prevencia pásového oparu

Otázka znie, či je vôbec možné pásovému oparu predchádzať. Asi správne tipujete, že veľmi nie. Zdravý životný štýl, ako prevencia mnohých civilizačných ochorení, má však v tomto prípade tiež svoje miesto. Posilňovanie imunity, obmedzovanie stresu, častý a aktívny pobyt na čerstvom vzduchu a najmä – zdravá strava, sú kľúčové. 

Viete, že...?

Pásový opar sa líši od iných herpetických ochorení, napr. oparu na perách, či na genitáliách, ktoré sú spôsobené odlišným pôvodcom, vírusom herpes simplex?

Genitálny herpes v tehotenstve
Prečítajte si tiež:

Genitálny herpes v tehotenstve

Očkovanie pomôže pásovému oparu?

Možno vám napadlo, že ak dáte svoje dieťa zaočkovať proti kiahňam, v budúcnosti sa mu okrem nich vyhne aj pásový opar. Nie je to však celkom pravda. Ak dospelý neprekonal ovčie kiahne a v budúcnosti sa dostane do kontaktu s herpetickým vírusom, je pravdepodobné, že dostane ovčie kiahne. Ak ich už prekonal a má oslabený organizmus, pri uvoľnení vírusu môže dostať pásový opar.

Očkovanie proti kiahňam tu nehrá rolu. V Európskej únii a už aj na Slovensku je však dostupná samostatná vakcína proti pásovému oparu (ext zdroj očkovanie). Je určená pre osoby staršie nad 50 rokov, ktoré prekonali ovčie kiahne. Zaujímavé je, že ak osoba ovčie kiahne neprekonala, toto očkovanie jej poskytne imunitu aj proti ovčím kiahňam, aj proti pásovému oparu súčasne. Vakcína je viazaná na lekársky predpis.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: