Nočné mory - ako dieťa ukľudniť a dať mu pocit bezpečia?

Redakcia | 4. december 2016
spánok nočné mory deti

Deti trpia problémami s nespavosťou a nočným budením hlavne vo veku okolo 4 až 6 rokov, kedy sa najviac rozvíja fantázia. Ale nočné mory sa môžu vyskytnúť už od veku 18 mesiacov.

Čo je to nočná mora?

Nočné mory najčastejšie prichádzajú v druhej polovici noci počas hlbokého spánku. Dieťa sa náhle strhne zo spánku s krikom,  strachom, je vydesené, nervózne, môže pobehovať v polospánku po byte, triasť sa. Následne má problém ďalej zaspať, dlho trvá kým sa utíši či bojí sa spať. Ráno si veľakrát nič nepamätá, prípadne na nepríjemný sen  si zvyčajne spomenie až  v dopoludňajších hodinách.

S opakujúcimi sa nočnými morami majú deti tendenciu  obávať sa spánku, nechcú zaspať, odďaľujú čas odchodu  do postele.

Po nočných morách potrebujú deti bezpečie

Väčšina rodičov by svoje deti najradšej pred nočnými morami uchránila. Deti však nielenže snívajú častejšie ako dospelí, ale mávajú aj viac zlých snov. Podľa psychológov sa takto vyrovnávame so znepokojujúcimi zážitkami alebo pocitmi.

Nočné mory sú preto normálne, podľa odborníkov, pre život dokonca nevyhnutné.

Prečítajte si aj:   Detský spánok v otázkach a odpovediach - 3. časť

Tipy a rady, ktoré po výskyte nočných môr psychológovia odporúčajú: 

  • Deti upokojiť v spánku: Ak rodičia spozorujú, že má dieťa zlé sny, nemusia ho nevyhnutne zobudiť. Niekedy ho môžu upokojiť aj v spánku – napríklad hladením alebo tichým hlasom.
  • Poskytnúť telesnú blízkosť: Niekedy sa však dieťa preberie samo od seba, plače alebo kričí a je ovládnuté strachom. Vtedy je vhodné, ak mu rodič poskytne bezpečie. Pomáha najmä telesná blízkosť. Bábätko alebo menšie dieťa môžete napríklad zdvihnúť z postieľky, väčšie zobrať do náručia a pohladiť.   
  • Žiadne komplikované diskusie: Dospelý sa pritom môže dieťaťu prihovárať upokojujúcim hlasom. Napr. výrokmi ako Som tu pri tebe“ alebo „Nič sa ti nemôže stať“. Ak už vie dieťa rozprávať, pravdepodobne vám bude chcieť o svojom sne rozprávať: „Je tu zlý duch, ktorý ma chce začarovať.“ Rodičia môžu dieťa vypočuť, ale nemali by sa púšťať do komplikovaných diskusií. V žiadnom prípade by sa nemali v tejto situácií dieťaťa niečo vypytovať. 
  • Pri veľkom strachu vziať dieťa do manželskej postele: Keď sa dieťa upokojí, väčšinou zaspí samo. Ak sa však naďalej bojí, nemali by sa rodičia zdráhať vziať ho do svojej postele. A platí to mimochodom aj pre deti školského veku
  • Rozhovory o nočných morách – cez deň: Ak sa chcú rodičia porozprávať s deťmi o ťaživých snoch, mali by to urobiť cez deň a len vtedy, ak sa dieťa práve cíti dobre. Možno by dieťa rado sen vyjadrilo kresbou a pritom rozprávalo. Spoločne môžete potom premyslieť dobrý koniec sna, napríklad ako premôcť zlého čarodejníka.
Mohlo by vás zaujímať aj: Prečo bábätko nedokáže prespať celú noc? 4 fakty o spánku detí, ktoré by ste mali vedieť

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: