Nech deti zostanú deťmi čo najdlhšie

MK | 1. jún 2024
Nech deti zostanú deťmi čo najdlhšie

To, čo ich v živote čaká, nebude ani také ľahké, ani také bombastické, ako sme si pre nich my rodičia vysnívali. Nech nosia vrkoče a podkolienky čo najdlhšie, nech sa smejú na vtipoch o žabách a hrajú sa na schovávačku. Lebo ten čas, kým sú deťmi, je veľmi krátky.

Nech deti zostanú deťmi

Priskoro chceme, aby sa vedeli správať slušne, niekedy ešte skôr, ako dokážu vysloviť zmysluplnú vetu. Toto sa môže a toto nesmieš, toto sa patrí a toto by si robiť nemala/nemal. Len čo sa dieťatko narodí, už pre neho máme zoznam krúžkov a program, ktorý zabezpečí jeho rozvoj po všetkých stránkach.

A tak deti spievajú a plávajú, hrajú šach a hrajú tenis.

Čo ste robili v ich veku vy?

Hrali ste sa na dvore s tým, čo bolo poruke a nikto ani nevedel, že ste tam? Obrali ste si jahody v babkinej záhrade a potom tlačili do kopca so susedovým chlapcom nákladiačik plný hliny? Hrali ste sa. Bez pomôcok a plánu, len tak, ako prišlo a s čím prišlo.

Deťom chýba voľná hra, čas, kedy môžu byť deťmi. Keď môžu skákať a vymýšľať, alebo nerobiť nič. Čas, kedy majú päť rokov a nikto od nich neočakáva viac, ako že si umyjú ruky pred večerou.

Nechajte deti byť deťmi. Taký malý darček k dnešnému dňu, čo poviete?

Vy sa môžete tešiť z ich radosti, keď ešte nemajú na krku hypotéku a problémy v práci, keď neriešia vzťahovú búrku alebo smutné dni. Nie je nič krajšie ako sledovať deti, keď sú šťastné a bezstarostné. Keď ich oči žiaria, ako objavujú svet okolo seba a čudujú sa všetkému. 

Preto im dajme  šancu, aby si užili svoje detstvo naplno. Nech majú čas na spontánne hry, na zábavu a smiech. Nech si vychutnávajú každý okamih detstva bez zbytočného tlaku a očakávaní.

Šťastný Deň detí!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: