Keď sa dieťa nechce hrať s inými...

Redakcia | 30. máj 2016
Keď sa dieťa nechce hrať s inými...

Čo so situáciou, ak sa vaše dieťa vyhýba iným deťom?

Tento problém sa vyskytuje najmä v predškolskom veku. Sú také deti, ktoré sa rady hrajú samy alebo sa radšej prizerajú hre iných detí, ako by sa zapojili. Často sú to veľmi zdržanlivé deti, ktoré potrebujú takéto správanie kvôli svojej ochrane, aby si mohli postupne budovať svoje vlastné sebavedomie. U takýchto detí pomáha, ak budeme posilňovať ich sebavedomie tým, že ich budeme veľa chváliť a opätovne motivovať k tomu, aby sa o niečo pokúsili aj samy.

Tipy MAMA a ja pre rodičov:

  • Pozvite z času na čas dieťa z materskej školy, s ktorým si to vaše najlepšie rozumie.
  • Dajte deťom niekoľko jednoduchých vecí na strihanie, lepenie, kreslenie alebo jednoduchú spoločenskú hru a nechajte ich samé. Tak sa dieťa postupne naučí, ako sa priblížiť k druhému dieťaťu.
  • Až keď skonštatujete, že sa vie dieťa pekne zapojiť a aktívne sa zúčastňuje hry, môžete sa pokúsiť pozvať ešte jedno alebo dve deti, aby vznikla menšia skupinka.

 

Ak sa vaše dieťa vždy rado hrávalo so svojimi rovesníkmi a zrazu to odmieta, mali by ste objaviť príčinu. Pravdepodobne ho niečo trápi, napr. odsťahovanie dobrého kamaráta alebo uhynutie domáceho zvieratka. Ak ste zistili dôvod, je vhodné informovať o tom pani učiteľky v škôlke, aby ho nenútili do spoločných hier, ale chápali jeho psychické rozpoloženie.

 

 

Čítajte tiež: 10 tipov, ktoré vášmu dieťaťu pomôžu nájsť si kamaráta

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: