Každý začiatok je ťažký

Mgr. Jarmila Hýroššová | 3. september 2015

Akonáhle sa dozviete, že vaše dieťa dostalo miesto v materskej škole a nástup do nej je na obzore, môžete začať pripravovať dieťa na novú etapu v živote.

Evka veselo zakýva svojmu ockovi na rozlúčku a Braňo si vydýchne. Vyšlo to. Po 10 dňoch si Evka tak zvykla na materskú školu, že nechá svojho otca v pokoji odísť.

Takto nejako by mal vyzerať koniec vydarenej adaptačnej fázy. To, ako prebehne táto najdôležitejšia prvotná doba strávená v materskej škole, je alfou a omegou toho, že sa nástup vydarí: Lebo adaptačná fáza má významný vplyv na to, ako ľahko sa dieťaťu podarí integrovať sa do bežného chodu materskej školy a ako rado si bude užívať čas strávený v nej.

Príprava
Akonáhle sa dozviete, že vaše dieťa dostalo miesto v materskej škole a nástup do nej je na obzore, môžete začať pripravovať dieťa na novú etapu v živote. Rozprávajte mu o novej škôlke a choďte s ním občas na prechádzku okolo danej budovy. Väčšina materských škôl poskytuje budúcim nováčikom možnosť nahliadnuť do ich priestorov – či už po dohode s učiteľkami, alebo počas dní otvorených dverí. Tak sa môže postupne dostávať materská škola do povedomia dieťaťa. Ak malo dieťa možnosť niekedy vidieť budovu, jednotlivé oddelenia, dvor či záhradu alebo kútik s hračkami – toto všetko môže prispieť k tomu, že bude chodiť v prvých dňoch do škôlky rado a rado tam i zostane.

Vysvetlite dieťaťu, čo ho v škôlke čaká – že napr. spozná veľa nových detí a môže sa celé dopoludnie hrať a že je to ríša len pre deti, kde rodičia nemajú čo hľadať. Ak chce dieťa vyjadriť svoj strach a obavy, je dôležité, aby ste tieto signály jednoducho nezmietli zo stola. Berte všetky rozpaky a otázky vážne, lebo keď sa bude dieťa cítiť pochopené, nástup do materskej školy prebehne lepšie.

Pekné je, ak urobíte niektoré prípravy spoločne s dieťaťom. Môžete napríklad ušiť vrecúško na telocvičný úbor alebo zaobstarať prezuvky, hygienické potreby a ruksak podľa výberu dieťaťa. To zvyšuje očakávanú radosť.

Tip 

Pripevnite nový háčik v predsieni – tak bude mať dieťa svoje vlastné miesto na odkladanie svojich vecí zo škôlky, presne ako ocko na svoju aktovku.

 

Keď rozlúčka bolí... mamu i dieťa
Je úplne samozrejmé, že oddelenie od mamy zo začiatku bolí. Tri alebo štyri roky boli mama a dieťa jedným celkom. Vzájomné odlúčenie trvalo krátko a vychádzalo od dieťaťa: niekoľko mesiacov po pôrode sa dieťa vzdialilo od svojej mamy po štyroch, o niečo neskôr preskúmalo už svoje okolie po dvoch. Mama bola však vždy na dosah. S nástupom do materskej školy sa všetko zmení. Dieťa čaká nový život, vzdiali sa o niečo viac od svojho domova. Jasné, že po prvýkrát je tu strach – u matky i dieťaťa. Bude sa v novom prostredí cítiť dobre? Bude vychádzať dobre s ostatnými deťmi? Budú k nemu deti zhovievavé? Utíšia ho učiteľky, ak spadne a postarajú sa o to, aby bolo vonku dosť teplo oblečené? A čo ak bude plakať za  domovom...

Najdôležitejšie posolstvo pre prvé týždne znie: Doprajte svojmu dieťaťu i sebe dostatok času. Je dobré, ak si vyčleníte cca 2 týždne, kedy môžete svojmu dieťaťu pomáhať pri adaptovaní sa na materskú školu. Možno budete už po 3 dňoch pre dieťa v škôlke „prebytočná“ a samo vás pošle preč, ale nezriedka sa stáva, že po pár dňoch, keď nadšenie z nového vyprchá, príde ešte jedna ťažká fáza pre dieťa a vtedy je dobre, ak mu ju môžete v pokoji pomôcť prekonať.

Vo väčšine zariadení materských škôl neprichádzajú všetky nové deti v ten istý deň, čo má tú výhodu, že sa môžu pani učiteľky venovať individuálnejšie každému novému dieťaťu.

V prvých dňoch je vhodné, aby dieťa sprevádzal do škôlky jeden z rodičov, lebo dieťa čaká pomerne náročná situácia. Každý dospelý, ktorý začínal na novom pracovisku alebo sa musel zaúčať v novom pracovnom postupe, alebo sa z iných dôvodov dostal do nových situácií, vie, aké ťažké môže byť zvykanie si. Noví ľudia, nové témy, nové priestory a postupy. Pre dieťa je to podobné – mnohí ďalší ľudia a veľké deti, situácia v skupine. S týmto všetkým sa musia vyrovnávať aj malí škôlkari – začiatočníci. Často im veľmi pomôže, keď majú nejaký „medziobjekt“ – napríklad obľúbená plyšová hračka alebo autíčko, ktoré si môžu priniesť so sebou do škôlky a tie im pripomínajú kúsok domova.

Krok za krokom
• Vo väčšine materských škôlok je samozrejmosťou, že v nej jeden z rodičov môže stráviť počiatočný čas spolu s dieťaťom. Pokúste sa však nezasahovať a príliš dieťaťu nepomáhať. To znamená, že zostanete sedieť niekde bokom a necháte dieťa, aby sa zúčastňovalo diania v skupine.

• Vaše dieťa bude chodiť za vami, vy však za dieťaťom podľa možností nechoďte. Na jednej strane tým narúšate chod materskej školy a na strane druhej tým nič dobrého pre dieťa neurobíte. Zostaňte v prvých dňoch spolu s dieťaťom nanajvýš jednu hodinu a potom choďte spolu domov.

• Po pár dňoch zmeňte pozíciu tak, že budete sedieť v šatni. Budete tu pre dieťa v prípade, že by vás potrebovalo, ale zároveň sa kúsok vzdialite oproti vašej polohe v prvých dňoch. Nasledujúci krok je vzdialenie sa na určitú chvíľu preč zo škôlky. Povedzte vášmu dieťaťu, ako dlho zostanete preč. Na začiatok postačí polhodina.

Prvé krátke rozlúčky
Pre všetkých zúčastnených je dobre, keď sa rozlúčka príliš nepredlžuje. Povedzte predtým dieťaťu, že idete na rýchly nákup a pod. a zostaňte potom dôslední. Samozrejme, že rodič trpí, keď vidí svoje dieťa ako sa ho celou silou drží za nohu a srdcervúco plače. A možno vám padne zaťažko nechať dieťa samé v takej „tlupe“ cudzích ľudí – to je úplne normálne a nie je hanbou priznať si to. Napriek tomu zostaňte smelí, lebo v opačnom prípade len zneistíte svoje dieťa, ak budete teraz otáľať a naťahovať rozlúčku ešte ďalších desať minút. A ak vám bolestivá rozlúčka nedá pokoj, môžete po približne 15 minútach zavolať do materskej školy a opýtať sa, či sa dieťa upokojilo. Budete určite prekvapení, ako rýchlo to dokáže. V každom prípade je dobre nechať v materskej škole telefónne číslo, na ktorom ste zastihnuteľní.

V začiatkoch sa dohodnite so svojím synom alebo dcérou, kedy sa vrátite – ak sú v škôlke hodiny, môžete dieťaťu vysvetliť polohu oboch ručičiek na nich alebo v presne stanovenom čase sa koná určitá činnosť a po nej vás môže dieťa očakávať – pokúste sa však tieto dohody dodržať. O to rýchlejšie získa vaše dieťa istotu.

Materská škola podporuje sociálne kompetencie
Väčšina detí si po jednom až dvoch týždňoch na škôlku zvykne a chodí do nej rada. Materská škola poskytuje deťom výbornú možnosť ako sa cvičiť v sociálnej oblasti. Naučia sa, že nemôžu niekoho len tak zbiť alebo mu niečo zobrať. Najmä jedináčikovia zistia, že je to iné vychádzať s ostatnými deťmi a že sú v skupine len jedným z viacerých. Okrem toho sa deti naučia ohodnotiť samých seba – to im dodáva sebavedomie a pocit dôležitosti.

Pre väčšinu je materská škola vzrušujúcou novou skúsenosťou. Aj vaše dieťa toho určite veľa zažije: Ako a s kým si sa dnes hral? Čo ste spolu stavali, spievali a maľovali? Čo bolo na obed? – ukážte mu záujem o jeho zážitky a nechajte ho, aby vám o nich porozprávalo. Zhodnotenie dňa môže byť napríklad pekným rituálom pri večeri. Tak bude dieťa cítiť, že je brané vážne.

Ako zvládnuť prvý deň
Vstaňte dostatočne skoro, aby ste sa vy a vaše dieťa nedostali do časovej tiesne. Obaja musíte najskôr vyskúšať, ako zvládnuť ráno bez ťažkostí a koľko času na to budete potrebovať.

Príďte v čase, keď nie je v šatni nával detí. Nebude tam taký hluk a dieťa bude mať väčší prehľad okolo seba. Aj pravdepodobnosť, že ho nejaké iné vyzve hrať sa, je vyššia.
Ohraničte čas, ktorý strávi dieťa prvý deň v materskej škole na jednu až dve hodiny.

Rozlúčku s vami znesie dieťa ľahšie, ak si bude môcť zobrať do škôlky plyšovú hračku alebo obľúbenú bábiku. Obzvlášť dôležité je, že budete dieťaťu pri rozlúčke s vami a pri integrácii v materskej škole skutočne dôverovať. Inak by vašu neistotu mohlo vycítiť a tým samého seba zneistiť.

Zaveďte rozlúčkový rituál. Lúčte sa krátko, bezbolestne, jednou pusou a pridajte pár povzbudzujúcich slov („Ahoj, ja teraz idem a poobede prídem po teba. Maj sa pekne!“) alebo (ak vám to zariadenie dovolí) sa s dieťaťom chvíľku pohrajte a potom choďte. Zostaňte dôslední. Nikdy neutečte tajne!

TIP  

Ak máte pri rozlúčke sama slzy v očiach, mali by ste ich pred dieťaťom skryť. Inak môže nadobudnúť pocit, že škôlka musí byť niečo hrozné a desivé, keď plače dokonca aj mama. Ak je rozlúčka s vami každé ráno problematická, pretože vy sama máte problém odlúčiť sa od svojho dieťaťa, často pomôže, ak privedie dieťa do škôlky otec alebo stará mama. Rozlúčka s mamou doma prebieha zvyčajne oveľa ľahšie.

Uľahčite svojmu dieťaťu samostatné obliekanie a vyzliekanie, ktoré je nevyhnutné napr. pri cvičení alebo návšteve toalety, vhodným oblečením: pulóvre bez mnohých gombíkov, topánky na suchý zips, nohavice na gumičku, žiadne nohavice na traky alebo rifle s gombíkmi.

Udržiavajte intenzívny kontakt s učiteľkami. Informujte ich o dôležitých udalostiach, ktoré sa udiali za posledný rok (napr. rozvod rodičov, príchod nového súrodenca, nový partner matky/otca a pod). Informujte sa, ako dlho po vašom odchode dieťa plače. Ak chcete vedieť, či má problémy v materskej škole, pýtajte sa na to. Možno u dieťaťa vycítite, že niečo nie je v poriadku, ale v tomto veku ešte nie je schopné rozprávať o pravých príčinách alebo o svojich pocitoch.

V prvých týždňoch bude dieťa po príchode zo škôlky domov často unavené, plačlivé alebo preťažené mnohými podmetmi. Preto sa postarajte o to, aby malo popoludní pokoj. Nepokúšajte sa hneď po príchode domov bombardovať ho otázkou „No, čo bolo v škôlke?“ Radšej počkajte, kým bude chcieť dieťa rozprávať samo, uvidíte, čo všetko sa dozviete.

Keď nejde všetko podľa plánu
Nenechajte sa zneistiť, ak bude mať vaše dieťa na začiatku pár „štartovacích“ ťažkostí. Je to úplne normálne, v konečnom dôsledku nové fázy v živote zvyknú začínať nejakou malou krízou. Vo všeobecnosti sa môžu vyskytovať nasledujúce malé prekážky:

» Moje dieťa strašne plače pri rozlúčke
Uistite sa u učiteľky, či považuje vaše dieťa za dostatočne zrelé na to, aby mohlo nejaký čas zostávať v materskej škole bez vás, alebo či sa tam cíti dobre. Ak nemá o tom žiadne pochybnosti, treba sa len zhlboka nadýchnuť a vydržať. Iba tak sa dieťa naučí, že odteraz bude materská škola patriť k pevným súčastiam jeho života a rýchlejšie si na to zvykne. Väčšinou sa deti už po krátkej chvíli upokoja a strávia príjemný deň vo svojej skupine.

» Moje dieťa nechce ísť do škôlky
„Mami, dnes nejdem do škôlky!“ Všetci rodičia poznajú určite tento výrok. Ak táto nechuť netrvá príliš dlho a ani učiteľka nevidí žiadne dôvody, ktoré by ju mohli spôsobovať, netreba – práve teraz na začiatku – podliehať takýmto náladám dieťaťa. Pretože keď dieťa od začiatku navštevuje materskú školu pravidelne, rýchlejšie si na ňu zvykne. Pre dieťa i pre rodičov je oveľa jednoduchšie, keď sa pravidelnosť stane samozrejmosťou a nemusia sa potom každé ráno riešiť otázky typu „ísť či neísť?“.

» Moje dieťa sa iba pozerá, ale nehrá
Žiadne obavy, aj toto patrí k štartu. Pozorovanie detí je obľúbená a dobrá stratégia ako sa oboznámiť so všetkým novým. Akonáhle bude mať vaše dieťa dostatok istoty a sebavedomia, samo sa do hry zapojí.

» Moje dieťa doma nič nechce hovoriť
Aj toto je – hoci to zarmucuje mnohých rodičov – úplne normálne. Poobede sú deti často už také unavené, že nemajú chuť príliš rozprávať o tom, čo sa dialo v škôlke a v tomto veku  jednoducho ešte stále žijú momentálnou prítomnosťou. Nevŕtajte príliš do dieťaťa, aj keď to padne ťažko. Buďte ale vnímaví, možno sa časom dozviete aj detaily.

» Robia učiteľky všetko lepšie ako ja?
Ak sa dieťa doma rozplýva a básni o svojej učiteľke a o výborných akciách v škôlke, až to bodne niektorých rodičov pri srdci. Je všetko v materskej škole lepšie ako u nás doma a nebodaj nie je môj štýl výchovy správny? Nerobte si žiadne vrásky. V škôlke sa vždy bude všetko robiť inak ako u vás doma – avšak ide o veľký omyl, ak by si rodičia mysleli, že toto zariadenie môže byť náhradou za všetku pozornosť a stabilitu, ktorú dieťa doma má. A deti si vedia úplne v pohode zvyknúť na to, že doma platia iné pravidlá ako v škôlke. Považujte pedagogičky za partnerky pri výchove vašich detí. To prospeje nielen vám a učiteľkám, ale v prvom rade vášmu dieťaťu.


Adaptácia je pomalý proces, pri ktorom sa môže vynoriť veľa neúspechov a sklamaní. Budú dni, kedy bude dieťa veselo utekať do škôlky a dni, kedy by najradšej zostalo s vami. Zažijete fázy, kedy dieťa pustíte medzi jeho rovesníkov s dobrým pocitom a fázy, kedy by ste ho najradšej nechali doma. A možno i fázy, kedy budete žiarliť na učiteľky, o ktorých bude dieťa neúnavne rozprávať a ktoré si získali jeho malé srdiečko. Avšak niet dôvodu na žiarlivosť. Vy ste a budete najdôležitejším človekom v živote vášho dieťaťa. Ešte veľmi veľa rokov.


Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: