Ideálny športový kočík: Praktický a pohodlný

Redakcia | 18. apríl 2018
Ideálny športový kočík: Praktický a pohodlný

Mamičky sú dnes náročné. Pre svoje dieťa chcú to najlepšie, výber kočíka nevynímajúc. Aké sú tie najdôležitejšie kritéria, podľa ktorých vybrať ideálny kočík pre dieťa?

Estetické predstavy mamičiek o kočíku pre dieťa sa líšia. Tieto kritéria by však mali byť pri výbere kočíka jednotné. Sú dôležité pre bezpečnosť a pohodlie dieťatka, ktoré v ňom strávi približne tri roky (niekedy aj viac).

Ideálny športový kočík

Výrobcovia najčastejšie udávajú, že čas pre športový kočík je okolo pol roka veku dieťaťa. Čím je dieťa staršie, tým viac času trávi indoorovými aktivitami.

Sedenie v kočíku sa stáva pre dieťa zábavou, nie nutnosťou. Má lepší výhľad, je interaktívnejšie s prostredím a takýto typ kočíka mu umožňuje aj viac pohybu.

 

Aké sú najdôležitejšie kritéria pre výber športového kočíka?

Bezpečnosť

Dieťa je v športovom otvorenom kočíku viac pohyblivejšie, preto je nutné myslieť na bezpečnosť dieťatka. Bezpečnostné popruhy s piatimi bodmi uchytenia sú ideálne.

Flexibilita

Niektoré deti uprednostňujú otočenie smerom k mamičke, zvyčajne väčšie deti sú spokojné aj v smere jazdy. Korba kočíka by sa mala dať otočiť v smere i proti smeru jazdy.

Polohovateľnosť

Pohodlie dieťatka nadovšetko. Stáva sa, že na dlhých prechádzkach dieťa v kočíku zaspí, prípadne chce zmeniť polohu. Je dôležité, aby bola zadná opierka kočíka polohovateľná, rovnako ako aj opierka na nohy. Takto sa dieťatko môže z času na čas v kočiari aj vyspinkať.

Dieťa by malo mať v kočíku dosť miesta nielen v sede,ale aj počas spánku..

Hmotnosť

Športový kočík by mal byť ľahký. Nie všade sú bezbariérové prístupy, či už v obchodoch, budovách, v MHD. Ľahšie materiály konštrukcie bývajú aj drahšie, ale oceníte ich pri zdvíhaní a prenášaní kočíka.

Skladnosť kočíka

Jednoduchá manipulácia s kočíkom je základom mamičkinej spokojnosti.  Sú typy, ktoré zložíte jednou rukou, jedným klikom. Do auta, z auta, do lietadla, na cestách.

športový kočík

Mamičky vždy ocenia jednoduché skladanie a manipuláciu s kočíkom. Pozorne si prezrite skladací mechanizmus, či obsahuje poistku proti samovoľnému zloženiu.

Odporúčanie: Premerajte si kočík v rozloženom aj v zloženom stave. Je dôležité aby veľkosťou zodpovedal vašim potrebám, kufru auta, prípadnému uskladneniu doma a podobne.

Rozpočet

Investícia do kočíka nie je lacnou záležitosťou. Ak ho máte v pláne použiť aj pri ďalšom dieťati, investovať sa oplatí do kvalitnejšieho pre jeho dlhšiu životnosť.

BONUSY

Niektoré kočíky majú v cene celé potrebné príslušenstvo: integrovaný nánožník, pláštenka, sieťka proti hmyzu, taška.

Oceníte aj vymeniteľné čalúnenie – zimné i letné.

Kočík si pred kúpou vyskúšajte. Predajca by Vám to mal umožniť. Preverte si napríklad brzdný systém kočíka, výšku madiel, manipuláciu po teréne. 

TIP MAMA a aj:

Pozrite si naše tipy na kočíky, ktoré by sa Vám mohli páčiť a spĺňajú kritéria bezpečnosti a praktického ovládania.

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: