Gaštany, orechy, lístie: zábava pre deti

redakcia | 21. september 2017
Gaštany, orechy, lístie: zábava pre deti

Jeseň ponúka pre deti veľa zábavy. Stačí sa poobzerať okolo, pozbierať všetko, čo sa dá a vymýšľať, stavať, hľadať, skladať či gúľať. Ako sa v tomto období zabaviť s deťmi?

Kde je perla?

Vezmite štyri polovičky – škrupiny vlašského orecha a jednu korálku (perlu). Ukryte korálku pod jednu polovičku a poproste divákov, aby si dobre všímali, kde sa korálka nachádza. Teraz posuňte korálku pod inú škrupinu a premiestnite rýchlejším tempom polovičky škrupín. Kde sa nachádza perla?

Inšpirujte sa aj tu: Čarovná jeseň: HRY, ktoré budú deti milovať!

Orechová veža

Každé dieťa dostane dve škrupiny a spolu sa snažia postaviť z nich vežu tak, že každé dieťa priloží jednu škrupinu. Pri ktorom dieťati veža spadne? Ak je to príliš jednoduché, dajte každému dieťaťu viac škrupín.

jeseň

Mikádo

Pri prechádzke lesom pozbierajte veľa malých konárikov a položte ich na hromadu. Teraz hrajte úplne klasicky mikádo – kto zvládne zobrať konárik bez toho, aby sa tie pod ním nepohli?

Skrýše z lístia

Z nazbieraného lístia sa dajú postaviť perfektné skrýše.

Vonku je zábava: Tipy pre detské hry

Orechové loďky

Zo škrupín orecha sa dajú zhotoviť pekné loďky. Tieto si potom môžu deti púšťať po rieke, jazere, či v obyčajnej miske doma v záhrade.

Chytanie listov

Kto chytí čo najviac listov, ktoré padajú zo stromu? Vôbec to nie je ľahké, preto by mal byť každý úspešný pokus odmenený.

Ktorý plod ku ktorému stromu?

Pri tejto hre vytvoria deti dve skupiny. Prvá skupina ide nazbierať listy a plody zo stromov a kríkov. Druhá skupina musí potom hádať, ktorý list alebo ktorý plod patrí ku ktorému stromu. Potom sa idú všetky deti na vlastné oči presvedčiť, či uhádli, alebo sa aj zmýlili.

TIP Mama a Ja

Inšpirujte sa a vyrobte si gaštanové zvieratko:

Hry s gaštanmi

  • V daždivé popoludnie môžete dať deťom zopár gaštanov na hranie. Nechajte ich najskôr, či ich samých niečo s nimi napadne. Potom rozložte gaštany po zemi, deti musia chodiť po miestnosti bez toho, aby sa dotkli gaštanov. Po určitom čase sa môžu pohybovať okolo gaštanov ako psík alebo môžu okolo nich skákať ako žaba, hopkať na jednej nohe a pod.
  • Dieťa si vezme gaštan do ruky a vy poviete nejaký predmet v miestnosti, ktorého sa má dieťa gaštanom dotknúť – napr. stôl, stolička a pod. Sťažiť to môžete tým, že zapojíte do hry aj farby a materiály – napr. dotknúť sa treba červeného predmetu alebo niečoho z dreva a pod.

  • Deti sa môžu pokúsiť vyhadzovať gaštany do výšky a potom ich opäť chytať.
  • Postavte papierový kôš uprostred miestnosti a deti majú za úlohu hádzať doň gaštany. Vyhráva ten, kto trafí do cieľa čo najväčším počtom gaštanov.

  • Každé dieťa dostane dva gaštany a vyklopkáva pomocou nich nejaký rytmus. Ostatní sa pokúšajú s určitým časovým odstupom napodobniť tento rytmus.
  • V strede stola je položená miska s gaštanmi. Teraz deti jeden po druhom hádžu kockou. Kto hodí štvorku, môže si z misky zobrať 4 gaštany, pri šestke 6 gaštanov a pod. Kto hodí jednotku, musí všetky svoje gaštany vrátiť. Keď je miska prázdna, každý si spočíta gaštany. Kto ich získal najviac?

 10 tipov, ako s deťmi príjemne stráviť babie leto
Spoločné hry pre súrodencov

 

jeseň

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: