Čo treba robiť, keď vaše malé dieťa povie: Som tučná

Marika Koscelníková | 3. január 2022
Obézne dieťa

S tlakom na schudnutie sa stretávajú deti oveľa skôr, ako si dokážeme predstaviť. Myslíte si, že úzkosť z vlastného tela je niečo, s čím sa budú stretávať na strednej škole? Omyl!

Podľa štúdie (ext. zdroj štúdia) v International Journal of Eating Disorders, 34 percent dievčat už vo veku 5 rokov obmedzuje jedenie, aby nepribrali. A viac ako polovica 6 až 8-ročných dievčat a tretina chlapcov v tomto veku si podľa výskumu myslí, že by mali vážiť menej. Už deti vo veku 3 rokov začínajú vyjadrovať stereotypy o veľkosti tela," hovorí Jennifer Harriger, Ph.D., (ext. zdroj Jennifer Harringer) profesorka psychológie, ktorá študuje problémy s obrazom tela u detí.

Samozrejme, je pravda, že deti sú dnes v priemere väčšie ako pred generáciou – a vysoká telesná hmotnosť v detstve má zdravotné dôsledky, vrátane zvýšeného rizika cukrovky, astmy a srdcových chorôb.

Zároveň je však fakt, že diéta v detstve je rizikovým faktorom číslo jeden pre rozvoj poruchy príjmu potravy v neskoršom veku.

Čo ak je moje dieťa bacuľaté?

Chcete, aby boli vaše deti zdravé a mali zo seba dobrý pocit. Ale čo ak je vaše dieťa bacuľaté? Stratégia na pestovanie pozitívneho tela je rovnaká pre deti všetkých veľkostí. Môžeme naučiť deti milovať svoje telo také, aké je a súčasťou lásky k svojmu telu je aj dobrá starostlivosť oň, aby sa mohli lepšie učiť, lepšie spať a hrať.

Americká akadémia pediatrov (ext. zdroj AAP) radí pediatrom, ako aj rodičom, aby menej diskutovali o hmotnosti a diéte. Namiesto toho hovorili s deťmi o budovaní návykov zdravého životného štýlu. Ak doma neustále hovoríte o veľkostiach porcií, alebo o obmedzovaní toho, či môžu mať dezert, deti začnú pociťovať hanbu za to, že cítia chuť niečo zjesť.

Radšej myslite na zdravie svojho dieťaťa holistickejším spôsobom. Ak počúvajú signály hladu a sýtosti, majú dostatok spánku, sú fyzicky aktívni a majú dobré emocionálne zdravie, môžete sa spoľahnúť, že ich váha bude klesať tam, kde je to pre ich telo pohodlné. Ak je niektorá z týchto oblastí zdravia vypnutá – viac pozerajú televíziu, ako sa hrajú vonku alebo spánok bol v poslednej dobe katastrofou – môžete sa sústrediť na to, aby ste tieto zvyky dostali späť do starých koľají bez toho, aby ste sa zaoberali váhou.

Zamyslite sa nad svojimi vlastnými problémami

Majte na pamäti, že negatívne reči o tele sa môžu prejavovať rôznymi spôsobmi. Vždy, keď komentujeme: "Viem, že by som nemala jesť obrovský koláčik, lebo som pribrala", negatívne hodnotíme svoje telo. Nech vaše deti vidia, že sa o seba staráte iným spôsobom, ako odopieraním. Zvážte, či napríklad prerušovaný pôst, rôzne mixované drinky namiesto jedla a pod. vysielajú to správne posolstvo pre dieťa.

Na druhej strane, predstieranie, že silnejšie telá neexistujú, alebo by sa o nich nemalo hovoriť, deťom nepomôže – pretože si skôr či neskôr všimnú, že to tak nie je. 

Premyslite si svoje odpovede

Našťastie máte na svoje deti obrovský vplyv a môžete im pomôcť čeliť tomu, čo vidia a počujú v médiách. Rozprávajte sa s deťmi o tom, že každý má iné telo a niektorí ľudia sú vysokí a niektorí sú nízki, niektorí majú väčšie telo a niektorí majú menšie telo, niektorí majú tmavšiu pokožku, iní svetlejšiu.

Miešajte hmotnosť s inými vlastnosťami, aby ste ju neutralizovali a váhu vnímali len ako jeden príklad rozmanitosti tela.

Keď vaše dieťa na verejnosti niečo nahlas spozoruje – kričí: „Tá pani je taká tučná!“ – vyhnite sa nutkaniu odpovedať: „Nie je pekné povedať tučná!“ pretože to posilňuje posolstvo, že tučné je zlé. Namiesto toho skúste pozitívnu odpoveď ako: "Ľudské telo má rôzne tvary a veľkosti!"

Ak vaše dieťa používa slovo tučné, aby sa opísalo, vaším prvým inštinktom bude uistiť ho: „Nie si tučná/tučný!“ Začnite však  tým, že sa opýtate svojho dieťaťa, čo si myslí, že toto slovo znamená. Ak vyjadrí obavy, môžete povedať: „Nie je nič zlé na tom byť tučný (alebo bacuľatý) – všetky telá sú dobré telá!" 

Pri staršom dieťati začnite s empatiou. Môžete povedať: "Je mi ľúto, že sa cítiš zle z toho, ako vyzeráš. Môžeš mi povedať viac o tom, prečo ťa to znepokojuje?" Stojí za to preskúmať, kde nadobudli dojem, že povedzme, bruško by malo byť ploché alebo stehná by sa nemali dotýkať (a či to možno nepočuli od vás). Potom jemne opravte ich vnímanie, že ich telo nie je v poriadku: "Všetky druhy tiel sú krásne, ale na čom skutočne záleží, je, aké  skvelé veci tvoje telo dokáže."

Je rovnako užitočné vyhnúť sa chváleniu detí za ich štíhlosť alebo krásu, ako aj predchádzať zahanbovaniu kvôli priberaniu. 

Nemusíte zavrhovať túžbu svojho dieťaťa byť atraktívnym – je to niečo, čo predsa všetci chceme. Nie je nič zlé na tom, keď svojmu dieťaťu niekedy poviete, že je krásne alebo pekné. Neustále mu však pripomínajte, že to nie je jediná a najdôležitejšia vec: byť láskavý, veľkorysý a kreatívny atď. znamená oveľa viac. Aj keď možno po vašich slovách len prevráti očami, poteší sa, že vidíte oveľa viac ako jeho telo. A váš pohľad sa stane jeho pohľadom. 

Zdroj: www.parents.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: