OBDOBIE VZDORU: Chcem to, a hotovo!

redakcia | 20. február 2018
OBDOBIE VZDORU: Chcem to, a hotovo!

Máte doma tvrdohlavca, ktorý sa domáha všetkého, čo mu padne do oka? Vieme, čo na neho môže zabrať!

Ak sú vám známe situácie, keď vaše dieťa prosíka, kričí, plače, a dokonca sa niekedy aj hodí o zem, skúste nabudúce jednu z našich rád, ktoré vám umožnia naviazať vzťah s dieťaťom založený na vzájomnom rešpekte a dôvere a pomôžu vám riešiť situácie s chladnou hlavou.

Ako si poradiť, keď dieťa trucuje

1.    Zostať ľahostajný a zachovať pokoj – toto je najdôležitejší a zároveň najťažší krok. Musíme mu pokojne vysvetliť, že nemôže mať všetko. Jediný účinný spôsob, ktorý dieťa od takéhoto chovania odradí, je skúsenosť, že týmto spôsobom svoj cieľ nedosiahne.

2.    Neustúpiť – musíme si stáť za slovom. V žiadnom prípade mu nehovoríme, že je zlý alebo škaredý, keď sa takto správa, iba rázne vyslovíme odmietnutie.

obdobie vzdoru

3.    Prejaviť pochopenie – je dôležité dieťaťu ukázať, že si uvedomujeme, ako veľmi si danú vec praje, a vyhnúť sa slovám, ako napríklad: „Chceš toho priveľa!“ Dieťa potrebuje cítiť, že je chápané.

4.    Nediskutovať – vyvarujte sa dlhým diskusiám o dôvodoch, prečo mu danú vec odmietate kúpiť. Dieťaťu to dáva veľa príležitostí reagovať tak, aby sme sa cítili vinní.

5.    Pripraviť sa na opakovanie scén – musíme si uvedomiť, že pokiaľ sme čo len raz prikývli požiadavkám nášho dieťaťa, bude skúšať všetko možné aj nemožné, aby to opäť dosiahlo. Tu však musíme zotrvať v našom postoji.

Čo platí na tvrdohlavé dieťa?
Prečítajte si tiež:

Čo platí na tvrdohlavé dieťa?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: