Ako si vyrobiť šarkana?

Redakcia | 8. október 2023
Ako si vyrobiť šarkana?

Keď zafúka prvý jesenný vietor, je to príležitosť pre deti i dospelých, aby vyšli do prírody a zabavili sa púšťaním šarkanov. Ich výroba je veľmi jednoduchá a zároveň zábavná činnosť. Kto nemá odvahu šarkana pomaľovať vlastnoručne, môže si zakúpiť pestrý baliaci papier a šarkana vyrobiť z neho.

Materiál na šarkana:

  • 2 drevené tyče štvorcového prierezu s priemerom cca 4 mm, dĺžka 70 cm a 47 cm (alebo iný rozmer, dĺžka v pomere 2 : 3)
  • sekundové lepidlo 
  • špagát
  • tenší papier s rozmerom cca 55 x 80 cm
  • nožnice
  • štipce na bielizeň

Postup výroby šarkana

  1. Na kratšej tyči naznačíme stred, na dlhšej dve tretiny dĺžky a položíme ich cez seba tak, aby nám vznikol tvar kríža. Na spoj dáme trochu lepidla a previažeme ho špagátom.
  2. Asi pol cm od konca na každej tyči spravíme nožom zárezy. Do zárezov priviažeme špagát, ťaháme ho z jednej tyče na druhú do tvaru kosoštvorca. Na mieste zárezu ho vždy 2x otočíme, spravíme uzlík a pokračujeme k ďalšiemu zárezu. Hotové uzlíky môžeme zalepiť lepidlom.
  3. Hotový kríž položíme na papier a podľa obvodu špagátu naň prekreslíme jeho tvar. Po celom obvode pridáme 2 cm a nákres vystrihneme.
  4. Presahujúce 2 cm ohneme smerom dovnútra, nanesieme na ne lepidlo a papier prelepíme cez obvodový špagát kríža.
  5. Aby lepidlo dobre držalo, môžeme papier zaistiť štipcami. Ak ste použili biely papier, môžete  po uschnutí lepidla vymaľovať hlavu šarkana (môžete ju však vymaľovať aj hneď po vystrihnutí).
  6. Šarkana položíme lícovou stranou nahor a vrchný koniec so spodným prepojíme špagátom o niečo dlhším, ako je výška šarkana. Tak isto prepojíme špagátom aj bočné ramená a keď budeme v strede kratšieho špagátu, spojíme ho uzlíkom s dlhším špagátom, aby nám vznikol kríž. Na stred špagátov uviažeme klbko, ktorým budeme šarkana púšťať. Na záver vyrobíme asi 120 cm dlhý chvost a vyzdobíme ho mašličkami z  papiera. 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: