Miesto v školskej lavici: kde sedí vaše dieťa?

Mgr. Jarmila Hýroššová | 12. október 2017
Miesto v školskej lavici: kde sedí vaše dieťa?

V nasledujúcich riadkoch vám predstavíme rôzne typy žiakov, na základe ktorých sa presvedčíte, či vášho syna alebo dcéru nebude treba presadiť.

Určite sa aj vám už niekedy stalo, že vaše dieťa prišlo domov a sťažovalo sa na svojho suseda/susedku v lavici, ktorý/á ho vyrušuje, alebo vám možno oznámilo, že zo svojho miesta zle vidí. Každé dieťa je totiž iné a podľa toho mu vyhovuje aj miesto v školskej lavici.

Kde by malo sedieť pokojné a pozorné dieťa?

V podstate vie dobre pracovať všade. Spolupráca vášho dieťaťa ale určite stúpne, ak bude mať miesto v prednej časti triedy, lebo tak bude môcť častejšie nadviazať očný kontakt s učiteľom.

Určite sa vám už stalo, že vám dieťa rozprávalo, že muselo zmeniť svoje miesto a bolo presadené k nejakému „nápadnému“ spolužiakovi.

Vaše dieťa by nemalo len zapĺňať miesto vedľa bitkára alebo žiaka, ktorý neustále vyrušuje. Veď aj ono má právo na príjemné učenie a nie je jeho povinnosťou neustále zľahčovať učenie niekomu inému a byť pritom samo rušené.

Kde by malo sedieť neposedné dieťa?

Bolo by výhodou, keby takéto dieťa mohlo sedieť samé. Tým sa zabezpečí, že sa nebude rozprávať so svojím susedom a nebude od neho odpisovať. Vaše dieťa by malo sedieť v niektorej z prvých lavíc.

Takto je v bezprostrednej blízkosti svojho učiteľa, ktorý mu môže prostredníctvom očného kontaktu signalizovať, že jeho koncentrácia klesá.

Dieťa by podľa možností nemalo sedieť pri okne, lebo tu sa núka veľmi rýchle odpútavanie pozornosti.

Prečítajte si: SPÁNOK školákov: So spaním máme problém..

Kde by malo sedieť bystré dieťa?

Je úplne jedno, kde a s kým bude vaše dieťa sedieť, svoju prácu si bude robiť zodpovedne a k spokojnosti všetkých. Vyučovanie bude sledovať rovnako dobre a tak isto sa bude vedieť brániť aj vyrušovaniu zo strany suseda v lavici.

Kde by malo sedieť zasnívané dieťa?

Vaše dieťa by malo sedieť podľa možností v prvej lavici alebo aspoň v prednej časti triedy. Tak bude preňho tabuľa a aj učiteľ dostatočne viditeľný. Pedagóg potom môže krátkym očným pohľadom alebo aj telesným kontaktom (napr. položí žiakovi ruku na rameno) opäť vzbudiť koncentráciu u vášho dieťaťa.

Prečítajte si: Ako sa učiť naspamäť? Tipy pre školákov.

Čo s ľavákom v škole?

Vaše dieťa by malo sedieť na ľavej strane lavice, aby nedrgalo svojho suseda pri písaní.

Tip MAMA a ja

Ak zistíte, že má vaše dieťa problémy s miestom v triede, vyhľadajte triedneho učiteľa a porozprávajte sa s ním o tom.

Ale majte na pamäti, že vaše priania ohľadom vhodného miesta by mali byť len návrhy. Nárok na určité miesto neexistuje. Ak pridelil učiteľ vášmu dieťaťu na isté obdobie určité miesto v školskej lavici, potom dôverujte jeho pedagogickému majstrovstvu.

Prvá pani učiteľka: Prečo je dôležitá?

Školské „trampoty“: čo robiť, ak to medzi vaším dieťaťom a učiteľkou škrípe?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: