Ak nie si na FACEBOOK-u, nie si! Ako chrániť deti?

Martina Pašková | 8. august 2018
Ak nie si na FACEBOOK-u, nie si! Ako chrániť deti?

Podľa prieskumov už deti mladšie ako 12 rokov majú svoj účet na sociálnej sieti, ktorý im, dokonca, založili rodičia.

Práve toto je vek, kedy rodičia postupne prestávajú mať kontrolu nad svojimi deťmi, čo sa týka používania internetu. Deti si zakladajú vlastné profily, rodičia často nevedia meno ani heslo, a teda nemajú k informáciám ani žiadny prístup.

Deti sú na internete denne. Majte ich pod kontrolou!

Na Slovensku je asi 940-tisíc detí do 15 rokov a práve deti sú najaktívnejšími užívateľmi mobilných telefónov, a až dve tretiny detí vo veku 8 – 15 rokov aktívne využíva mobil a hlavne internet denne. Je veľmi dôležité upozorniť deti používajúce sociálne siete, aby nikdy nezverejňovali svoje, ani osobné údaje nikoho iného.

Podľa Mgr. Tóthovej Šimčákovej „Nežiaduce využívanie internetu sa spája s klasickým obviňovaním druhých: deti sú presvedčené, že kamaráti pozerajú, nahrávajú a šíria nevhodné obsahy, chatujú a trávia čas na internete vo väčšej miere ako ony samotné. A rodičia sú presvedčení o tom, že v ich deťoch „nie je problém“, iba v tých druhých. Každé dieťa je schopné a náchylné uveriť neznámemu zaujímavému človeku či obsahu, rovnako nechať sa za určitých okolností zmanipulovať k nezodpovednému správaniu.

Tak ich vystríhajme, opakujme im správne zásady používania internetu a buďme ako rodičia ich sprievodcami. Rozhovory s deťmi o internetových stránkach, pre ne nevhodných, môžu byť háklivé. Aj preto je dôležité prispôsobiť rozhovory veku dieťaťa. Nemali by sme zabúdať ani na posmelenie dieťaťa, aby sa nám nebálo zdôveriť, ak na internete nájde niečo, čo ho znepokojí. Môžeme tak rozptýliť jeho prípadné obavy.“

Rodičia sú často flegmatickí

Dnešná doba kladie na rodičov veľké nároky, čoho dôsledkom je menej času tráveného s deťmi a celkovo, času venovanému spoločnému rodinnému životu. I keď je to ťažko uveriteľné, je to fakt.

Niekedy nám celkom vyhovuje, že sa deti s počítačom „zabavia“
. Na obhajobu vlastného konania a „pohladenie si svedomia“ sa snažíme s deťmi aspoň komunikovať, neuvedomujúc si, že iba rozhovory a občasné prekuknutie histórie nám neodkryjú skutočnú pravdu o tom, ČO naše deti na internete naozaj sledujú, robia, zdieľajú.

Paradoxne, u detí starších ako 12 rokov, ktoré sú najcitlivejšou a najrizikovejšou skupinou, naša kontrola ešte slabne. Ak nevieme odkontrolovať svoje dieťa, nevieme, ako na to, často sa vzdáme. Toto ale nie je správna cesta.

Diagnóza „gameboy chrbát“
Prečítajte si tiež:

Diagnóza „gameboy chrbát“

Majte deti na nete pod kontrolou

Mgr. Mária Tóthová Šimčáková v tomto smere radí:

  • Buďte dieťaťu príkladom a sami neseďte celý večer pri PC, či s tabletom v ruke a deťom jasne vysvetľujte, že je to pre vás pracovný nástroj (vy sa nehráte, ale pracujete).
  • Sadnite si k dieťaťu a buďte jeho sprievodcom pri surfovaní na internete. Dozerajte na jeho aktivity. Tak sa nestane, že klikne na niečo nevhodné, reklamné, súťaže a pod.  Keď sa mu objaví na obrazovke, čo nevie zvládnuť, ste hneď pri ňom.
  • Skúste sa učiť niečo nové  o PC, surfovaní, nech vás deti nepredbehnú.
  • Dohodnite si pravidlá, koľko času dieťa smie tráviť na PC, čo smie robiť, či smie sťahovať obsahy. Majte jeho heslá a prístupy. Zakážte mu dávať osobné údaje na internet. Čas a skúsenosť s vašimi deťmi vám ukážu, aké pravidlá musíte stanoviť.
  • Rešpektujte súkromie dieťaťa, ale aj spoluzodpovednosť za jeho virtuálny svet. Hlavne deti staršie ako 12 rokov chcú mať svoje súkromie a nechcú vám dovoliť nazerať do svojich profilov, chatov. No treba už v skoršom veku dieťa naučiť, že je to pre jeho ochranu. Je to predsa kontrola s dôverou: verím ti, že to zvládaš, ale raz za čas si k tebe sadnem a chcem vedieť a vidieť, čo na internete robíš. Ste predsa jeho rodičia a máte za neho zodpovednosť.
  • Nastavte si rodičovskú kontrolu, aby ste mali prehľad a ochránili deti. Dajte si poradiť u internetových technikov alebo u operátorov.

 

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: