RODIČOVSKÁ DILEMA: Vziať či nevziať na ruky?

Redakcia | 6. apríl 2018
RODIČOVSKÁ DILEMA: Vziať či nevziať na ruky?

Dilemu, či plačúce dieťa vziať na ruky, alebo ho radšej nechať ležať, pozná zrejme každý rodič. Inštinkty radia plačúce dieťa popestovať, rozum ovplyvnený zvykmi však presviedča o opaku – dieťa sa, údajne, pri častom pestovaní môže stať rozmaznané.

Tento rodičovský fenomén, či dieťa zobrať na ruky alebo nie, zaujal vedcov austrálskej queenslandskej technologickej univerzity. Tamojší vedci zisťovali, ako rodičia reagujú na plačúce dieťa.

Štúdia prišla na to, že väčšina rodičov dojčiat si nebola istá tým, či majú bábätko nechať vyplakať sa bez dotyku alebo ho mali popestovať.

Vziať, či nevziať dieťa na ruky, keď plače?

Odpoveď je – áno! Deti počas prvých 12 mesiacov potrebujú od svojich rodičov cítiť vysoký záujem a pohodlie ich náruče. Chcú a potrebujú, aby mama i ocko „odpovedali“ na ich plač, vysvetľuje profesorka Karen Thorpeová z queenslandskej technologickej univerzity, ktorá výskumný tím viedla.

Podľa Thorpeovej boli impulzom pre štúdiu obavy zdravotných sestier z austrálskeho Rivertonovho centra, ktoré si všimli, že rodičia často ignorovali plačúce dieťa, obávajúc sa rozmaznávania.

nosiť dieťa na rukách

Dieťa nosením nerozmaznáte

Spoluvýskumníčka Claire Halleová vysvetlila, že rodičia sa často mylne nazdávajú, že pestovanie plačúceho dieťaťa uňho vytvorí „zlé návyky“, ktoré budú mať neskôr negatívny dosah na správanie sa v budúcnosti.

Takže platí – doprajte láskyplnú náruč svojmu bábätku kedykoľvek a koľkokoľvek si žiada!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: