Malí pomocníci

Mgr. Jarmila Hýroššová | 22. október 2010

Čo môžu urobiť rodičia, aby boli ich ratolesti v domácnosti užitočné a aby pomáhali s radosťou?

Je pekné, ak v rodine pomáhajú s domácimi prácami všetci jej členovia. Ale deti na to nemajú vždy chuť. Čo môžu urobiť rodičia, aby boli ich ratolesti v domácnosti užitočné a aby pomáhali s radosťou?

Adam má päť rokov. Sedí na kuchynskej doske a škrabkou čistí zemiaky. Tie sú síce na konci takmer o polovicu menšie ako pred čistením a viac hranaté ako guľaté, ale jeho mama je spokojná. Lebo Adam je jej ozajstná pomoc. „Dobrá práca. Ďakujem ti,“ chváli svojho syna a ten je na to patrične hrdý.

Požiadavka, aby sa deti zúčastňovali domácich prác, je z pedagogického hľadiska úplne opodstatnená. V tom sa zhodujú aj odborníci. Tak sa dieťa naučí preberať zodpovednosť. Keď môžu deti vybaviť malé a svojmu veku primerané úlohy, podporuje to ich samostatnosť a sebavedomie. Navyše si cvičia určité zručnosti, schopnosti a návyky. Lebo ten, kto rozmaznáva svoje deti v „hoteli Mama“ riskuje, že vychová malých egoistov. Hneď ako sa bude musieť dieťa postarať v určitej oblasti samo o seba, dostane sa do problémov. A mimochodom: V škole sa deti nenaučia, ako treba viesť domácnosť. Toto musíme zvládnuť my – rodičia.

Malé deti pomáhajú najradšej
Malé deti pomáhajú väčšinou rady, tak ako Adam. Ten už vo veku troch rokov narábal s mopom a umýval príbor – aj keď zle. Jeho mama bola vždy trpezlivá, i keď jej syn na všetko potreboval príliš veľa času a ona potom musela všeličo tajne dorábať či opravovať. Malé deti ešte nie sú v tomto veku také šikovné a úspešné ako dospelí a domáce práce pokladajú za hru. Mnohé mamy a otcovia však nemajú toľko trpezlivosti ako Adamova mama a urobia prácu radšej sami. Je to predsa rýchlejšie a dokonalejšie. Ale práve tento spôsob nie je správny. Takto by sme deti vychovávali akurát tak k lenivosti, neporiadnosti i nedôvere vo vlastné schopnosti.

Dôležité je, že malé deti chcú pomáhať. To by mali rodičia využiť. Vety ako „Ty si na to ešte príliš malý/á“ pochovávajú v našich deťoch ochotu pomáhať. Je treba podotknúť, že čím skôr ich zasvätíme do malých domácich prác a necháme ich, aby sa na nich samy zúčastňovali, tým ľahšie sa budú dať aj neskôr motivovať na pomoc rodičom. Najlepšie to funguje vtedy, ak majú pocit, že je ich pomoc skutočne želaná a ocenená.

V 16-tich v cieli – vrátane žehlenia
Rodičia by nemali svoje deti podceňovať. Už štvorročné deti môžu utrieť stôl, prestrieť ho alebo z neho spratať po spoločnej večeri, narábať malou metličkou, upratovať si izbu alebo pomáhať v supermarkete pri nakupovaní.

Malí školáci si môžu napríklad ustielať posteľ, umývať a utierať riad, pomáhať pri varení a pečení. Môžu tiež triediť bielizeň a dávať ju do práčky. Vo veku dvanástich rokov môžu deti obsluhovať práčku či umývačku riadu a pomáhať pri väčšom víkendovom upratovaní. Môžu samy vybavovať nákupy a pripravovať jednoduché jedlá. V 16-tich rokoch by mal byť mladý človek schopný viesť malú domácnosť – vrátane žehlenia.

Pravdaže, keď sú deti staršie, je to väčšinou s pomáhaním v domácnosti trochu komplikovanejšie, lebo u nich vzrastá nechuť k domácim prácam. Je to úplne normálne a podmienené vývinom. Čo kedysi spôsobovalo radosť, sa teraz stáva záťažou. Ale dieťa sa musí naučiť, že spoločný život v rodine môže fungovať iba vtedy, ak všetci pomáhajú. A k tomu patrí aj to, že prevezmú nejaké povinnosti.

Rozdelenie úloh na rodinnom zasadnutí
Najlepšie je zaviesť povinnosti na zasadnutí rodinnej rady. Tam rodičia deťom vysvetlia, že už bude každý zodpovedný za určité úlohy. Povedať to možno napríklad nasledovne: „Aby sme mali dom čistý a uprataný, to nie je len úloha mamičky a ocka. Vy ste už dosť veľkí na to, aby ste nám mohli s niektorými úlohami pomôcť. Ak bude pomáhať každý, bude náš život v rodine jednoduchší. Okrem toho budeme mať dosť času na to, aby sme niečo spoločne podnikli.“ Ako to však urobiť?

Vytvorte si spoločne zoznam
Spíšte spoločne zoznam povinností, ktoré treba v domácnosti plniť. Nerozdeľujte ešte žiadne úlohy konkrétnej osobe, najskôr si len spíšte, čo treba urobiť. Potom sa spýtajte detí, či majú nejaké ďalšie návrhy a pripojte ich k tým vašim. Pokúste sa usporiadať úlohy od rána až do večera.

Dajte dieťaťu možnosť povedať, ktoré úlohy by rado robilo. Niektoré deti možno povedia, že nechcú robiť vôbec nič. Vtedy im povedzte, že rozhodnete vy, ak si nejakú činnosť nevyberú samy. Berte pritom ohľad na vek dieťaťa i jeho schopnosti.

Je vhodné preniesť na dieťa aj také úlohy, ktoré plní rado, i také, ktoré robí nerado. Napríklad: „Môžeš ísť von so psom, ale musíš zároveň zobrať aj smeti.“
Neobľúbené úlohy by mali rotovať, tak aby každý jeden člen rodiny raz prišiel na rad.

Urobte si harmonogram
Nechajte dieťa, aby sa rozhodlo, kedy a ako chce jednotlivé úlohy plniť. Eventuálne môžete určiť čas, dokedy najneskôr majú byť hotové. Vysvetlite presne, čo úloha v sebe zahŕňa. Môžete mať zoznam úloh a povinností vyvesený na nástenke. Navyše napísaný zoznam vám môže pomôcť aj pri výmene činností z jedného dieťaťa na druhé.

Hovorte aj o dôsledkoch
Vopred si premyslite, ako budete reagovať, keď si vaše dieťa nebude plniť povinnosti. Primerané sankcie sú napr. zákaz pozerania televízie, zníženie vreckového alebo nutnosť ísť do postele skôr ako zvyčajne. Povedzte dieťaťu, čo ho čaká, ak si v danom časovom úseku úlohy nesplní. Vždy si však pohovorte o vzniknutom probléme. Neudeľujte trest bez toho, aby ste sa s dieťaťom pozhovárali. Popíšte jasne daný problém: „Jurko, ty si dnes neutrel riad,“ a dôsledok: „preto pôjdeš dnes spať o 30 minút skôr.“

 TIP: Ak ste odporcom trestov, lebo si myslíte, že len podporujú nevôľu, vstúpte do štrajku. Odmietnite dieťaťu napríklad urobiť desiatu do školy. Tak sa dieťa naučí, že sa vyplatí prekonávať prekážky, ako je lenivosť, nechuť a pod.

Posilňujte želané správanie
Pochváľte dieťa vždy, keď si splnilo svoje povinnosti. Neodporúča sa však za urobenú prácu deti odmeňovať finančne! 
  
POZOR! Práce v domácnosti by nemali zaberať deťom príliš veľa času. Bolo by nesprávne, keby si nemohli uspokojiť svoje potreby aj v iných oblastiach. Deti potrebujú dostatok času na hru, na šport, záľuby i domáce úlohy.

Aká matka, taká Katka
Rozhodujúci je aj váš postoj k domácim prácam. Ak sú rodičia deťom dobrým príkladom, nesťažujú sa a berú prácu občas aj s humorom, to všetko sa prenáša aj na ich deti. Otcovia by sa nemali lenivo usadiť na gauči, kým mama varí a upratuje. Potom si aj syn bude myslieť, že tieto práce patria „exkluzívne“ do rúk žien.

Pomáhanie ako hra
Chcete upratovať v byte, ale vaše deti vás neustále prenasledujú a rozhádžu to, čo ste práve upratali? Odhliadnuc od toho, že v domácnosti s malými deťmi je povolená istá miera „pracovného neporiadku“, ponúkame vám pár tipov, ako sa môžu deti zúčastňovať domácich prác a zažiť zároveň aj kusisko zábavy.

Polievanie kvetov
Oboznámte dieťa s vašimi izbovými kvetmi. Môže si jeden z nich vybrať a o tento črepníkový kvet prevezme starostlivosť. Urobte plán polievania a vysvetlite dieťaťu, koľko vody kvet potrebuje. Deti budú zažívať radosť, keď pod ich opaterou kvet trochu narastie alebo začne kvitnúť.

Upratovanie na spôsob Pipi Dlhej Pančuchy
Dnes je na programe upratovanie. A aby to bola spoločná zábava, obviažu si všetci handry okolo nohy. Jeden umýva dlážku mokrou handrou. Ostatní tancujú s čistými suchými handrami na nohách po podlahe na rezkú hudbu, kým nebude zem suchá.
 
Výmena bielizne
Je dnes na rade výmena posteľnej bielizne? Dobrá zábava pre deti. Lebo pre ne je najväčším potešením, keď môžu skákať po matracoch, robiť kotrmelce a hrať sa s vyzlečenými plachtami, alebo si prehodiť návliečky z veľkého vankúša na ramienka a byť na chvíľu kráľom či kráľovnou. Nechajte ich, nech sa hrajú a vy si zatiaľ urobte potrebné.

Čo ukrývajú ponožky?
Zábavná činnosť pri ukladaní bielizne: Vopchajte do rôznych ponožiek nejaké predmety, napríklad skladačku, veľký gombík, malého plyšáka, orech a pod. Vaše dieťa sa pokúsi hmatom zistiť, čo sa skrýva v ponožke. Pri takýchto prekvapeniach vám bude robiť spoločná práca ešte väčšiu radosť. Hoci ide len o maličkosti, všednému dňu s deťmi dodávajú zvláštne čaro.

Umenie recyklovať
Zozbierajte rôzne druhy odpadového materiálu, ktoré môže dieťa použiť na majstrovanie. Napríklad: prázdne kotúčiky z toaletného papiera, prázdne poháriky z jogurtov, uzávery fliaš, staré noviny a časopisy. Dajte všetko do jednej obrovskej nádoby, dieťaťu dajte fixky, detské nožnice, lepidlo, farebný papier... Budete sa čudovať, aké fantastické výtvory z toho vzniknú. A vy zatiaľ môžete pokojne žehliť.
 
Prestierame stôl
Zábavná hra pri prestieraní stola alebo jeho upratovaní: Každý člen rodiny hádže kockou. Potom každý postaví na stôl alebo uprace z neho toľko vecí, koľko bodov ukazuje jeho kocka. Hra sa končí vtedy, ak je celý stôl prestretý alebo po jedle uprataný.


Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: