Aký vekový rozdiel medzi deťmi je ideálny?

Redakcia | 2. máj 2018
vekový rozdiel medzi deťmi, súrodenci, žiarlivosť

V istej miere súrodeneckú rivalitu poznajú všetci rodičia. Je to prirodzený jav medzi deťmi. No ako pomôcť deťom zvládnuť vzájomný boj?

Každé dieťa je rozdielne - či povahou alebo návykmi, ktoré si už osvojilo. Preto každé inak zvláda príchod nového člena do rodiny. Spravidla najlepšie sa s týmto faktom vyrovnajú najmenší drobci.

Rozdiel rok až dva roky je vraj ideálny, pretože jedináčik si ešte neuvedomuje čo sa deje - tieto deti vyrastajú skoro ako dvojičky.

Žiarlivosť ovplyvňuje aj vekový rozdiel

Naopak najväčšia žiarlivosť sa prejavuje u detí s 2-5 ročným rozdielom.

Deti v tomto veku už boli zvyknuté na určité zabehnuté pravidlá vo svojom okolí, vedeli, že rodičov tu mali len pre seba, s nikým sa nemuseli deliť o ich pozornosť a lásku, no ani o materiálne veci. Nechápu, prečo sa zrazu v spálni medzi ich rodičmi ocitol malý človiečik, ku ktorému sa  všetci rozbehnú, keď zaplače a na riešenie problémov staršieho už nezostáva toľko času.

Predškoláci vo veku okolo 5 rokov mávajú s prijatím súrodenca najmenšie problémy.

Dostatočne už chápu, koľko starostlivosti potrebuje bábätko a snažia sa preto rodičom pri opatere skôr pomáhať.

Staršie deti, adolescenti, môžu reagovať nepredvídateľne. Je pravdepodobné, že si malého súrodenca, miláčika rodiny, zamilujú. Predovšetkým staršie dievčatá môžu byť z bábätka nadšené. Rola druhej mamy je lákavá pre obe strany. Rodičia získajú milujúcu a neoceniteľnú pomocníčku. Staršia sestra si zas môže vymeniť bábiky za skutočné, voňavé bábätko.

Situácia, predovšetkým ak je nečakaná, môže vyvolať aj opačnú reakciu. Deti v puberte sa môžu voči novému súrodencovi brániť. Možno sa hanbia za bábätko, za rodičov, pred kamarátmi, rozbúrené hormóny dokážu vytvárať stresujúce a nelogické reakcie a situácie.

Je na rodičoch, aby svoje deti na príchod súrodenca pripravili, adekvátne veku a podmienkam v rodine.

súrodenci

Je dôležité, aby rodičia pri starostlivosti o najmladšieho člena rodiny nezabudli sledovať aj prejavy jeho staršieho súrodenca. Niektoré dajú najavo svoj nesúhlas, snažia sa brať mladšiemu bračekovi alebo sestričke hračky, cumlík alebo fľašu. Iné svoje city najavo nedajú. Držia ich v sebe a rodičia si preto často myslia že je všetko v poriadku. Opak však môže byť pravdou - tieto deti sa môžu začať pomočovať, biť sa v škôlke alebo v škole, stratiť chuť do jedla. 

Tipy ako pomôcť deťom prijať najmladšieho:

  • Od začiatku ich na príchod súrodenca treba pripravovať.
  • Staršieho možno zapojiť do nákupu výbavičky, pričom by sme ho vždy mali odmeniť nejakou drobnosťou.
  • Rovnako ho treba ubezpečiť že rodičia sú tu preňho tak ako doteraz.
  • Mnohým sa napríklad osvedčil trik s hračkou ktorú pre staršieho kúpili, a keď prišla mamička z pôrodnice dalo mu ju akože bábätko.
  • Staršie dieťatko sa takisto môže zapojiť pri starostlivosti-podávať plienky, podbradník,hračku.. No nikdy nezabudnite na to, že za všetko treba našich malých pomocníkov chváliť.

Milí rodičia, ako u vás prebiehal príchod nového súrodenca? Zažili ste stavy žiarlivosti? Napíšte nám o tom na zuzanap@orbisin.sk.

    

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: