Deti a voľný čas

Lenka Debnárová | 25. august 2009

V dnešnej dobe je úplne iný trend trávenia voľného času. Nejako vymizol čas čítania kníh, poobedných prechádzok, hier na dvore, návštev múzeí a podobne.

V dnešnej dobe je úplne iný trend trávenia voľného času. Nejako vymizol čas čítania kníh, poobedných prechádzok, hier na dvore, návštev múzeí a podobne. Dnes stretnem na prechádzke iba maminy s kočíkmi alebo malými detičkami. Veľmi málokedy stretnem rodinu s deťmi vo veku tínedžerov. Už skončili časy, kedy väčšie deti hrávali vybíjanú, šípkovanú, liezli po stromoch a lietali po dvoroch.

Dnešné deti sa ráno zobudia, zapnú počítač a vypnú ho, keď idú večer spať. Väčšinu voľného času trávia sediac pri počítači. Či už s on-line hrami, alebo surfovaním po internete. K tomu sa ešte pridruží televízor. Rodičia sú väčšinou v práci alebo sú radi, že si na chvíľu oddýchnu a deti sa vedia baviť aj bez nich.

Neuvedomujú si, že tento spôsob života deťom nesvedčí a mnohé z nich si nesú následky. Minimum pohybu môže spôsobovať aj obezitu. Deti sediace pri počítači nemajú čas poriadne sa naobedovať. Poväčšine ich od hladu zachránia chipsy, oriešky, keksíky alebo čokoláda.

Stále sa rozrastajúci úmyselný nedostatok pohybu spôsobuje hromadenie energie v detskom, ešte nie celkom vyvinutom tele, čo sa odráža na celkovej chorobnosti veľkej časti obyvateľstva.

Z odborného hľadiska

Podľa TASR zo 14.11.2008
Deti na základných školách i študenti stredných škôl by mali mať minimálne tri hodiny telesnej výchovy týždenne. Šport zohráva kľúčovú úlohu v harmonickom fyzickom a duševnom rozvoji detí. Približne štvrtina všetkých detí v celej Európskej únii má v dôsledku sedavého spôsobu života a nesprávnych stravovacích návykov podľa správy problémy súvisiace s obezitou. Podľa štatistík má v EÚ 14 miliónov ľudí nadváhu. Trpí ňou každé štvrté dieťa a ročne pribudne 400.000 nových prípadov nadváhy či obezity.

Podľa SITA z 11.03.2009
Britská štúdia potvrdila súvislosť medzi sedavým spôsobom života a vyšším rizikom vzniku astmy v neskoršom veku detí. V niektorých krajinách trpí astmou až 30 percent detského obyvateľstva. Deti, ktoré sledujú televíziu viac než dve hodiny denne, sú podľa britských vedcov vystavené väčšiemu riziku vzniku astmy.

Podľa I. Macáka, Referaty.sk
Je mi ľúto niektorých detí, ktoré skoro všetok voľný čas trávia pri počítačoch a nevenujú sa aspoň rekreačne nejakému športu. Myslím si, že je to veľká chyba hlavne rodičov, ktorí svoje deti od malička nevedú k žiadnej pohybovej aktivite. S nedostatkom pohybu úzko súvisí obezita. Prečo sú ľudia obézni? Pretože bez okolkov siahnu po niečom, čo je príjemné a pritom vopred vedia, že pre organizmus je to škodlivé. Tučnota obmedzuje telesnú aktivitu postihnutých mnohorakým spôsobom. Ochorejú častejšie a ťažšie, majú pravdepodobnosť kratšieho života a mimoriadnu náklonnosť k niektorým ťažkým chorobám - napr. cukrovka a k chorobám krvného obehu. S tým je spojené zhoršenie celkového subjektívneho stavu. Alarmujúcou je skutočnosť, že častosť výskytu tučnoty napriek všetkým snahám stúpa.

Podľa Trener.sk zo 14.05.2009
Dlhodobý nedostatok pohybu u detí spôsobí ich celkovú pohodlnosť a nezáujem o športovanie. Takmer tretina detí už do tejto skupiny patrí. Takéto deti označované pojmom hypomobilné nemajú vytvorený návyk pravidelne s radosťou športovať, čo sa prejaví v ich životnom štýle aj v dospelosti a je len nízka pravdepodobnosť, že sa v neskoršom veku začnú dobrovoľne venovať pravidelnému pohybu. Rodičia by mali zámerne podnecovať záujem o športovanie u svojich detí.

Zo života

16 ročná Nika z Bratislavy ma práve prázdniny. Jej mama chodí do práce, teda nie je možné Nikin voľný čas nejako ovplyvniť. Nika hneď ráno, ako vstane, zapne internet a naloguje sa na známu stránku Faceboook.com. Na nástenku píše celý deň, čo práve robí. Často krát je nalogovaná ešte po 23 hodine. Poobede síce vybehne nachvíľu von, no čo najskôr sa vráti k internetu. K starým rodičom už chodieva minimálne, možno tak na pol dňa – nemajú internet.
 
6 ročný Alexander zo Šamorína má tiež prázdniny. Posledné zo škôlky, prvé pre nástupom do školy. Dni trávi pri notebooku na on-line hrách. Strieda jednu za druhou. Poriadne neje, nemá čas odísť od hier. Zje kúsok chlebíka na raňajky a do večere nič. Večer nejaké chipsy a smäd zaháňa kolou a mirindou. Hladný vraj nie je.

Naozaj by bolo najlepšie deti od útleho detstva viesť aspoň k jednému aktívnemu športu. Naučiť ich chodiť von a vyblázniť sa s kamarátmi, aby vydali čo najviac energie. Poriadne sa najedli a išli spať. Unavené a spokojné. A my si s kľudným svedomím môžeme oddýchnuť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: