Ako zvládnuť laryngitídu

Redakcia | 28. september 2024
Ako zvládnuť laryngitídu

Laryngitída je ochorenie vírusového pôvodu, ktoré zasiahne dýchacie cesty. Prenáša sa kvapôčkovou infekciou a je typická v batoľacom a predškolskom veku, teda postihuje najčastejšie deti od cca 18 mesiacov do 5 rokov. „Je to v dôsledku anatomicky veľmi úzkych dýchacích ciest, čo je najvýraznejší dôvod, prečo postihuje deti, nie dospelých. Plus k tomu prispieva úzky kontakt s kolektívom ďalších iných detí,“ vysvetľuje MUDr. Branislav Chrenka, MHA.

Laryngitída

Laryngitída je odborný názov pre označenie zápalu hrtana. Hrtan má tvar trubice, pomocou ktorej prúdi vzduch z nosa a úst do ďalších častí dýchacích ciest.

V blízkosti hrtana sú uložené hlasivky, ktoré sa za normálnych okolností plynule otvárajú a zatvárajú – dochádza ku vzniku vibrácií a tvorbe zvukov, teda hlasu. Pri laryngitíde však bývajú všetky jeho funkcie oslabené a narušené. Zapálený hrtan je navyše opuchnutý a začervenaný a toto ochorenie má najmä v noci až dramatický priebeh, ktorý kvôli neutíchajúcemu kašľu dokáže vystrašiť nie len dieťa, ale aj rodiča. 

Laryngitída: Zápal hrtana
Prečítajte si tiež:

Laryngitída: Zápal hrtana

Laryngitída viac vystraší ako ublíži

Laryngitída je ochorenie vírusového pôvodu, ktoré zasiahne dýchacie cesty. Prenáša sa kvapôčkovou infekciou a je typická v batoľacom a predškolskom veku, teda postihuje najčastejšie deti od cca 18 mesiacov do 5 rokov. „Je to v dôsledku anatomicky veľmi úzkych dýchacích ciest, čo je najvýraznejší dôvod, prečo postihuje deti, nie dospelých. Plus k tomu prispieva úzky kontakt s kolektívom ďalších iných detí,“ vysvetľuje MUDr. Branislav Chrenka, MHA. 

Podľa jeho slov sa laryngitický kašeľ popisuje ako štekavý až pískavý, deti pri tom nemusia byť zachrípnuté ešte pred záchvatom. Typicky sa objavuje v noci s údernou silou, keď sa aj z nedbanlivého zachrípnutia dieťa v noci zobudí a dramaticky lapá po dychu.

Lekár hovorí, že laryngitída omnoho horšie vyzerá a znie, ako v skutočnosti je. „Najvýraznejšie prejavy kašľa bývajú v noci, počas dňa si dieťa len mierne odkašle, symptómy počas dňa nie sú takmer žiadne,“ opisuje priebeh ochorenia doktor. 

Prvá pomoc pri laryngitíde

Ak sa prvýkrát dieťa v noci zobudilo s takýmto kašľom a rodič panikári, prvou pomocou je podľa slov odborníka: v zime otvoriť okno, v lete mrazák a necháme dieťa dýchať studený vzduch. Výrazný studený vzduch totiž znižuje intenzitu kašľa i záchvatovosť. Následne, keď dostaneme kašeľ pod kontrolu, nechávame dieťa oblečené spať pri otvorenom okne, aby dýchalo studený vzduch.

Aj v prevencii aj v liečbe účinkuje po zvládnutí záchvatu tzv. Priessnitzov zábal. Ide o obklad z látkovej plienky namočenej v studenej vode, ktorý omotáme dieťaťu okolo krku. Následne sa obalí  potravinovou fóliou a navrch sa ešte pridá suchá plienka. „Takýto zábal nechávame dieťaťu na krku 15 až 30 minút,“ ozrejmuje postup prvej pomoci pri výraznom kašli pediater. Opuch sa v dôsledku chladu následne zmierni.

Kedy k lekárovi

Bývajú aj prípady, keď si laryngitída vyžaduje lekárske ošetrenie. Tie nastávajú vtedy, ak nevie rodič záchvat zmierniť, ak má dieťa dychovú tieseň a dochádza k stavu „udýchať“ to, čo býva sprevádzané modraním nechtových lôžok a pier. Rovnako môže a nemusí byť prítomná aj vysoká teplota. 

Pre porovnanie lekár uvádza, že v prípade dospelých, sa toto ochorenie prejaví bolesťou hrdla, zachrípnutím, suchým kašľom, ale nie tak dramaticky, ako u detí.

Prevencia 

Podľa slov odborníka vie rodič zasiahnuť ešte pred vystupňovaním kašľa do extrému práve prácou so studeným vzduchom a zábalmi. Ide tu najmä o prípady, keď sa u dieťaťa laryngitické kašle opakujú. Máme však deti, u ktorých sa objavia 6 až7-krát do roka, keď sú všetky vyšetrenia typu imuno, gastro a pod. v poriadku a deti, ktoré si zažijú jednu laryngitídu v živote. 

Na laryngitídu negatívne vplýva suchý prekúrený vzduch. V takých prípadoch je potrebné v noci nechať pootvorené okno alebo použiť v miestnosti zvlhčovač. Zmierniť prejavy záchvatov sa dá aj homeopatikami a pod. 

Priebeh laryngitídy a kedy späť do kolektívu

„Prvé dve až tri noci bývajú najdramatickejšie, ďalšie už nemusia byť také aj vďaka režimovým opatreniam. Následne má ochorenie tendenciu ústupu, dusivý suchý kašeľ sa mení na vlhký, produktívny. Laryngitída môže následne dobiehať 7 až10 dní, ojedinele je to až 14 dní, ale po tých 2 až 3 dňoch už nemá dramatické prejavy,“ opisuje klasický priebeh laryngitídy MUDr. Chrenka.

Pediater odporúča dať dieťa do kolektívu až po doliečení. Nie z dôvodu, že je infekčné, práve naopak – dieťa je infekčné cca 2 dni pred tým, ako prepuknú príznaky, ale dýchacie cesty nie sú 100% a deti môžu rýchlejšie niečo chytiť. Čiže nie je presne a striktne vymedzený čas, no do kolektívu má prísť dieťa doliečené.  Ak totiž príde ďalší infekt, môže mať dieťa následne dlhší, náročnejší a horšie zvládnuteľný priebeh ochorenia. Navyše, dieťa má mať aj v rámci rekonvalescencie tzv. kľudový režim. V škôlke však podstupuje záťaž počas denného harmonogramu, ktorá neprispieva k doliečeniu práve dýchacích ciest. A ak máme v domácnosti dieťa s laryngitídou, nedá sa zabrániť, aby sa nenakazili ďalšie deti v rodine. 

Videorozhovor o laryngitíde s MUDr. Branislavom Chrenkom si pozriete TU. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: