Rady dojčiacim mamičkám

Redakcia | 13. marec 2017
Rady dojčiacim mamičkám

Každá z nás, dojčiacich matiek, potrebuje nielen povzbudiť, ale často i poradiť. Zozbierali sme vaše najčastejšie otázky, ktoré nám chodia do redakcie a prinášame vám odpovede na to, čo vás páli. Čítajte.

Dojčenie dvoch detí rozdielneho veku

Otehotnela som nedávno, v priebehu dojčenia svojho prvého syna, a druhý potomok by sa mal narodiť štrnásť mesiacov po svojom staršom bračekovi. Pôvodne som chcela prvorodeného dojčiť do dvoch rokov, ale neviem, či je možné, aby som dojčila obidve deti zároveň. 
Pokiaľ je tehotenstvo podľa gynekológa v poriadku, môžete v dojčení pokračovať. Dojčiť obidve deti (tzv. tandemové dojčenie) je možné. Po pôrode má pochopiteľne prednosť mladšie bábätko. Nie je tiež vylúčené, že sa staršie dieťa pred pôrodom odstaví samé. Chuť mlieka sa totiž zmení. 
Prečítajte si: Tandemové dojčenie: Dojčenie v tehotenstve alebo dvoch detí v rôznom veku

Dojčenie cez klobúčik

Synčeka, ktorý má mesiac a pol, dojčím cez klobúčik, pretože mám príliš krátke bradavky (ako mi bolo povedané v pôrodnici). Počula som však, že klobúčik môže byť používaný len počas obmedzenej doby – vraj maximálne štyri mesiace. Je to pravda? A aký je dôvod?
Snažte sa klobúčik odstrániť, pokiaľ to pôjde. Klobúčik slúži ako „protéza“ (ak sú bradavky ploché alebo vtiahnuté) a je až tým posledným riešením v prípadoch, kedy sa dieťa nenaučilo uchopiť bradavku.

Pokiaľ sa ale dojčenie bez klobúčika nedarí, je samozrejme lepšie dojčiť cez klobúčik, ako nedojčiť vôbec. Nepoznám dôvod, prečo by používanie klobúčika malo byť obmedzované na dobu štyroch mesiacov.

V prípade potreby je vhodné používať klobúčiky vyrobené z priehľadného silikónu, ktoré majú v hornej časti vykrojenie umožňujúce dieťaťu kontakt s kožou prsníka.

Prvé priloženie k prsníku

Ako dlho by malo trvať prvé priloženie práve narodeného bábätka? Mala by mamička skúsiť dojčiť hneď na prvý raz z obidvoch prsníkov?

Dieťa by malo byť priložené k prsníku čo najskôr po pôrode (do 30 minút, maximálne do dvoch hodín). Vzostup hladiny hormónov, od ktorých závisí uvoľňovanie a tvorba mlieka, oxytocínu a prolaktínu, je po prvom priložení do dvoch hodín po pôrode mnohonásobne vyššie, ako po priložení k prsníku neskôr.

Prvé priloženie by sa nemalo odohrávať v zhone. Dieťa by sa nemalo k prisatiu nútiť. Všetko by malo prebiehať v pokojnej atmosfére a za pomoci personálu. Dieťa by malo zostať s rodičmi na pôrodnej sále, pokiaľ to situácia dovolí, počas celých dvoch hodín, kedy tam zostáva matka.

Ani prvé, ani žiadne ďalšie dojčenie nesmie matku bolieť. Bolesť je známkou zlej techniky satia. Je dobré skúšať prikladať bábätko k obidvom prsníkom. 

Prečítajte si: Bonding – magické hodiny po pôrode

Opar a dojčenie

Mám mesačného syna, je plne dojčený. Trpím častými oparmi, a preto by som sa rada preventívne spýtala – môžem ho dojčiť aj v prípade, že budem mať na perách čerstvý opar? Nie je to riskantné, nemôže sa nákaza preniesť mliekom na dieťa?
Ak sa vyskytne opar na tvári matky, je nutné dodržovať zvýšenú hygienu. Matka by si mala dávať pozor, aby si nesiahala na opar a potom sa dotýkala dieťaťa. Dojčiť môže. V prípade, že má opar na prsníku, odporúča sa z postihnutého prsníka nedojčiť a udržiavať laktáciu odstriekavaním.

V prípade, že sa opar vyskytne na rodidlách budúcej mamičky, je to dôvod na cisársky rez. 

Saje len dve minúty

Mám trojmesačného syna, je plne dojčený. V poslednej dobe ale bez problémov saje len prvé dve minúty, potom sa začne pri prsníku krútiť, striedavo sa púšťa a zasa prisáva, až sa nakoniec pustí celkom. Dám ho teda odgrgnúť, ale on začne plakať – nie som si istá, či plače od hladu, alebo možno preto, že ho bolí bruško. Je možné, že mu mliečko prestalo chutiť? Stretávate sa vo svojej praxi s podobnými prejavmi často? Ide len o prechodnú záležitosť?

Tak, ako celú situáciu opisujete, by sa mohlo jednať o gastroezofageálny reflux, kedy sa mlieko zo žalúdka vracia – pálenie záhy. Tieto deti pijú krátko, stále sa púšťajú, odťahujú sa od prsníka, pretože majú pitie spojené s nepríjemnými pocitmi. Tieto deti lepšie pijú v noci.

Príčin, prečo dieťa dojčenie bojkotuje, môže byť celý rad a často sa ich ani nepodarí odhaliť.

Prečítajte si: Pomoc, máme reflux!

Niektoré príčiny bojkotu dojčenia
  • zmena chuti MM po lieku, pri menštruácii atď.,
  • obmedzované dojčenie,
  • rušivé momenty pri dojčení.

Dojčenie a aktívny tréning

Rada by som zhodila desať kilogramov, ktoré som pribrala v tehotenstve. Mám trojmesačné dieťa a pred rizikovým tehotenstvom som aktívne športovala. Teraz by som chcela opäť začať behať,  na začiatok tak dva-tri kilometre. Nemôže behanie nejako ohroziť tvorbu mlieka?
Začať cvičiť sa odporúča, až keď mamička ukončí šestonedelie. Vhodné cviky na posilnenie panvového dna ale môžete začať cvičiť už v pôrodnici. Existujú štúdie, ktoré dokazujú, že ťažká fyzická práca alebo veľmi vyčerpávajúce cvičenie zvyšujú množstvo kyseliny mliečnej v materskom mlieku.

Kyselina mliečna vo vysokých koncentráciách môže zmeniť chuť mlieka a dieťa môže dojčenie bojkotovať. To by vám ale dal drobček najavo. Je dobré necvičiť do úplného vyčerpania. Problém je možné odstrániť iným časovým rozplánovaním tréningu tak, aby medzi cvičením a dojčením uplynula dlhšia doba.

Avšak u matiek, ktoré cvičia normálne, sa množstvo kyseliny mliečnej výrazne nezvýši. Ani produkcia mlieka nie je cvičením ovplyvnená. Dokonca niektoré štúdie ukazujú, že matky, ktoré cvičia, produkujú viac mlieka ako tie, ktoré necvičia.

Dojčenie a štikútanie

Môj trojmesačný syn začal približne pred štrnástimi dňami po každom dojčení štikútať. Občas  pred odgrgnutím aj niečo málo „vygrcká“. Štikútanie potom trvá pol hodiny až hodinu, je mu viditeľne veľmi nepríjemné, lebo mu bráni v zaspávaní. Dá sa tomuto nepríjemnému úkazu nejako zabrániť? 
Nechajte bábätko odgrgnúť aj medzi pitím, možno prehĺta viac vzduchu. Štikútanie vzniká podráždením jedného z dôležitých nervov, ktorý ovláda bránicu, náhlou zmenou obsahu žalúdka.

Stáva sa to pri odgrgnutí, alebo rýchlom pití. Skúste najbežnejšiu pomoc: dajte dieťaťu niečo prehltnúť, vo vašom prípade ho opäť priložte na prsník. To podľa mojich skúseností pomáha takmer stopercentne.

Trápi nás upchaný noštek

Naše dievčatko (2,5-mesačné) má ostatných štrnásť dní nádchu. Kvôli upchanému nošteku sa pri dojčení púšťa prsníka a snaží sa nadýchnuť. (Vždy pred jedením jej odsávam noštek, tri razy denne jej dávam kvapky, ale ani jedno, ani druhé nie je príliš účinné.) Je z toho mrzutá, často sa aj rozplače. Kvôli nádche nám dojčenie trvá veľmi dlho a malá je čím ďalej nervóznejšia. Nakoniec sa od samotného vyčerpania pustí a zaspí – s otvorenými ústočkami. Bojím sa, že sa za takýchto okolností málo najedla. Zaujímali by ma dve veci: Ako poznám, že je dostatočne najedená a ako jej môžem dojčenie čo najviac uľahčiť?
Určite ste túto situáciu konzultovali s pediatrom, ktorý sleduje, či dieťa aj počas choroby prospieva, alebo nie. Či je dieťatko dostatočne dojčené, spoznáte podľa toho, či má dostatok pomočených plienok.

V tomto veku by to malo byť 6 až 8 pomočených plienok za deň. Snažte sa dojčiť čo najčastejšie. V prípade, že by vaše dievčatko dojčenie odmietalo, dokŕmte ju alternatívnym spôsobom, vlastným odstriekaným materským mliekom. Zvlhčujte vzduch v miestnosti.

Som nešťastná, pretože plne nedojčím...

Keď mal môj päťmesačný syn asi tri mesiace, začala som bojovať s nedostatkom mlieka. Malého som nadojčila (na prsník sa doslova vrhal, hltavo pil), ale po piatich minútach začal obidva prsníky bojkotovať, pretože už z nich pravdepodobne nič netieklo. Po odgrgnutí bol nespokojný, plakal, a tak som ho podľa rady pediatra začala dokrmovať umelým mliekom. Vypije ho cca 100 – 150 ml. Počas dňa teda dojčím s príkrmom každú tretiu až štvrtú hodinu, v noci malý vydrží spať aj päť hodín. Krásne priberá na váhe. A kde je môj problém? Strážim si totiž poctivo pitný režim aj životosprávu, beriem vitamíny a pravidelne pijem čaj pre dojčiace mamičky, užívam homeopatiká, pokúšam sa odsávať... Mám sa jednoducho zmieriť s tým, že viac mliečka moje telo proste „nevyrobí“?
Rozhodne nebuďte nešťastná. Pre vaše bábätko je dôležitá spokojná a pokojná mamička. Celá situácia sa mala riešiť už v dobe, keď vaše problémy nastali. To znamená v troch mesiacoch. 
Samozrejme, je ťažké situáciu hodnotiť spätne. Pri bojkote dojčenia sa najskôr prikladá dieťa k prsníku čo najčastejšie, najlepšie v noci, keď je rozospaté.

Tvorba mlieka sa stimuluje častým odstriekavaním. Mlieko, ktoré mamička odstrieka, sa používa na dokrmovanie, radšej alternatívnym spôsobom, aby dieťa nezačalo uprednostňovať fľašu. Pokiaľ odstriekané mlieko nestačí a dieťa neprospieva, nezostáva nič iné, len dokŕmenie umelým mliekom. Pre svoje dieťa robíte maximum, tak sa zbytočne netrápte. 

Prečítajte si: Ako správne odstriekavať či odsávať materské mlieko?

Nechcem prísť o mlieko

Mám 2-mesačné dievčatko, plne ho dojčím, ale mám strach, že prídem o mlieko – moje prsia sú mäkké, mlieko mi samovoľne neodteká, a pokiaľ chcem niečo odsať, nedarí sa mi dostať z prsníka ani kvapku. Dcérka sa ale vždy naje, je spokojná a priberá na váhe. Myslíte si, že je môj strach opodstatnený, alebo sa nemám čoho báť?
Myslím, že sa nemusíte báť, že prídete o mlieko. To, že máte prsia mäkké, nemusí znamenať, že máte málo mlieka. Dôkazom je, že vaše dievčatko je spokojné, prospieva a priberá na váhe.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: