Prečo začať s dojčením už na pôrodnej sále?

PhDr. Drahomíra Korpová pôrodná asistentka | 14. október 2023
Prečo začať s dojčením už na pôrodnej sále?

Mnoho odborníkov zdôrazňuje význam prvých okamihov po pôrode a považuje začatie dojčenia práve na pôrodnej sále za kľúčové. Prečo je to tak dôležité a aké výhody to prináša? V tomto článku sa budeme snažiť poskytnúť odpovede na tieto otázky a objasniť dôležitosť tohto prirodzeného aktu v prvých hodinách života novorodenca.

Dojčenie je jedným z najintimnejších a najprirodzenejších spôsobov, ako vytvoriť puto medzi matkou a novorodencom. Tento jedinečný proces poskytuje nielen výživné látky, ktoré sú esenciálne pre rast a vývoj dieťaťa, ale tiež podporuje emocionálne a fyzické priblíženie medzi matkou a bábätkom. 

Už v tehotenstve sa prsia pripravujú na dojčenie

Áno, vaše dieťatko si ešte pokojne pláva v plodovej vode a vaše prsia sa už pripravujú na dojčenie. Platí, že väčšina žien môže dojčiť. Je dobré, ak sa už pred pôrodom zaujímate o dojčenie. Ideálne je absolvovať kvalitný́ kurz predpôrodnej prípravy zameranej na dojčenie aj s ukážkami techniky dojčenia. Výhodou pre vás je kontakt s laktačnou konzultantkou, ktorá vám v prípade potreby poradí, pomôže alebo vás usmerní.


Dôležité je tiež vyšetrenie u vášho gynekológa, ak máte vtiahnuté bradavky. V prípade vtiahnutých bradaviek sa od 6. mesiaca tehotenstva používajú špeciálne formovače, ktoré si žena vkladá do podprsenky. Žiadna iná príprava, ako otužovanie, povyťahovanie alebo iná manipulácia s bradavkami, nemá význam.

Prečo začať dojčiť na pôrodnej sále?

Ideálne je začať s dojčením do pol hodiny po pôrode ešte na pôrodnej sále. V tejto dobe sú vrodené reflexy dieťaťa (hľadací a sací) zvlášť silné. Mimochodom, veľa rokov bolo normálnou rutinou priložiť dieťa k prsiam mamy hneď po pôrode.

V skutočnosti má novorodenec krátko po narodení schopnosť doplaziť sa k prsníku matky, prisať sa a začať piť bez cudzej pomoci. Preto by sme mali umožniť dieťatku sať v okamihu, keď je na to pripravené. 

Dieťa by malo byť po pôrode položené na nahé telo mamy, ktorá ho pridŕža, povzbudzuje, hladká, pomáha tam, kde novorodenec pomoc potrebuje a nechá ho postupovať vlastným tempom. V tejto špeciálnej intímnej chvíli sa mamička a dieťatko vzájomne zoznamujú. 

Starajte sa o prsia pri dojčení
Prečítajte si tiež:

Starajte sa o prsia pri dojčení

Niektoré  rutinné postupy, ako je pravidelné odsávanie dieťaťa po pôrode, váženie, meranie či medikácia matky, môžu spôsobiť zníženie schopnosti bábätka prisať sa k prsníku. Väčšina drobčekov, ktorí majú problémy s prisávaním, nebola v kontakte skin to skin (koža na kožu) bezprostredne po pôrode.

K ďalším výhodám tohto skorého dojčenia patrí i to, že sa dieťa cíti oveľa bezpečnejšie. Tiež sa znižuje ochorenie detí vďaka mnohým imunologickým vlastnostiam materského mlieka. Skoré priloženie prispieva aj k dlhšej dobe dojčenia.

Aj vylučovanie hormónov, ktoré ovplyvňujú tvorbu a vypudzovanie materského mlieka (oxytocín a prolaktín), je v tomto čase najväčšie. Taktiež trvalý a spoločný pobyt mamy s dieťaťom, správna technika dojčenia, dojčenie bez obmedzovania dĺžky a frekvencie, bez zbytočného dokrmovania, bez fľašky a cumlíka, sú zárukou úspešného dojčenia.

Pre viac rád ohľadom dojčenia od našej odborníčky, profesionálnej laktačnej poradkyne PhDr. Drahomíry Korpovej, si nezabudnite si zakúpiť najnovšie vydanie tlačeného časopisu MAMA a ja alebo objednať predplatné.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: