Keď dojčenie nie je možné - ako vybrať umelé mlieko

Redakcia/PR | 11. máj 2023
Keď dojčenie nie je možné

Výber dojčenského mlieka nie je jednoduchý, pretože každé bábätko je iné.

Materské mlieko má unikátne zloženie

Dojčenie je najprirodzenejší spôsob kŕmenia bábätka, materské mlieko totiž obsahuje všetko, čo dieťatko potrebuje pre svoj vývoj a rast.
Zásadnú úlohu v zložení materského mlieka hrajú ľahko stráviteľné bielkoviny, cukry, minerály, kyselina listová a mliečny tuk, ale aj takzvané probiotiká a prebiotiká. Mlieko je od narodenia až po obdobie 4 až 6 mesiacov jediná zložka výživy dieťaťa. Takže pokiaľ dojčenie nie je možné, bábätká musia byť kŕmené dojčenskými mliekami.

Výber dojčenského mlieka nie je jednoduchý, pretože každé bábätko je iné

S jeho výberom  vám poradí pediater a je možné, že budete musieť vyskúšať viacero druhov následných  mliek, kým dieťatku mliečko sadne. V každom prípade neexperimentujte, vždy sa poraďte s pediatrom a konzultujte prípadné ťažkosti. Neobávajte sa, všetky umelé mlieka, bez výnimky, musia obsahovať živiny, ktoré čo najviac "suplujú" zloženie materského mlieka a prídavné látky, ktoré bábätko potrebuje pre svoj vývoj. Vitamíny, probiotiká alebo prebiotiká, železo či omega3 mastné kyseliny.

Na čo sa zamerať pri výbere dojčenského mlieka?

Vek dieťatka

V prvom rade vyberte mlieko, ktoré zodpovedá veku vášho dieťatka. Dojčenské mlieka sú rozdelené na počiatočné, následné a výživu pre batoľatá. Orientácia je jednoduchá, dojčenské mlieka sa číslujú podľa veku dieťatka. Zloženie týchto jednotlivých mliek zodpovedá nutričným potrebám dieťaťa v určitom veku. 

Legislatíva výrobcom dojčenských mliek nariaďuje presné výživové hodnoty, ktoré musí finálny produkt obsahovať. Ani o gram menej alebo viac. Všetky náhradné dojčenské mlieka tak majú rovnaké výživové hodnoty a zasýtia bábätká do rovnakej miery.

Zloženie inšpirované materským mliekom

Probiotiká a prebiotiká

Vedeli ste, že až 80% imunitných buniek sídli v črevách? Práve probiotiká a prebiotiká v materskom mlieku sa postarajú nielen o spokojné bruško, ale i o podporu imunity. Mlieka, ktoré obsahujú obe zložky sú vhodné aj pre deti narodené cisárskym rezom. Dojčenské mlieko s probiotikami a prebiotikami býva zvyčajne dobre tolerované, čo uľahčuje mamičke aj bábätku prechod na umelé mlieko.

Kyselina listová v naštiepenej forme

Kyselina listová nie je dôležitá iba v tehotenstve, ale aj po narodení dieťaťa. Telo kyselinu listovú potrebuje v zásadných fázach vývoja, najmä na delenie buniek a rast. Je teda dôležitým stavebným kameňom pre zdravý vývoj dieťatka.   

Pokiaľ vyberáte dojčenské mlieko, oplatí sa dať pozor na to, v akej forme je v dojčenskej mliečnej výžive prítomná. Aby bola kyselina listová ako vitamín pre naše telo prospešná, musí ju najprv zložito premeniť na štiepenú formu (atívny folát). Len naštiepená kyselina listová je ľahko každým využiteľná. Ľudské telo ju totiž nemusí už spracovávať či premieňať.

Znížený obsah bielkovín

Nové vedecké poznatky ukazujú, že vysoký príjem bielkovín v dojčenskom veku a ranom detstve môže zvýšiť riziko vzniku nadváhy v neskoršom veku. Experti na výživu odporúčajú podávať deťom do 3 rokov dojčenské mlieka s redukovaným množstvom bielkovín. Rovnako tak aj batoľacie mlieko by malo mať adekvátne znížený obsah bielkovín. Kravské mlieko obsahuje vysoké množstvo bielkovín, preto sa v období prikrmovania odporúča iba ako zložka pokrmu. Po prvom roku je aj naďalej s ohľadom na vysoký obsah bielkovín vhodné používať kravské mlieko v menšom množstve, resp. pokračovať so značkou batoľacej výživy, ktorá má znížené množstvo bielkovín a je obohatená napr. o železo alebo vitamín D, živiny, ktorých je v kravskom mlieku pomaly.

Overená kvalita a BIO kvalita prírodných surovín

Overené značky sú zárukou toho, že ich už vyskúšalo veľa mamičiek a detí. O ich kvalite svedčí fakt, že sú stále na trhu.
Väčšina dojčenských mliek je vyrobená z mlieka kravského (popr. kozieho, sóje a pod.). Pri BIO produktoch je zaručené, že kravy/kozy, ktorých mlieko bolo na výrobu použité, nikdy neboli kŕmené GMO modifikovanými krmivami, väčšinu roka strávili vonku na voľnej pastve spásaním prirodzenej pastvy a horských bylín, neboli liečené antibiotikami.

Ak myslíte aj na udržateľnosť zdrojov, vašou voľbou môžu byť mlieka v kartónových obaloch, ktoré sú vyrobené z FSC certifikovaného papiera s použitím ekologických farieb na báze rastlinných olejov. Využitie materiálov aj pri týchto produktoch je znakom zodpovedného prístupu k prírode. 

Špeciálne mliečne formuly pre špeciálne bábätká

Existujú aj špeciálne umelé mliečne formuly, podľa zdravotných požiadaviek niektorých detí. Prvou z variant je mlieko so štiepenou (hydrolyzovanou) bielkovinou. Tieto mlieka môžu byť odporúčané pediatrami u detí s pozitívnou rodinnou anamnézou alergie. To znamená, že jeden z rodičov alebo súrodenec sú alergici. Vtedy dieťatko by malo dostávať takýto druh mlieka, ktoré je šetrnejšie k citlivému imunitnému systému dieťaťa.  Ďalšie je antirefluxové mlieko, ktoré by malo zlepšiť výživu u detí, ktoré často zvracajú. Existujú aj veľmi špeciálne výživy pre deti s rôznymi metabolickými ochoreniami, či vážnymi alergiami. Aj niekoľko ďalších variantov pre deti so sklonom k obstipácií, či kolikám. 

Zorientovať sa v ponuke (nielen) následných dojčenských mliek a vybrať to najlepšie tak nie je nič jednoduché. Ideálne je poradiť sa s pediatrom, ktorý na základe posúdenia rastu a vývoja dieťatka odporučí to najvhodnejšie náhradné mlieko. 

Pri prechode na umelé mlieko buďte trpezliví

Často sa stáva, že dieťa po istom čase napr. kvôli zdravotným ťažkostiam na strane matky alebo dieťatka, musí prejsť na následné mlieko. Tento prechod je dôležité neunáhliť a na zmenu zvykať dieťa radšej pomaly. Chuť následného mlieka je iná ako chuť materského mlieka a preto prípadné počiatočné odmietanie je potrebné prijať trpezlivo.

Nezabúdajte, že každé bábätko je individuálne. Mlieko, ktoré jednému sadne, nemusí sadnúť inému. Preto neplatí, že existuje jedno univerzálne najlepšie mlieko.

V spolupráci s MUDr. Katarínou Legrand

Viac informácií na www.hipp.sk

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: