Plač i smiech patria k životu... aj bábätka

PaedDr. Dagmar Baluchová | 15. august 2023
Plač i smiech patria k životu... aj bábätka

Možno ste sa nad tým zamysleli aj vy, pozorujúc svojho drobca. Pravda je, že smiech i plač patria k životu, a o to viac k najmenším deťom. No pozorného rodiča zaujíma, čo na ich vyvolanie u malej ratolesti pôsobí. Ako teda podporiť pozitívne reakcie dieťatka a vyvarovať sa (ak vôbec) tých negatívnych?

Raz smiech, inokedy plač

Naša najmladšia dcéra od narodenia rozdávala bezzubé úsmevy na všetky strany, a o to viac tým, ktorí jej venovali pozornosť a vystrúhali na ňu opičku. Až zadúšajúci sa smiech si však pred pár týždňami začala šetriť a bola ochotná darovať ho iba svojim rodičom a súrodencom. Všetkým ostatným, na ich veľké prekvapenie, ostal už len strašlivý plač a kvílenie. Odmietanie každého okrem mamy a tata ako bonus k tomu...

Čo sa to s naším slniečkom stalo?

Novodobá technika umožnila, že už v brušku mamičky môžeme pozorovať malé bábätko, a to nielen jeho vývoj, ale dokonca aj jeho reakcie či mimiku tváre. 3D a 4D ultrazvuky ponúkajú v tomto smere možnosti, o ktorých sa našim mamám ani nesnívalo... Náznaky smiechu, či akejkoľvek mimiky tváre sa tak u bábätiek môžu pozorovať už cca v 26. týždni tehotenstva. Ešte niekoľko desaťročí dozadu si vedci mysleli, že bábätká sa učia smiať tak, že napodobňujú osoby, ktoré sa na ne smejú. No ultrazvukové zistenia všetko vyvrátili. Stále novšie výskumy v tomto smere poukazujú na to, že aj „tvárenie sa“ bábätka v maternici môže signalizovať, ako sa cíti, jednoducho, či mu je u mamy dobre a či mu niečo nechýba. 

Úsmev? Zabudnite!

No darmo oteckovia obchádzajú s fotoaparátom v ruke po príchode z pôrodnice svoje malé vysnívané dievčatko či synčeka, dúfajúc, že ulovia ten najkrajší úsmev na svete. „Zabudnite!“ odkazuje vám vaše hladné, ospalé a značne zmätené bábätko. V jeho tele ešte stále prebiehajú adaptačné zmeny, ktoré ho prispôsobujú tomuto svetu. A to stojí toľko práce a námahy...! Nečudo, že bábo prvé týždne viac plače, ako sa smeje. Prvé pokusy o úsmev prichádzajú až okolo piateho, šiesteho týždňa života a často sa môžu objaviť v spánku, no ani v týchto prípadoch nejde o cielený prejav, skôr o mimovoľné (neriadené) „gesto“. 

Mama, oci, pomóóóc! Kto je to? Nepoznám ho!

Tak asi to sa nám snaží oznámiť naša 8-mesačná dcéra svojím náhlym plačom, na ktorý u nej doposiaľ nie sme zvyknutí. Skutočne, približne okolo 8. mesiaca nastáva u dojčiat výrazné emočné obdobie, v ktorom preferujú im blízke (a aj sympatické osoby) a plačom, príp. odmietaním dávajú najavo svoje antipatie tým, ktorí im nie sú „celkom po chuti“. To neznamená, že ich nemajú rady, len napríklad ich dlho nevideli a zabudli, ako vyzerajú, alebo ich vyľakal ich hlboký či vážny tón hlasu, príp. rušivá farba oblečenia. Príčin môže byť milión a len bábätko vie, čo mu prekáža... No často stačí trochu času na „zaklimatizovanie“, príp. častejšie návštevy dotyčnej osoby a bábätko sa oťuká. Každopádne sa neoplatí dieťatko zbytočne vystavovať faktorom, ktoré naň pôsobia rušivo.

Vykúzliť úsmev u vášho synčeka alebo dcérky môžu pomôcť aj nasledovné hry:

  • Obnažte bábätku bruško. Pritlačte si naň tvár a rozprávajte, spievajte, meňte tón a výšku hlasu...
  • Už s polročným bábätkom môžete skúšať Varila myšička kašičku... Použite pri tom prštek pravej rúčky bábätka, ktorým kreslíte do jeho ľavej dlane.
  • Nikdy nie je neskoro začať s bublifukom. Ligotavé lietajúce „čudá“ sa vášmu drobcovi budú určite páčiť. Ak začne výskať, podporte ho v tom.
  • Uložte bábätko na deku na dlážku. Jemnými pohybmi deku ťahajte. Ak sa dieťatko bojí, nepokračujte, ak ho však hra zaujala, pokračujte ďalej a povozte ho po izbe. Stále však sledujte jeho reakcie a dbajte o bezpečnosť.

So mnou si neporadíte, ja som PLAČLIVEC!

Ak patríte do skupiny rodičov, ktorých potomok je plačko, nezúfajte. Všetko raz skončí, aj plač... (hoci to neznie veľmi presvedčivo). Sú bábätká (nazvime ich „deti za odmenu“), ktoré plakať nebudú, a ak áno, tak iba v pre ne život „ohrozujúcich“ prípadoch – keď cítia bolesť, sú hladné, smädné, chcú spať. Ich plač je však len akýmsi mrnčaním, volaním o naplnenie potrieb. Je pravdou, že pre bábätká je plač najmä v prvom polroku života hlavným komunikačným prostriedkom. 
No nadmerný plač sa môže spájať aj s dojčenskou kolikou alebo gastroezofageálnym refluxom. Rodičia tento plač môžu pozorovať v čase kŕmenia alebo po ňom. Liečba zdravotného problému prináša úľavu aj od plaču. 
Osobitnú kategóriu tvoria tzv. hypersenzitívne bábätká, ktoré od narodenia reagujú plačom aj na podnety, ktoré iným deťom nemusia prekážať, napr. priveľký hluk, teplo, zľaknú sa ostrého svetla... Vyžadujú jemné zaobchádzanie a mamičky týchto detí stojí viac úsilia vybadať, čo ich deti rozlaďuje a predchádzať tomu. 

 

Čo sa bábätkám PÁČI a čo im PREKÁŽA?

Páčia sa im

  • upokojivé zvuky, melódie                                   
  • rôznofarebné hračky                                            
  • pohybujúce sa farebné predmety                         
  • hračky, ktoré šuštia, sú príjemné na dotyk          
  • všetko, čo sa hýbe a dá sa uchopiť                      

A  čo im prekáža?

  • silné svetlo
  • náhle zmeny
  • čakanie (na mlieko, na kúpeľ...)
  • cudzie osoby, hlavne s výraznými hlasmi
  • priveľa hluku/hlasov naraz

Smiech i plač patria k životu

Naozaj, život prinesie pre našich najmenších ešte veľa príležitostí, pri ktorých budú môcť dať najavo svoje emócie. Veríme len, že tých so smiechom bude viac, ako tých s plačom. Každopádne, milí rodičia, tešte sa zo svojho bábätka a robte všetko pre to, aby na jeho tváričke čo najviac svietil radostný úsmev a čo najmenej nešťastné slzičky...

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: