Máte NÁROČNÉ dieťa? Skúste tento prístup

Psychológia pre milujúcich rodičov | 30. november 2018
Máte NÁROČNÉ dieťa? Skúste tento prístup

Náročné deti ťažia z citlivej výchovy najviac. Prečo?

Vychovávať dieťa s náročným temperamentom nie je jednoduché

Rodičovská dovolenka mamy spokojného, flexibilného bábätka asi o niečo viac napĺňa definíciu slova „dovolenka“, než to isté životné obdobie mamy bábätka, ktoré je ľahko podrážditeľné a plačlivé. O to povzbudivejšie vyznievajú závery z výskumov posledných rokov – ak rodičia pristupujú k náročnému dieťaťu citlivo, ich úsilie prinesie bohaté ovocie.

Jedna z teórií, ktorá sa už pár rokov skúma na molekulárnej úrovni, hovorí, že špecifické varianty niektorých génov predurčujú deti k tomu, aby boli obzvlášť citlivé na kvalitu starostlivosti, ktorá sa im dostane v detstve. Ak sú ich rodičia chladní, agresívni alebo príliš trestajúci, týmto deťom hrozí, že skončia horšie než ich vrstovníci. Čo je však potešujúce, ak majú šťastie na podporujúcu, láskavú rodinu, je šanca, že ich „riziková" biológia neovplyvní.

Náročné dieťa vyžaduje citlivý prístup

Napríklad desaťmesačné bábätká, ktoré mali „rizikový“ variant génu spájaný s impulzivitou a negatívnou emocionalitou, podľa zistení jednej štúdie mali skutočne o dva roky problémy so správaním. Ale len v tom prípade, ak vyrastali s necitlivou mamou. Ak bola ich mama citlivá a empatická, mali najmenší výskyt problémového správania spomedzi všetkých sledovaných detí. Teda aj takých, ktoré nemali rizikový variant spomínaného génu.

Čo z toho vyplýva? Ak aj má dieťa zložitý temperament, citliví rodičia mu môžu nesmierne pomôcť. A naopak, práve tým najnáročnejším deťom najviac uškodí necitlivá výchova.

Knihu Psychológia -pre milujúcich rodičov si môžete objednať v našom e-shope TU

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: