Akú farbu milujú bábätká?

Redakcia | 25. september 2023
Akú farbu milujú bábätká?

„Všetko v nežných pastelových farbách – veď tak to majú bábätká najradšej.“ Omyl! Ak by si naši najmenší mali sami vybrať, nemali by jemné tóny vôbec šancu. Prečo je to tak a aké fascinujúce poznatky existujú k téme bábätko a farby, to vám ukážeme v nasledujúcich riadkoch.

Bábätká milujú červenú

„Aj keď ešte stále vládne mýtus, že bábätká sú slepé, nie je to tak! Dokonca ani tesne po pôrode,“ vysvetľuje britská psychologička Dr. Anna Franklin, ktorá robila vo svojom „Baby Lab“ v Surrey s viac ako 250 novorodencami štúdiu s farbami.

Jej výsledok bol ohromujúci: Už novorodenci majú svoju obľúbenú farbu – červenú! Vedci z Baby Lab sa domnievajú, že bábätká poznajú túto farbu z bruška mamičky, a práve preto ju uprednostňujú pred ostatnými.

FARBY: Poznáte ich symboliku?
Prečítajte si tiež:

FARBY: Poznáte ich symboliku?

Svetlo sem prenikalo cez prekrvenú brušnú stenu ako cez tmavočervený záves. To je aj dôvod, prečo sa novorodenci hneď po pôrode na mnohých klinikách v zahraničí zavinujú do červených, a nie do bielych periniek. Mnohé pôrodné asistentky totiž tvrdia, že deti sa pri dôverne známej farbe rýchlejšie upokoja a menej plačú.

"Od známych sme dostali do daru ružovo-červenú zavinovačku, z ktorej som nebola príliš nadšená, pôvodne som totiž chcela úplne inú, ale faktom je, že sa v nej malej páči... Navyše predstava, že sa v nej cíti bezpečne, ako u mňa v brušku, je celkom príjemná." Nora, Natálka 4 mesiace


Modrú spočiatku nie!

Modrú farbu vedia bábätká rozoznať najťažšie, robí im najväčšie problémy. Vedci zistili, že asi desať percent všetkých novorodencov vnímalo modrú škvrnu na šedom pozadí (pre porovnanie červenú škvrnu vnímali takmer všetky deti, zelenú viac ako jedna tretina a žltú jedna štvrtina).

Záhada spočíva vtom, že modrá je tzv. krátkovlnná farba a dešifrujú ju tzv. S-čapíky na sietnici oka. Tieto čapíky sa vyvíjajú zo všetkých druhov čapíkov, ktoré slúžia na videnie, najneskôr. Ale keď už deti dokážu vnímať modrú, potom patrí k ich obľúbeným farbám.

„Prosím si oranžovú deku a fialový cumeľ!“

Detská posteľná bielizeň, hniezdo i baldachýn sa vyrábajú väčšinou v pastelových farbách – podľa vkusu dospelých. Keby si však mohli vybrať bábätká samy, rozhodli by sa pre krikľavé farby. Napríklad pre jasno oranžovú alebo žiarivo fialovú.

Je to tak zariadené už od prírody, že detské očká majú veľmi vysoký prah dráždivosti a iba to, čo je prenikavé a kontrastné, sa pokladá za dostatočne dôležité na videnie. Farebné spektrum samozrejme s rokmi rastie, ale až v puberte dokáže mládež rozlišovať jemné pastelové farby tak dobre ako dospelí.

Ružová len pre dievčatá?

Ružová = dievčenská farba? Až do štvrtého roku života majú túto nežnú farbu radi aj chlapci. Až potom prichádza čas identifikácie so svojím pohlavím a ružová je pasé!

Existuje jeden čisto psychologický dôvod, prečo by malo význam vymaľovať aj malým chlapcom detskú izbu na ružovo – žiadna iná farba totiž nemá taký upokojujúci vplyv na bábätká a malé deti ako ružová. A podľa istej štúdie plačú bábätká v ružovom prostredí naozaj menej a kratšie.

Farebné štúdie s bábätkami – prečo?

Ukrýva sa za nimi pradávne prianie ľudstva: pochopiť, ako novorodenci vnímajú svet. Prostredníctvom týchto výskumov sa dozvedáme veľa o nás samých – napr. aké uprednostňovanie farieb máme vrodené a ktoré je naučené kultúrne.

Jedna ľudová legenda hovorí, že anjeli zamknú počas noci predtým, ako začne dieťa rozprávať, všetky jeho spomienky na doterajší čas tak, aby o nich nemohol nikomu porozprávať – dokonca ani sebe. Lebo to, čo videli deti na nebeských figúrach a rozprávkových bytostiach, nie je určené pre oči a uši dospelých.

V tejto legende sa ukrývajú dve veci: Zvedavosť, ako vidia svet bábätká, a nemožnosť spýtať sa ich na to. A tak je to i s farbami u bábätka. Tak radi by sme vedeli, čo sa našim najmenším páči, ale nanešťastie nevedia rozprávať, a tak sa musíme v tejto oblasti spoľahnúť na odborníkov.

Bábätká = pokusné králiky?

Nie, nie, určite si za týmito štúdiami nepredstavujte trpiace bábätká, s ktorými niekto hodiny a hodiny experimentuje. Ide najmä o metódy, ktoré dovoľujú prizerať sa mysleniu bábätiek. Dôležitým nástrojom sú filmové nahrávky bábätiek pri pozorovaní špeciálnych farebných tabúľ na monitoroch počítača.

Špeciálne vyvinuté kamery vyhodnocujú každý pohyb očí – čo deti upúta a na ako dlho? Čím rýchlejšie dieťa odvráti pohľad, tým menej ho to zaujíma. Alebo napríklad nevníma, že sa deje niečo potenciálne vzrušujúce: ak sa zmení tmavomodrý monitor na bledomodrý a naopak, tak sa naň 6-mesačné deti prestanú pozerať.

Naučili sa už totiž myslieť v kategóriách: modrá zostane modrou a je jedno, či je bledá alebo tmavá. A to by znova znamenalo, že si svet zadeľujeme a usporadúvame už od narodenia.

„Keď som bola tehotná, nepáčili sa mi hračky, ktoré boli určené malým deťom. Prišli mi zbytočne krikľavé a umelé. Tak som svojmu synovi nakúpila najmä hračky drevené, látkové, samozrejme v jemných farbách. Rodina nás po jeho narodení zásobila aj komerčnými hračkami. Viete si predstaviť moje sklamanie, keď drobec odignoroval mnou vybrané hračky a s nadšením si vybral pestrofarebný mix od starkej...“ Agáta, syn Matej 1 rok

Bábätká milujú fialovú, červenú, oranžovú a neskôr aj modrú farbu

Aj keď ešte nie sú štúdie s farbami úplne dokončené a chýbajú definitívne závery, vykryštalizovali sa už jasné uprednostňovania aj odmietania farieb: Bábätká milujú fialovú, červenú, oranžovú a modrú. Nie sú priveľmi nadšené žltou a zelenou a voči hnedej a šedej majú averziu.

Skúmanie toho, aké farby malé deti obľubujú, nie je pre vedcov len zábavkou na skrátenie si dlhej chvíle: lebo keď vieme, čo bábätká vidia a ako vnímajú určité podnety, môžeme ľahšie pochopiť ich reakcie na okolité prostredie. Okrem toho sa o obľúbené farby bábätiek zaujímajú aj výrobcovia hračiek – prečo asi?

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: