Dojčené dieťa: Priberá dosť?

MUDr. Katarína Vicianová | 23. august 2019
Dojčené dieťa: Priberá dosť?

V minulosti sa požadovalo, aby bábätko priberalo 150 g týždenne. Dnes to však už nepovažujeme za správne. Plne dojčené dieťa môže priberať i menej. Ak nemá ostatné príznaky nedostatku materského mlieka, je chybou dokrmovať ho umelým mliekom.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) má novorodenec dosiahnuť pôrodnú hmotnosť v priebehu 2 – 3 týždňov po narodení.

Koľko priberá bábätko?

V 1. – 2. mesiaci má priberať priemerne 130 – 140 g týždenne.

V 3. – 4. mesiaci má priberať 70 – 110 g týždenne.

V 5. – 6. mesiaci 35 – 55 g týždenne.

Hmotnosť dieťaťa sa nemusí zvyšovať pravidelne. Plne dojčené dieťa môže niekedy na hmotnosti i stáť. 

Mnohé deti priberajú tzv. rastovými skokmi

Každé dieťa má svoju individuálnu hmotnostne-rastovú krivku. Na základe vedomostí o fyziologicky častejšej potrebe pitia, zmene rytmu dňa a správania u dieťaťa v období tzv. rastového špurtu akceptujeme u dieťaťa nepokoj, častejšie nočné budenie, čo si vyžaduje častejšie prikladanie k prsníku. Dieťa tak informuje telo matky o svojej potrebe.

Mnohé matky však na radu okolia či zo strachu volia zbytočné dokrmovanie umelým mliekom.

Ak chceme posúdiť dostatočnosť dojčenia, je vhodné sledovať vypité dávky počas 24 hodín, ideálne niekoľko dní za sebou vážením dieťaťa PRED a PO každom dojčení. Spolu so sledovaním močenia a stolice.

Problémy s dojčením?

Skrytá infekcia, novorodenecká žltačka, postasfyktický syndróm, nezrelosť atď. môžu dieťa utlmiť a viesť k spavosti. Takéto dieťa sa nehlási na dávky, pije kratšie a menej. Tu treba frekvenciu dojčenia regulovať. Je nevyhnutné dojčiť minimálne 6- až 8-krát za deň. 

Rodičia majú sledovať počet pomočených plienok

Je to jeden z ukazovateľov dostatočného príjmu tekutín. Spočiatku má dieťa 6 až 8, od 4. mesiaca 4 až 6 pomočených plienok za 24 hodín. Do jedného mesiaca veku treba sledovať i počet stolíc. Na začiatku má novorodenec stolicu približne 3- až 8-krát za 24 hodín, neskôr sa ich počet znižuje na 1-krát za  3 – 4 dni.

Pri podozrení na nedostatok materského mlieka je vhodné skontrolovať techniku dojčenia, odstrániť rušivé vplyvy, upokojiť matku a zabezpečiť jej dostatok spánku. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: