Detské príkrmy: kupovať alebo pripraviť doma?

Detské príkrmy: kupovať alebo pripraviť doma?

5.4.2017 v kategórii Bábätko, autor Redakcia, foto: istockphoto.com

Kúpiť dieťaťu príkrm, alebo je vhodnejšie pripraviť ho doma?

Vaša otázka:
S dcérkou (11 mesiacov) sme cestovali na dovolenku, a preto som nakúpila hotový pokrm určený pre deti. Od toho času moju domácu stravu vytrvalo odmieta. Už som skúšala jedlo aj mixovať, ale tá „potvorka“ akoby vedela, že sa ju snažím prekabátiť a všetko vypľúva. Nakoniec aj tak poľavím a kúpim jej to, čo jej tak veľmi chutí. Asi robím chybu, ale ako mám postupovať ďalej?

Doma pripravená strava je zdravšia a pre deti vhodnejšia

Na Vašu otázku odpovedá MUDr. Katarína Vicianová: Je všeobecne známe, a potvrdzuje to i vaša skúsenosť, že väčšina detí dá prednosť priemyselne vyrábanej strave ako doma varenej.

Preto si viaceré mamičky pred odchodom na dovolenku navaria jednotlivé porcie stravy dopredu a zamrazia ich.

Samozrejme, dá sa to iba vtedy, ak je miesto dovolenkového pobytu dostupné autom a pomerne blízko. Len tak si môžu stravu preniesť v prenosnej chladničke. Vo vašom prípade musíte byť trpezlivá.

Skúste uvariť doma pokrm blízky tomu kupovanému a nájdite vhodný pomer. Najprv dajte napríklad ¼ doma uvareného a ¾ kúpeného jedla.

Takto postupne vymieňajte deň po dni a porciu za porciou pomer doma uvareného a kúpeného pokrmu. No rozhodne neustúpte od domácej stravy.

Snažte sa pripraviť nové druhy domácej stravy. Veď vaša dcérka mala už 1 rok. Takže už by mala mať za sebou tretie obdobie výživy prvého roku života  – postupný prechod na upravenú stravu dospelých – rodinné jedlá.

Pri prechode na rodinnú stravu si treba uvedomiť, či dodržujete zásady správnej výživy: jesť menej tukov (tučné a mastné jedlá), menej cukrov a menej soliť. V strave treba zvýšiť obsah vlákniny, čerstvej zeleniny a ovocia. Neodporúčame  kupovať polotovary. Tie sú drahšie, menej zdravé a pre deti často nevhodné.               

Upravená strava dospelých má byť čo najvšestrannejšia, ale treba rešpektovať niektoré zásady

  • Stravu nesolíme do dosiahnutia prvého roka, a po 1. roku tiež veľmi málo. Nekoreníme podstatne dlhšie, pretože obličky funkčne dozrievajú do veku 2 rokov.
  • Na dochutenie možno použiť niektoré bylinky, napr.  majorán, bazalku, ale i pažítku, kôpor a petržlenovú vňať.
  • Prednosť dostanú varené a dusené jedlá, nie pečené a vysmážané. Pre najmenšie deti nie je vhodný ani vysmážaný rezeň, ktorý po vysmažení zbavíme obalu, ako to niektorí  rodičia radi robia.
  • Nepodávame údeniny, bravčové mäso, hovädzie mäso ani šunku.
  • Nepodávame cukríky, slané drobné pečivo, čokoládu a kakao.
  • Z obilnín podávame pečivo radšej z celozrnnej múky, nie biele. Chlebík tiež uprednostníme tmavší, prípadne celozrnný.
  • Omáčky zahustíme skôr zemiakovým alebo kukuričným škrobom, ako klasickou zásmažkou.

Svojej dcérke skúste pripraviť aj žemľovku alebo ryžový nákyp, cestoviny. 

Prečítajte si: MAMY RADIA MAMÁM: Keď dieťa odmieta príkrmy

Tipy na recepty na stránke MAMA a ja, v sekcii: Recepty 

Komentáre