Chcete bilingválne dieťa? Učte ho už v brušku.

Eva Kliská | 29. október 2017
Chcete bilingválne dieťa? Učte ho  už v brušku.

Prenatálne obdobie je aj z hľadiska neskoršieho vývoja dieťaťa veľmi dôležité. Preto je v predmetom skúmania rôznych štúdií.

Bábätká, ktoré pravidelne počúvajú dva jazyky, ešte kým sú v maternici,otvorenejšie bilingvizmu.
Dokazuje to štúdia publikovaná v odbornom časopise Psychological Science.

Môže vás zaujímať aj:  Výskumy zistili: Kedy je vhodný čas na cudzí jazyk?

Výskumníci v oblasti psychológie z Univerzity v Britskej Kolumbii a vedec z Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj vo Francúzsku testovali dve skupiny novorodencov. Jedni z nich počúvali v maternici len angličtinu a tí druhí angličtinu spolu s jazykom tagalog, ktorým sa rozpráva na Filipínach. V prvom pokuse deti počúvali desať minút krátke nahrávky jazykov, a to striedavo angličtinu a tagalog.

Odporúčame: Prenatálna komunikácia: dieťatko v brušku vás počúva

Tí novorodenci, ktorí počúvali v maternici iba anglický jazyk, sa viac zaujímali o angličtinu ako o tagalog – prejavilo sa to tak, že ich satie sa zintenzívnilo, keď počuli angličtinu, ale nie, keď počuli niekoho hovoriť tagalogom.

Na druhej strane, dojčatá, ktoré v maternici počúvali oba spomínané jazyky, ukázali rovnocennú priazeň pre obe reči, naznačujúc výskumníkom, že ak je dieťa v prenatálnom období života vystavené dvom jazykom, pripravuje sa na počúvanie a učenie sa v oboch.

Bilingválni ľudia majú pred ostatnými náskok, hovoria aktuálne prieskumy

bilingvalne dieta

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: