BONDING alebo Náruč matky bezprostredne po pôrode

Redakcia | 16. november 2017
bonding, náruč matky, dojčenie

Bonding je neprerušovaný kontakt medzi matkou a dieťaťom. Tento ranný kontakt matky a dieťaťa je veľmi dôležitý, uľahčuje totiž okrem iného aj začiatok dojčenia.

Bonding

Bonding je neprerušovaný kontakt medzi matkou a dieťaťom, odporúčaný aj Svetovou zdravotníckou organizáciou WHO a Unicefom.

Uľahčuje totiž začiatok dojčenia, znižuje stres u detí a posilňuje materské kompetencie. Na podporu bondingu bola u nás spustená kampaň, ktorej cieľom je upriamiť pozornosť verejnosti na dôležitosť raného kontaktu matky a dieťaťa po pôrode.

Súčasťou kampane je aj vydanie brožúry „Bonding – matkina náruč po pôrode“. Brožúra je verejne dostupná v elektronickej verzii na webovej stránke www.zenskekruhy.sk. Autorky Gabriela Janovičová a Miroslava Rašmanová si dali za cieľ vytvoriť publikáciu prístupnú širokej verejnosti. Prináša informácie o podpore bondingu prostredníctvom kontaktu koža na kožu bezprostredne po pôrode, o jej význame pre matku i dieťatko. Celkový dojem podporujú aj autentické fotografie.

Ako dlho trvá prvý kontakt po pôrode?

Tento proces ideálne trvá tak dlho ako to matke a bábätku vyhovuje. Môžu zostať v kontakte koža na kožu počas celej doby pobytu na pôrodnej sále, počas prevozu na oddelenie šestonedelia a aj na izbe. Bábätko môže takto spať a matka môže odpočívať...    

 bonding, bábätko, pôrod

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: