Babka k babce, alebo ako ušetriť pri malom bábätku

Mgr. Marika Fečíková-Koscelníková | 7. jún 2012

Ponúkame zopár tipov, kde, ako a na čom sa dá ušetriť v domácnosti s malým dieťaťom.

Dieťa v rodine je vždy veľká radosť. Novopečený člen si vyžaduje lásku, pozornosť, starostlivosť a veľa trpezlivosti rodičov. Tí sa okrem radosti z drobca boria často s otázkou, ako vyžiť, keď chýba jeden plat a rodičovský príspevok stačí akurát tak na plienky. Ponúkame zopár tipov, kde, ako a na čom sa dá ušetriť v domácnosti s malým dieťaťom.

Výbavička z druhej ruky

V dobrým rodinách býva zvykom, že detské veci sa dedia a posúvajú. Ak máte to šťastie a vecičky pre bábätko ste dostali po staršej sestre, švagrinej, kamarátke, či susedke, máte ušetrené. Detské oblečenie stojí nemálo peňazí. Krásnym detským šatôčkám síce odolá v obchode máloktorá mamina, ale majte na pamäti, že deti rýchlo rastú a novú vec nevynosia. Kupujte len to, čo je naozaj potrebné. Ak nepatríte k rodičom, ktorí zo svojich detí (ktorým je to aj tak jedno, čo majú na sebe) robia módne ikony, na oblečenie nemusíte minúť veľa peňazí. Výhodne nakúpite na webe a internete. Mamičky bežne posúvajú detskú výbavu ďalej a predávajú ju za pár eur. Vyskúšajte aj second-handy, burzy detského oblečenia, či výpredaje v obchodoch. Vaše zlatíčka budú krásne vo všetkom.

Zadočky v čistom

Rátali ste si, koľko dáte mesačne za jednorázové plienky? Ceny závisia od ich značky a počtu kusov v balení. Výdavky na ne patria k tým pravidelným a položka približne 30 eur mesačne, nie je malá v rozpočte s jedným platom. Čo s tým? V žiadnom prípade sa nesnažte ušetriť výdavky za jednorazové plienky predlžovaním času medzi prebaľovaniami. Zadoček dieťatka bude podráždený, zaparený a riskujete aj iné kožné infekcie.

Mamičky sa dnes opäť vracajú k látkovým plienkam. Sú modernejšie ako tie, do ktorých nás balili naše mamy. Strihom sa podobajú plienke jednorazovej, zapínajú sa väčšinou pomocou suchých zipsov. Po vypraní nie je potrebné žiadne vyváranie ani žehlenie. Úspora na takýchto plienkach sa dá dosiahnuť aj tým, že deti balené do látkových plienok sa skôr naučia na nočník. Možno by ste teda mohli prehodnotiť investíciu do „jednorázoviek“ a vrátiť sa aspoň z časti k látkovým, pričom jednorázové plienky používať iba na noc, respektíve na vychádzky.

Najlacnejšou možnosťou je moderná bezplienková metóda. Úlohou mamy je zachytiť signály bábätka (plač, nepokoj) a poskytnúť mu príležitosť vyprázdniť sa. Ušetríte na plienkach ale potrebujete veľa trpezlivosti.

V lete nechajte dieťa pobehovať s holou ritkou. Predídete zapareninám a ušetríte plienky. Nemalé peniaze stoja aj obľúbené vlhčené utierky. Keď si prečítate zloženie, možno zistite, prečo je pokožka vášho dieťaťa stále podráždená. Zvážte ich používanie doma. Zadoček dieťaťa znesie lepšie teplú vodu. Skúsiť môžete aj repíkový čaj, ktorý pomáha aj na zapareniny.

Čo sa doma uvarí...

Detská výživa je vyrábaná podľa tých najprísnejších hygienických kritérií, z tých najlepších surovín, ideálne v bio kvalite. Toto sú lákavé slová, ktoré mamy rady počúvajú a tak nakúpia detské dobroty namixované vo fľaštičkách. Instantné mlieka, kaše, obedy a večere. Emulgátory, cukor a ďalšie prísady, o ktorých ani nevieme, že v dobrom obede z fľaštičky sú. Šetria síce náš čas, ale určite nie peňaženku, nehovoriac o zdraví nášho bábätka. Obilniny a ovsené vločky sú oveľa lacnejšie ako priemyselné značkové detské kašičky. Príprava domácej stravy má niekoľko výhod. Suroviny, ktoré kúpite, môžete použiť na viac krát. Väčšie množstvo čerstvej zeleniny alebo ovocia, ktoré ste nespotrebovali, môžete zamraziť. Výhodou domácej stravy je kontrola nad prísadami – najmä soľou či cukrom a možnosť pripraviť dieťatku jedlo podľa jeho chuti. Viete, čo vaše dieťa je. Pozor však pri kupovaní surovín. Vyberajte tie v bio kvalite. Ideálne je dopestovať si vlastnú zeleninu a ovocie.

Domáca mliekareň

Ak máte to šťastie a môžete svoje dieťatko dojčiť, vydržte čo najdlhšie. Vaše bábätko má svoju mliečnu dávku vždy poruke, v ideálnej teplote a konzistencii. Dojčenie pomôže aj vtedy, keď nič iné nepomáha. Je dostupné kdekoľvek, kedykoľvek, za nulové finančné náklady. Dojčiaca mamička nepotrebuje kupovať žiadne cumlíky, fľašky, umelé výživy, mliečne kaše, dojčenecké vody, či šťavy. Ušetríte nemalé peniaze, ktoré by ste vyhodili za umelé mlieko a čas, ktorý by ste strávili vyváraním fliaš a cumlíkov. Pridanou hodnotou dojčenia je jedinečná intimita, ktorú si užívate len vy a vaše bábätko. Dôveruje vám a to je pocit na nezaplatenie.

A na záver...

Dieťa vás naučí uskromniť sa a znížiť nároky. Prehodnotiť potreby a hľadať kompromisy. Naučiť sa rozmýšľať prakticky a konať rýchlo. Nemusíte svojim deťom platiť drahé kurzy pre bábätká, nemusíte im kupovať drahé hračky, ani ich voziť v značkovom kočíku. Váš drobec najviac ocení ak na ňom nebudete šetriť láskou.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: