Bábätko zaspáva len počas dojčenia: Je to správne?

Psychológia pre milujúcich rodičov | 27. november 2020
Dojčenie a uspávanie

Máte aj vy tento problém?

Uspávať dieťa dojčením? 

Keď bábätko vždy zaspí na prsníku, po čase si túto činnosť tak pevne spojí so zaspávaním, že nebude vedieť zaspať bez dojčenia. Vždy, keď sa v noci zobudí, bude na zaspatie potrebovať prsník. Vybudovalo si pevnú spánkovú asociáciu okolo dojčenia.

Uspávanie dojčením samo osebe nie je ničím negatívnym – je to prirodzený, jednoduchý a praktický spôsob uspávania. Problematickým sa stáva len vtedy, ak sa dieťatko začne v noci príliš často budiť a vždy zaspí len vtedy, ak mu ponúkneme prsník. Osem, deväť, desaťkrát za noc.

Takéto (ne)spanie je pre mnohé mamy vyčerpávajúce a práve toto sú momenty, keď sa v zúfalstve obracajú k radikálnym metódam ako vyplakanie, alebo uvažujú nad ukončením dojčenia.

Ako zmeniť spánkovú asociáciu dieťaťa - dojčenie - za inú?

Dá sa situácia zachrániť aj inak? Dá. Stačí postupne, po malých krôčikoch zmeniť spánkovú asociáciu dieťatka. Existujú rôzne spôsoby, napríklad postupná snaha priviesť bábätko k tomu, aby zaspalo až vtedy, keď sa už nedojčí.

Keď vidíme, že je unavené, ale ešte nie celkom spí, jemne prerušíme dojčenie. Pokúsime sa vybrať jeden z iných spôsobov, napríklad ho „uhladkať“ do spánku, poskytneme mu blízkosť a náruč, spievame mu. Veľmi upokojujúco tiež fungujú pesničky, ktoré sme často počúvali počas tehotenstva.

Pomáhajú aj opakujúce sa rytmické pohyby či zvuky, takže keď dieťatku spievate, vyberte si pieseň, ktorá je jemná, krátka, pomalá a opakujte ju. Napokon, dobrým spôsobom, ako podporiť vznik nových spánkových asociácií, je zapojiť do uspávania partnera, alebo inú blízku osobu – dieťa často akceptuje nový spôsob rýchlejšie. 

Keď vidíte, že u partnera stačilo bábätku na uspatie krátke pohojdanie, získate nádej, že situácia sa dá zvládnuť, čo je v podobných prípadoch absolútne kľúčové. Treba to skúsiť. 

Ako sa postarať o bábätko do 1 roka?

Čo všetko by ste mali vedieť a čomu sa vyvarovať? Jedna z najlepších kníh pre rodičov!

psychológia pre milujúcich rodičov
CHCEM SI OBJEDNAŤ KNIHU PSYCHOLÓGIA PRE MILUJÚCICH RODIČOV

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: