Syrec na slano
foto: istockphoto.com
Tradičná veľkonočná hrudka, či syrec alebo ak chcete aj syrek je tradičnou veľkonočnou pochúťkou. Môže sa jesť samostatne, ako príloha na studený tanier, nasladko či naslano
Suroviny
- liter mlieka,
- 10 vajec,
- štipka soli,
- trošku zeleninového ochucovadla,
- pažítka, čierne korenie podľa chuti
Postup
Vajíčka rozmiešajte v mlieku, pridajte štipku soli, aj ochucovadlo, pažítku a čierne korenie podľa chuti. Hmotu priveďte do varu a miešajte len zľahka, kým nezhrudkovatie (podobne ako tvaroh) a nezhustne.
Potom odstavte a nechajte trochu vychladnúť. Gázu alebo plátno položte na sitko a pomaly preceďte – vytlačte všetku vodu! Vzniknutú hrudku do plátenka pevne zaviažte, vytvarujte bochník („hrudku“) a nechajte odkvapkať zavesený, napr. na vareche.
Potom odstavte a nechajte trochu vychladnúť. Gázu alebo plátno položte na sitko a pomaly preceďte – vytlačte všetku vodu! Vzniknutú hrudku do plátenka pevne zaviažte, vytvarujte bochník („hrudku“) a nechajte odkvapkať zavesený, napr. na vareche.
Podávate so šunkou, cviklou, efektne vyzerá i chutí so zaváranou kapiou či zeleninou.
Tip MAMA a ja:
Aby vám neprihorel, varte ho v hrnci na mlieko, alebo vo vodnom kúpeli.