Syrec na slano

Redakcia | 12. apríl 2017

Tradičná veľkonočná hrudka, či syrec alebo ak chcete aj syrek je tradičnou veľkonočnou pochúťkou. Môže sa jesť samostatne, ako príloha na studený tanier, nasladko či naslano

Suroviny

  • liter mlieka,
  • 10 vajec,
  • štipka soli,
  • trošku zeleninového ochucovadla,
  • pažítka, čierne korenie podľa chuti

Postup

Vajíčka rozmiešajte v mlieku, pridajte štipku soli, aj ochucovadlo, pažítku a čierne korenie podľa chuti. Hmotu priveďte do varu a miešajte len zľahka, kým nezhrudkovatie (podobne ako tvaroh) a nezhustne.

Potom odstavte a nechajte trochu vychladnúť. Gázu alebo plátno položte na sitko a pomaly preceďte – vytlačte všetku vodu! Vzniknutú hrudku do plátenka pevne zaviažte, vytvarujte bochník („hrudku“) a nechajte odkvapkať zavesený, napr. na vareche. 
Podávate so šunkou, cviklou, efektne vyzerá i chutí so zaváranou kapiou či zeleninou. 
Tip MAMA a ja: 
Aby vám neprihorel, varte ho v hrnci na mlieko, alebo vo vodnom kúpeli.