Hruškovo-hroznový džem s mätou
foto: istockphoto.com
Skvelé raňajky s touto sladkou lahôdkou.
Suroviny
- 1 kg mäkkých hrušiek,
- 1 kg modrého hrozna,
- 400 g kryštálového cukru,
- 1 balík vanilkového cukru,
- 1 KL škorice,
- 150 – 200 ml vody,
- 5 – 6 lístkov mäty
Postup
Umyté hrušky ošúpeme, vyberieme jadierka pokrájame, dáme hrnca. Hrozno umyjeme, môžeme trošku popučiť a pridáme k hruškám. Mätové lístky nakrájame nadrobno. Do ovocia pridáme kryštálový a vanilkový cukor, škoricu a vodu. Všetko dobre premiešame a necháme stáť asi dve hodiny.
Po dvoch hodinách ovocnú hmotu dobre premiešame a na mierne rozpálenom ohni varíme pokým sa nevytvorí kašovitá hmota. Pred ukončením pridáme mätové lístky, dobre premiešame a ešte horúci džem dávame do vopred zohriatych pohárov. Uzatvoríme, dáme na suché miesto, prikryjeme dekou a necháme vychladnúť.