Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Otázka ohľadom bábätka

    , Autor: lcka

    Dobrý večer, veľmi pekne Vám Ďakujem za zodpovedanie mojej otázky. Písala som Vám o mojich svokrovcoch, že absolútne nedodržiavajú hygienické návyky, umývanie ruk a podobne. Na čom si ja osobne veľmi zakladám a je to pre mňa dôležité. Písala som Vám aj to, že dcérka má 4.mesiace a dali jej do úst slaný korbáčik, myslím, že niekde z Oravy. Ktorý už bol na tanieri podľa mna pomerne dlho keďže bol zažltnutý a mierne oschnutý (chuťovo však nebol zlý, keďže som ho preistotu skúsila). Dal jej ho do úst so špinavými rukami a ešte k tomu dcérka ešte nepapá žiadne príkrmi ani nič... Davame zatiaľ len UM a tekutiny. Chcem sa Vás spýtať či z toho korbáčika hrozí niečo vážne? Pripadne nejaká listéria o ktorej som sa nedočítala nič príjemné... boli tam vážne diagnózy ako zápal mozg.blan ,sepsi a podobne... chcem sa spýtať kedy sa to prejavuje u bábätka, či je inkubačná doba taká dlha ako uvádzajú , vraj až do 2.mesiacov? Pripadne čo z takého korbáčika ešte hrozí...či nejaká ina baktéria alebo niečo?a či ak ma niečo bábätko v sebe tak sa to prejaví vždy ? Alebo sa môže stat, že niečo v sebe ma a neprejaví sa to vôbec a pri tom môže hrozit niečo vážne? Pripadne či sa u bábätiek niečim nakazeným prejavia príznaky skôr ako u dospelého (inkubačná doba).
    Tiež by som sa chcela opýtať ak babatko prekonalo zápal pľúc v 3.mesiacoch, malo 22dni ATB , pretože nám zle predpísali dávkovanie...8dni mala ATB cez infúziu a potom na doma nám miesto kazdych 12 hodín predpísali kazdych 24 takze sme potom ešte 5dni davali kazdych 12h keďže som zistila,že nám to pri prepúšťaní zle predpísali a naša obvodná lekárka mi povedala, že 5dni to mame ešte dávať kazdych 12hodin (bol to konkrétne Unasin a malá mala cez 5kg).takze sa chcem spytat, už sú od toho 2mesiace. Mala by mat už normálne obnovenú imunitu? A nemohlo jej to dávkovanie nejako uškodiť? Vopred Vám Ďakujem za odpoveď. A nie som si istá či som Vám jednu otázku neposlala viacej krat, takze sa ospravedlňujem...

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Čo sa týka lieku unasyn, dávkovanie určuje lekár a keď že sa uzdravila, iste sa to nakoniec správne nastavilo.
    Imunitný systém dieťatka sa v tomto veku vyvíja, samozrejme ochorenie a liečba do imunitného systému zasahujú negatívne, ale keďže sa uzdravila, všetko zase pôjde svojou cestou k vyzrievaniu imunitného systému.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: