Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pozitívny tripple test

    , Autor: Simkaaa

    Dobrý deň. Dosť má vystrašilo výsledky z krvi, ktoré mi odoberali 10t0 podľa utz u gynekológa. Podľa poslednej menštruácie 26.9. mi vyrátali v labor gestacny vek 11t2dni v deň odberu. Podľa sona mi môj gynekológ určil ale termín správny, teda aspoň tak som si to vedela aj ja vyrátať, nakoľko viem presne deň kedy došlo k nechránenému pohlavnému styku 17.10. v iné dni nebol. Pozitívny výsledok pripisuje môj gyn k tomu že si ho rátali od poslednej menštruácie, tiež tie výsledky vraj mohol zmeniť fakt že som dojčila, no v čase kedy došlo k styku už nie. Môže byt tento test aj falošne pozitívny? Alebo výsledky mohlo skreslit to že odber robili skoro?
    Výsledky screeningu: PAPP-A hodnota 0,36iu/L 0,27MoM
    FreeB-hCG hodnota: 58,53iu/L 0,82 MoM
    Riziko Downovho syndrómu 1 v 130 v termíne /moj vek 31/
    V poznámke je uvedené ešte: pre skore tehotenstvo nehodnotíme riziko NTD.
    Môžete sa mi prosím k tomu vyjadrit.
    za odpoved vopred ďakujem
    Simona

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, Triple test môže byť aj falošne pozitívny. Na výsledok má vplyv viacero faktorov. Presnejší termín pôrodu je pri veľkej odchýlke prepočítanej podľa poslednej menštruácie stanovovaný podľa prvotrimestrálneho ultrazvuku. Ak si chcete byť istá, dá sa realizovať Trisomy test, ktorý je však spoplatnený. Na základe neho si viete v balíčku XY priplatiť aj za vyšetrenie pohlavia plodu. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.