Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zinnat 500

    , Autor: annamalovana

    Dobry den. Myslim si, ze som tehotna, ale ešte test nic neukazal. Chcem otehotniet. Mozem uzivat Zinnat 500, ak mam zapal zuba?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Zinnat patrí medzi antibiotiká, ktoré sa počas tehotenstva užívať môžu.

Podobné otázky

  • Zinnat 500 a Herpesin 400 v tehotenstve

    , Autor: Maria92

    Dobrý deň pán doktor, som v 17 tt tehotenstva a bol mi pred dvomi dnami z vyterov potvrdený streptokok v hrdle. Kým sa mi nasadili antibiotiká Zinnat 500, začala mi bolesť na chrbte plus červene fľaky, ktoré sa zmenili na pluzgiere svrbivé na chrbte a na prsniku. Zinnat 500 mi zabral na hrdlo ( mám to brať 10 dni). Avsak doktorka zhodnotila, že tie vyrazky s bolesťou vystrelujucou v chrbte je pásový opar a chce mi predpísať ďalšie antibiotiká Herpesin 400. Chcem sa spýtať, ci je bezpečne vzájomne užívanie týchto liekov v tehotenstve. Už sa naozaj bojím o bábätko. Od kedy som tehotná sa na mna všetko lepí :-(

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Zinnat sú antibiotiká, ktoré Vám boli predpísané na baktériu Streptokoka. Herpesin sú antivirotiká, ktoré Vám boli predpísané na pásový opar, čo je vírusové ochorenie, nie bakteriálne, spôsobené vírusom Herpes Zoster. Oba preparáty sa môžu pojzivat počas tehotenstva. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Probiotika počas antb v tehotenstve

    , Autor: Maria92

    Dobrý deň pán doktor. Dnes mi vyšiel pozitívny výsledok na streptokoka v hrdle. Som v 17 tt tehotenstva. Bol mi predpísaný Zinnat 500. Chcem sa spýtať či probiotika Probio-Fix INUM TRIM 3 sú postačujúce pri týchto antibiotikách. Alebo si mám kúpiť radšej nejaké iné ? Do pošvy si môžem dávať probiotika tiež napr. GYNIMUM?
    Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, spomínané perorálne aj vaginálne probiotiká sú vhodné. Perorálne probiotiká užívajte medzi dávkami antibiotík a vaginálne si aplikujte najlepšie večer pred spaním. Probiotiká používajte počas celej dĺžky užívania antibiotík, ako aj týždeň po ich doužívaní.

  • Užívanie Zinnat + Dalacin

    , Autor: Daraaaa

    Dobrý deň, som tehotná, mala som 3 dni vodnaty vytok, bola som v piatok rano u gyn, plodova voda by to vraj nemala byt, tak mi predpisala Dalacin v 2% (az vecer keď som si chcela krém zaviesť, som sa dočítala, že to je antibiotikum), následne som bola u obvodnej kvôli dvojtýždnovej nádche a už som mala chytené priedušky, dr. mi predpísala Zinnat 500 mg. Tie som začala užívat hneď. Teraz neviem, či mám užívať obidvoje lieky, alebo stačí Zinnat. Dalacin som si teda ešte nedala, lebo sa bojím. Zinnat som už začala užívať. Ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemá zmysel užívať oboje antibiotiká. Dalacin krém je lokálne antibiotikum, ak už užívate Zinnat v tabletkovej forme, ktorý pôsobí celkovo, nemá zmysel užívať Dalacin. Do pošvy si aplikujte vaginálne probiotiká. Nepoznám však žiadne bližšie informácie ohľadom tehotenstva, preto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Zlaty Stafylokok, CRP 52

    , Autor: Natalia777

    Dobry den p. doktor Kelij,

    som v 13 t gravidity a uz vyse tyzdna bojujem s bakteriou zlaty stafylokok v nose, na liecbu mi bol predpisany pamycon, ktory mi sice zabral, no uplne nevyliecil. Citim sa fajn, teplotu nemam, ani som nemala, mam iba hlienovu nadchu. Na kontrole mi zisitili vysoke CRP 52 a opat pritomnost z. stafylokoka. Prosim Vas je vysoke CRP pre plod az tak nebezpecne, ze je lepsie uzivat ATB Zinnat 500 alebo postacuje pokracovat liecbou Pamycon alebo Bactrobanom, ktory mi bol tiez odporuceny ?

    Dakujem Vam velmi pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vo všeobecnosti nie je zápal v organizme počas tehotenstva prospešný. Ak nie je postačujúca lokálna liečba a je potrebná celková antibiotická liečba, ktorá sa môže užívať aj počas tehotenstva, za týchto okolností je to asi vhodnejšie.

  • Probiotiká vagilact a výter na streptokoka v tehotenstve

    , Autor: Adusl

    Dobrý deň,
    v nedeľu večer som dobrala poslednú Tobolou macmiror complex na kvasinky a stafilokoka. V pondelok som bohužiaľ musela začat jesť antibiotiká Zinnat 500 dvakrát denne kôli akútnemu zápalu stredného ucha. Nasadila som si aj probiotiká na vkladanie Vagilact dvakrát jednu tabletu denne aby sa neobjavili kvasinky. Budúci utorok mám poradnu 36/5 týždeň a bude mi doktor brať výter na streptokoka. Chcem sa opýtať či mám vysadiť vagilact probiotiká skorej kôli výteru alebo ich môžem aplikovať stále. Či neovplyvnia výsledok ?
    Ďakujem s pozdravom

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pokračujte v aplikácii vaginálnych probiotík, nevysadzujte ich kvôli výteru. Stačí, ak neužijete vaginálnu tabletku večer predtým, ako pôjdete ku gynekológovi.