Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,654 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Dobry den

    , Autor: martinaxp

    Dobry deň, momentalne som 23 tt a cez vikend som mala pocit tvrdnutia bruska, aj ma pobolievalo, po uziti tabletky magne B6 ma to preslo, no bola som u doktora a nalez je vonkajsia branka na spic a zvysok je v poriadku. Lenze pan doktor povedal, ze v tomto stadiu tehotenstva je to v norme. Inak som druhorodicka. Zaujimal by ma nazor aj ineho doktora...pri 1. tehotenstve som bola pre hroziaci predcasny pôrod (v 8. mesiaci) 3 tyzdne hospitalizovana, no drobec sa narodil presne na termin...dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    vaginálny nález sa hodnotí na základe viacerých parametrov, dôležitý je údaj o dĺžke krčku maternice, o jeho konzistenicii - či je tuhý, mäkký a podobne. Preto aby som to objektívne zhodnotila by som potrebovala celkový nález. Ak Vám však povedal pán doktor, že ostatné parametre sú v poriadku, tak nález - vonkajšia bránka pre špic prsta u viacrodičky nie je nebezpečný. Ak by však bolesti neustupovali, je potrebná kontrola vaginálneho nálezu o týždeň, prípadne cervikometrie - teda ultrazvukové vyšetrenie dĺžky a dilatácie krčka maternice. Každopádne doporučujem kľudový režim a magne B6 môžete užívať pravidelne.

Podobné otázky

  • vysoké dávky progesterónu

    , Autor: Danielitka966

    Dobrý deň.
    Som v tt 35+2. Skrátil sa mi krčok na 15mm, v dôsledku čoho mi bol predpísaný Progestanelle 200 mg -vaginálne 2-0-2. Po prečítaní príbalového letáčika sa mi táto dávka zdá strašne vysoká. Je tam tiež viackrát napísané, že 200mg sa nesmie prekročiť, kdežto ja ju mám 4x vyššiu, než je odporúčaná. Okrajová info - počas tehu som veľa nepribrala, pôvodne som mávala 50 kg, teraz mám 62; nemá sa mi to veľmi kde stratiť. Je takéto predávkovanie bezpečné? Nemôže sa niečo stať mne alebo bábätku?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, po ukončenom 35. týždni tehotenstva sa už progesterón neužíva, nemá to zmysel. Ste už v 36. týždni tehotenstva. Dĺžka krčka 1,5 cm je prakticky v norme, záleží tiež od konzistencie, otvorenia, naliehanie na klenby, ... Po ukončenom 36. týždni tehotenstva sa hláste v zdravotníckom zariadení, kde plánujete rodiť.

  • Pohyby nízko

    , Autor: Mišutka

    Dobrý večer, som dva roky po sekcii a som teraz znovu tehotna. Teraz som v 27.tyzdni tehotenstva a už dva dni cítim pohyby až pod jazvou po sekcii.. chcela by som sa spýtať či je to normálne pretože pri prvom tehotenstve som pohyby tak nízko necítila. Na poslednej poradni pred mesiacom bol plod podľa doktora dobre uložený.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, v 27. týždni je ešte prakticky jedno, ako je plod v maternici uložený, keďže je v maternici ešte dostatok miesta. Pri nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Ureaplazmy

    , Autor: Jane_123456

    Dobry den pan doktor, chcela by som sa spytat na Vas nazor. Momentalne som v 22. tyzdni tehotenstva a boli mi zistene uz davnesjie ureaplazmy. Gynkekolog mi teraz predpisal lieky Lekoklar (klaritromycin), ktore mam brat kazdych 12 hodin, 7 dni.
    Podla informacii na internete, ako aj zahranicnych odbornych strankach sa neodporuca toto ATB v tehotenstve pokial benefit neprevysuje riziko. Osobne si myslim, ze nemam problemy, ktore by suviseli s ureami (niekedy mam len minimalny zltkasty vytok).
    myslite si, ze je vhodne aj napriek tomu tieto atb uzivat? Velakrat som citala, ze sa odporuca preliecenie az po porode.
    Dakujem za Vasu odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ureaplazma nemusí spôsobovať žiadne ťažkosti, ale infekcia počas tehotenstva môže zapríčiniť nízku pôrodnú hmotnosť pripadne zápal pľúc u novorodenca. Potrat ani predčasný pôrod veľmi nespôsobuje. Nepoznám žiadne presné výsledky, ani bližšie okolnosti, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Začiatok tehotenstva

    , Autor: Mishel564

    Dobry den,

    uz viac krat som pocula a citala o principe "vsetko alebo nič" na zaciatku tehotenstva.
    Teda ak sa plod na zaciatku nejakym zlym vplyvom poskodí (alkohol, lieky,....) tak sa potrati, ak prežije nebol poškodený.
    Do ktoreho tyzdna tehotenstva toto plati?

    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, väčšinou to platí pre úplne skoré začiatky tehotenstva, kedy ešte ani nie je tehotenstvo potvrdené gynekológom až cca do 10. týždňa tehotenstva, kedy však už môže byť prítomný aj podiel napríklad porúch štítnej žľazy, zrážacích faktorov krvi, genetiky, ale aj imunity.

  • Liečba roztrhnutého menisku v tehotenstve

    , Autor: Shaarka

    Dobrý deň,
    prosím o radu. Som v 14. týždni tehotenstva a roztrhol sa mi meniskus na jednom kolene.
    Môj ortopéd mi odporučil kolagénové injekcie GUNA MD KNEE kolagénový roztok:
    - https://inpharm.sk/produkty/md-kolagenove-injekcie
    - https://www.adc.sk/databazy/produkty/detail/guna-md-knee-241834.html

    Mali by byť bezpečné aj v tehotenstve, len by som sa chcela spýtať na radu odborníka, či môžem podstúpiť takúto liečbu.
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, toto je skôr otázka na ortopéda, ktorý preparát je najvhodnejší na liečbu Vášho problému. Jedná sa o lokálnu aplikáciu kolagénu, na tehotenstvo to vplyv mať nebude. Postupujte podľa odporúčaní ortopédov.