Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
11,469 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Dobrý deň

    , Autor: anet2292

    Dobry den som v 19tt dneska som bola na poradni a aj na sone povedali my ze je vsetko v poriadku,ale ked som bola na sone dotor my povedal ze je male ale neviem co.Hodnoty som mala FL26, BPD/FOD46 . Maam obavy.Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    na základe týchto hodnôt vám to bohužiaľ nepoviem, dôležité je akému týždňu dieťatko zodpovedala a aká je odhadovaná hmotnosť.

Podobné otázky

  • Trhanie zubu

    , Autor:

    Dobrý deň.
    Som v 28tt a dnes mi trhali zub s stále mi to krváca.
    Chcela by som sa opýtať ci môže bábätku nejako uškodit prehĺtnutá krv popri jedeni alebo popri pití vody.
    Vopred veľmi pekne dakujem za odpoveď a prajem príjemný zvyšok dňa.

  • vitaminove doplnky

    , Autor:

    Dobrý deň, keď som sa dozvedela že som tehotná (7. týždeň) v lekárni som si vypýtala vitamíny: kyselinu listovú, D a C pre tehotné. Teraz v 32. týždni som si ich bola kúpiť znova a bola som upozornená inou lekárničkou, že beriem veľmi vysoké dávky na to, že som tehotná. Mám teraz obavy, že som mohla ublížiť dieťaťu.. keďže som verila prvému lekárnikovi a neoverila si to. Brala som denne vitamín C 250mg, D 1000iu B6 75 mg, B12 150 ug, kyselinu listovú 800ug. Mám teraz veľký strach že moje dieťa bude mať následky. Môže mu to nejako ublížiť? Mám zmienené vitamíny hneď vysadiť, alebo postupne znižovať dávky?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, plodu ste neublížili. Spomínané dávky nie sú extrémne, čo telo nezúžitkuje, vyplaví sa do moča. Spomínané vitamíny môžete užívať aj naďalej, postupne ich však môžete vysadzovať.

  • Tehotensky test

    , Autor:

    Dobry den, chcela by som sa spytat kedy najskor ukaze tehotensky test vysledok. Vdaka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizované tehotenské testy môžu byť falošne negatívne. Samozrejme, za istých okolností môže byť tehotenský test aj falošne pozitívny. Pre najobjektívnejšie potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva sa realizuje odber krvi na beta HCG.

  • Otehotnenie

    , Autor:

    Dobrý deň,

    chcela by som sa Vás opýtať, či je možné otehotnieť aj bez menštruácie, keďže svoje dieťa ešte stále kojím (bude tomu už rok) a chcem v tom pokračovať i naďalej. Neužívam žiadne tabletky, od šestonedelia som nekrvácala. Ak sa to dá, ako sa potom určí termín pôrodu, ak menštruácia vôbec neprebehla? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, dá sa otehotnieť aj bez menštruácie. V minulosti ženy menštruáciu ani nepoznali. Datácia tehotenstva, ako aj termín pôrodu sa určí podľa USG.

  • Tehotenstvo a rtg rengen

    , Autor: mirena

    Dobrý pani doktorka chcem sa spýtať v 4tt tehotenstva som bola 2x na rengene zubov a nebola som prikrita ziadnov ochranou zasterou. Lebo som vôbec netušila že som tehotná až potom mi meskala menštruácia a išla som k lekárke a ze som tehotná. Tak podľa toho čo mi povedala som bola v tom 4ttna tom rengene a ešte som bola aj často chorá a užívala antibiotika a lieky. Tak chcem sa spýtať toto všetko aký by malo dopad na plod a tehotenstvo môže to poškodiť plod strašne sa bojím. A moja gynekológicka mi nato nič nepovedala ze akoby bolo všetko ok.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, v súčasnosti sa RTG vyšetrenie zubov realizuje aj v tehotenstve. Pri RTG snímke zubov, či panoramatickom snímku nie je rozptyl lúčov taký aby vôbec došlo k ožiareniu plodu. Ak sa snímkovanie robí na rádioviziografický senzor (čo je v dnešnej dobe bežné), je možné dávku žiariča znížiť až o 85%. Čo sa týka užívaných antibiotík, či liekov, záleží od druhu. Nie úplne všetky lieky, či antibiotiká majú až tak výrazný vplyv na tehotenstvo. Je vhodné absolvovať všetky odporúčané vyšetrenia, ako aj USG vyšetrenia. Embryo môže byť úplne v poriadku. Pravdepodobnosť ani mieru možného poškodenia Vám nikto nepovie. Keď boli všetky vyšetrenia v poriadku, nemusíte sa obávať. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.