Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Dobry den

    , Autor: miriama81

    Chcela by om sa opytat.Som v 14 t 2dni a brali mi AFP hodnota je 84 je to zle alebo je to normalna hodnota.Dakujem za odpoved

Podobné otázky

  • Viki21

    , Autor: Viki21

    Dobrý deň mám takú otázočku som v 6tt a mám vaginálny výtok ale je to skôr taký biely výtok môže to niečo znamenať alebo ublížiť bábätku. Ďakujem za odpoveď pán doktor

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, výtoky sú v tehotenstve pomerne časté. Nie každý výtok je patologický. Na zárodok to vplyv nemá. Nemusíte sa obávať. Odsledujte si to.

  • Buscopan alebo Nospa?

    , Autor: Sona0011

    Dobrý deň, chcem sa spýtať, som v 35tt. čo je vhodné pri žĺčníkových záchvatoch užívať? Nospu alebo buscopan? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vhodnejšia je asi No-Spa, ale dá sa použiť aj Buscopan, prípadne striedať tieto preparáty, najlepšie aj v kombinácii s Mesocainom v infúziách.

  • Podozrenie na MA

    , Autor: moolnarkaa

    Dobrý deň p. doktor. Dnes som bola na ultrazvuku, podľa MS by som mala byť 7+3tt, avšak dnes sme videli plod no bez srdiečka, a zodpovedal 6+1tt. Mám 31 dňový cyklus a ovuláciu až na 18-19d, môže to spôsobovať posun? Kontrolu sme dali o týždeň, myslíte, že bude ešte všetko v poriadku a srdiečko nabehne alebo ide o MA?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v 7. týždni tehotenstva už je vidieť akciu srdca. Ak nemáte žiadne ťažkosti a jedná samo chcené tehotenstvo, dá sa USG skontrolovať o týždeň. Pri nezmenenom náleze sa bude jednať o Missed Abortion a bude potrebné dutinu maternice vyčistiť.

  • Prietoky

    , Autor: Dusty128

    Dobrý deň pán doktor, chcem sa opýtať na meranie prietokov dnes MCA PI 2.07 a UmA PI 1.1… to MCA PI mi príde zvýšené, plod mal frekvenciu srdca na CTG 145-150/min. Som v 34+1tt a dieťatko je posledné 3 dni veľmi aktívne. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, neviem, na základe čoho Vám príde hodnota MCA zvýšená. Hodnoty prietokov máte v norme. Pulzatilný index (PI) v tepne v mozgu (arteria cerebri media (MCA)) je vždy vyšší, ako PI v tepne v pupočníku. Hodnota srdcovej frekvencie je tiež v norme. Pri nejasnostiach je najvhodnejšie sa pýtať vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Výsledky ultrazvuku

    , Autor: Kika82

    Dobrý deň pán doktor,
    dnes som bola u svojho gynekológa na prehliadke. Som v 34+1tt a chcela by som Vás poprosiť o konzultáciu hodnôt z ultrazvuku či sú v poriadku, vystrašila ma najmä hodnota BPDxFOCD či nie je moc vysoká, či je syn v poriadku? Taktiež mám tehotenskú cukrovku. Hodnoty sú nasledovné:
    BPDxFOCD: 89/36+3
    TADxAPD:304/34+6
    FL:56/34+0
    Poloha plodu: ne (alebo he) - neviem to dobre z knižky prečítať
    RI v a. umbilicalis: 0,63
    Váha plodu 2436g
    Ďakujem Vám veľmi pekne vopred za informácie.
    Prajem Vám pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie je dôvod na obavy. Plod má už zdedené vlastnosti po Vás, rodičoch. Každý plod, ako aj každý človek, má istý tvar lebky. Niekto má ovalnejšiu, niekto okrúhlejšiu lebku. BPD je parameter šírky lebky. Ak bude mať plod okrúhlejšiu lebku, je širšia do šírky. Je to normálne. USG je v poriadku. Poloha je predpokladám pozdĺžna hlavičkou (Hl), prietoky sú v norme, odhadovaná hmotnosť plodu adekvátna.