Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,086 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Dobry den

    , Autor: miriama81

    Chcela by om sa opytat.Som v 14 t 2dni a brali mi AFP hodnota je 84 je to zle alebo je to normalna hodnota.Dakujem za odpoved

Podobné otázky

  • Cysty v ľavej a pravej komore mozgu

    , Autor: KučerkaKatka

    Dobrý deň p. doktor, chcela by som vedieť názor od Vás. Na sone v 15-tom tt boli bábätku zistené cysty chorioidalneho plexu, v ľavej aj pravej komore mozgu. Prišli mi výsledky z 2. screeningu. Hodnoty sú nasledovné:
    MS-AFP: 38,400 kiu/L, 1,34 MoM
    uE3: 0,98 nmol/L, 0,77 MoM
    Total hCG: 63,032 kiu/L, 1,51 MoM
    Freess-hCG: 152 iu/L, 3,32 MoM
    PAPP-A: 6,81 iu/L, 2,27 MoM
    Výsledok screeningu: negatívny
    Riziko Downovho syndrómu: 1 v 4600 (v termíne)
    Riziko NTD: 1 v 5700
    Riziko trizómie č. 18: menej ako 1 v 100000 V termíne
    Riziko trizómie č. 13: 1 v 16000 V termíne
    Pretože parameter BPD bol nameraný, anencefalia bola vylúčená a riziko NTD je vypočítané len pre spina bifida

    Vzhľadom na nájdené cysty a môj vek (34r.) mám strach. Viete mi posúdiť zistené hodnoty zo screeningu, či je nejaký dôvod na obavy, prípadne či odporúčate ísť ešte na platené testy, napr. Nifty?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak je ostatný nález v poriadku, tak izolované cysty plexus chorioideus nemusia znamenať nič vážne a samé sa vstrebajú. Ak sa nenašli žiadne tzv. minor markery a výsledky všetkých doteraz realizovaných vyšetrení boli v poriadku, nevidím dôvod na obavy.
    Screening máte negatívny. Určite je vhodné aj naďalej USG sledovanie, vhodné je realizácia fetálneho screeningu v 30. týždni tehotenstva. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Zvýšené teombocyty

    , Autor: jaja117

    Dostala som odpoved na zvýšené trombocyty, lieky som nato nebrala nakolko boli zvysene len minimalne. V maji 2022 som mala odbery 369 hodnota (norma 140-420). 2020 april UPT vsetko ok, august 2022 potrat sponatnyy (neviem ci bol spôsobený. Odber mam dohodnuty 12.10 akurat aom 5w + 0d tehotenstva. Letime domkv z dovolenky, myslite ze sa treba obávať alebo to vydrzi do tej stredy? Je nejako moznost ako pomahat zriedeniu krvi ked letime lietadlom ? (Zvýšený prijem tekutín, pohyb?) velmi sa obávame aby sa ten potrat nezopakoval. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, podľa mňa sa nemusíte obávať. Prileťte z dovolenky podľa plánu a absolvujte vyšetrenie podľa objednania. Ak ste mali koagulačné parametre v poriadku, nie ste riziková pacientka a nemali ste žiadne prejavy trombózy, nevidim dôvod na obavy.

  • Chudnutie

    , Autor: Mirka1985

    Pekny deň pan doktor…… Včera som bola na kontrole u môj gyn, 28+4tt, malá mala 1226g, všetko OK, len od začiatku 1. váženia mám do včerajšieho dňa -4.5 kg….. Som obeznejsej postavy, nechuti mi jesť, žiadne diéty samozrejme nedržím len do mňa hustí známa, že musím jesť, musím priberať, skončím zle, mala tiež, skončím v nemocnici….. Jem, len menej a pokiaľ ma pustí žalúdok…… S mojim gyn som spokojná len ma zaujíma aj ini názor…… Vopred dakujem, Mirka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak trpíte nadváhou, je pochopiteľné, že nejaké to kilo ide dole. Záleží od aktuálnej hmotnosti, ale je lepšie, keď extrémne nepriberiete. Ak boli všetky výsledky vyšetrení a nálezy v norme a tehotenstvo prebieha bez problémov, nemusíte sa obávať. Metabolizmus je v tehotenstve inak nastavený. A samozrejme, tehotenské nevoľnosti a nechutenstvo tiež robí svoje. Ak netrpíte podvýživou a plod má dostatok živín, priberá a rastie proporčne a symetricky, nemusíte sa obávať.

  • Tehotenstvo, HPV, Pap II

    , Autor: Denisa26

    Dobrý deň pán doktor, som v 14 tt. Pred 3 mesiacmi mi vyšla zlá cytológia PapII-III a pozit.HPV 16, dovtedy som nemala ani potuchy, že mi niečo je. Dnes na poradni mi doktor odporučil, že si mám kúpiť DeflaGyn a vyskúšať kúru s ním aj keď NEVIE a NEMÁ skúsenosť počas tehotenstva. Rozhodnutie je vraj na mne. Nikde som sa nedočítala aké môžu byť vedľajšie účinky. Preto sa obraciam na Vás, mám to vyskúšať, nestretli ste sa s podobným problémom ako mám ja? Prípadne existujú nejaké iné lieky/doplnky, ktoré by som mohla užívať (vaginálne probiotiká, papylocare, indomed) a pomohli by mi.? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, odporúčam realizovať kontrolné onkocytologické vyšetrenie aj expertnú kolposkopiu s odberom tkaniva za účelom dôkladného vyšetrenia bunkových zmien krčka maternice. Na trhu je viacero preparátov, okrem DeflaGynu aj Regresil, či Vami spomínaný Papilocare. DeflaGyn sa môže užívať aj počas tehotenstva. Je to vaginálny gél, ktorý obsahuje oxid kremičitý. DeflaGyn naviaže patogény, zabraňuje ich šíreniu a podporuje antioxidačnú ochranu okolitých buniek.

  • Zrážanlivost krvi

    , Autor: jaja117

    Dobry den pan doktor, predsa len este jedna otazka. Odmalička som mala pri krvných odberoch zvýšené teombocyty občasne som si davala aspirin jednu tabletku napr pred letom.
    Bola som tehotna isla na UPT rok 2020 vtedy holo tehotenstvo okej. Otehotnela som juni 2022 a spontánny potrat v aprili 2022 som mala odbery kde boli teombocyty v norme. Teraz som 4+5tt tehotenstva je dovod na obavy? Mam si dat aspirin aj teraz preventivne ? Pripadne vydrzi plodik do najbližší odberov v 6tt? Mam velky strach aby sa to nezopakovalo. Dakujem za odpoved :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak ste mali hematologický nález, je vhodné o tom informovať obvodného gynekológa alebo priamo navštíviť hematológa, ktorý sa Vám bude vedieť k hematologickému nálezu najobjektívnejšie vyjadriť.